Acasa InternationalBasarabia România-R Moldova. De ce Băsescu i-a tăiat-o scurt lui Corman

România-R Moldova. De ce Băsescu i-a tăiat-o scurt lui Corman

scris de M.A.
22 afisari

În timpul întâlnirii cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, Traian Băsescu i-a tăiat-o scurt: “aşteptaţi degeaba!”. Declaraţia se referă la insistenţele lui Corman ca România să ratifice mai repede tratatul privind regimul de frontieră.

România-R Moldova. De ce Băsescu i-a tăiat-o scurt lui Corman

România-R Moldova. De ce Băsescu i-a tăiat-o scurt lui Corman (foto: presidency.ro)

Presedintele Parlamentului, Igor Corman, si-a exprimat luni speranta, in fata presedintelui roman Traian Basescu, ca tratatul cu Romania privind regimul de frontiera va fi ratificat si la Bucuresti, insa seful statului roman i-a transmis ca „asteapta degeaba”, transmite Pro Tv Chisinau.

La inceputul intalnirii, Traian Basescu a discutat cu Igor Corman despre acordurile pe care Republica Moldova urmeaza sa le semneze la summitul de la Vilnius. „Am vazut reactiile Opozitiei si am inteles un singur lucru: Ca ei sunt extrem de vehementi impotriva celor doua acorduri care se vor parafa la Vilnius, fie ca vorbim de acordul de asociere, fie ca vorbim de acordul de liber schimb, ceea ce inseamna ca aproape aveti o misiune patriotica sa ramaneti la Putere si dupa alegerile din 2014-2015 ca sa se poata si ratifica acordurile acestea si sa se poata si implementa, pentru ca altfel ramane o poveste. Ati vazut cum a facut Armenia, a intors lucrurile in 24 de ore”, a spus Basescu.

In acest context, presedintele legislativului moldovean s-a aratat increzator ca la Bucuresti va fi ratificat tratatul privind regimul de frontiera.

„Aveti perfecta dreptate, dle presedinte. Acesta este scopul nostru major la Vilnius – sa parafam acordul, pe parcursul anului urmator sa-l semnam si pe perioada actualului Parlament, mandatului respectiv sa reusim sa ratificam acest acord de asociere ceea ce va face ireversibil acest proces de integrare europeana si asa cum ati mentionat si lupta politica pe care o avem cu Opozitia, de altfel ca si ratificarea tratatului privind regimul de frontiera. Speram foarte mult ca va fi ratificat aici, la Bucuresti„, a spus Igor Corman.

Presedintele Traian Basescu a aratat ca acest tratat a fost ratificat de partea moldoveana. „Nu l-am ratificat, asteptam acum la Bucuresti ca sa fie ratificat”, a raspuns Igor Corman. „Nu, asteptati degeaba”, a replicat Traian Basescu, aratand ca acest lucru nu se va intampla. „Trebuie sa fiu foarte deschis cu dumneavoastra”, a adaugat Basescu.

Igor Corman s-a plâns în faţa presei, la Chişinău

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, aşteaptă o deschidere mai mare din partea României, în ceea ce priveşte ratificarea tratatului de frontieră cu Moldova. Declaraţia a fost făcută la întoarcerea în ţară, după vizita întreprinsă la Bucureşti, transmite Publika TV.

Potrivit şefului Legislativului de la Chişinău, Parlamentul de la Bucureşti poate ratifica tratatul de frontieră doar după ce acesta îi va fi transmis de către şeful statului. În acest context, Igor Corman a recunoscut că a simţit o reticenţă din partea lui Traian Băsescu, dar şi-a exprimat speranţa că subiectul va avea, totuşi, o finalitate pozitivă.

„Am abordat acest subiect, Parlamentul R. Moldova a ratificat tratatul în iunie curent şi e întemeiată aşteptarea noastră ca acest lucru să se întâmple şi în Parlamentul României. La întrevederile pe care le-am avut am găsit înţelegere, dar conform legislaţiei, acest tratat urmează să fie transmis în Parlament de către preşedintele României. În cadrul discuţiei anterioare pe care am avut cu Traian Băsescu la Chişinău, s-a arătat mai optimist, în cadrul discuţiei la Bucureşti am simţit o reticenţă la acest capitol, dar sper că acest subiect sensibil, deja cu barbă, să fie încheiat. Cred că este în interesul ambelor părţi„, a punctat Corman.

Totodată, speaker-ul a menţionat că semnarea tratatului de frontieră cu România nu va afecta în niciun fel relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

1 comentariu

Ciprian 01-10-2013 - 22:17

nu putem sa ratificam acest tratat, pentru ca vrem sa intram in schengen. deci basescu a zis bine… asteapta degeaba.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult