Acasa InternationalBasarabia Romania si Republica Moldova isi vor recunoaste automat diplomele de studii

Romania si Republica Moldova isi vor recunoaste automat diplomele de studii

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Romania va recunoaste in mod automat diplomele de studii, eliberate de institutii acreditate din R.Moldova. Totodata, si actele de studii eliberate de institutii acreditate din Romania vor fi recunoscute automat pe teritoriul Republicii Moldova. Un protocol de amendare a Acordului dintre cele doua guverne privind recunoasterea reciproca a diplomelor, certificatelor si titlurilor stiintifice a fost semnat joi la Chisinau.


Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, a specificat ca „un student din R.Moldova, care a obtinut o diploma de licenta, poate sa se inscrie la un curs de master la o universitate din Romania. Evident, daca universitatea accepta acest student. De asemenea, un posesor al unei diplome de licenta sau de master din R.Moldova, daca are toate actele in regula pentru a lucra pe teritoriul Romaniei, poate sa o faca”.

La randul sau, ministrul Educatiei, Leonid Bujor, a precizat pentru presa ca, o data cu semnarea documentului, mii de tineri din cele doua state nu vor trebui sa se adreseze la diferite structuri, pentru a li se recunoaste actele lor de studii, transmite Moldpres. Potrivit lui Bujor, vor fi recunoscute automat nu doar diplomele eliberate in anul de studii 2010-2011, dar si in anii anteriori, inclusiv actele eliberate in perioada sovietica. Bujor a mentionat ca un astfel de document urma a fi semnat inca in anul 2005 sau 2006, dar evenimentul nu s-a produs, pentru ca „romanofobia a fost o boala foarte grava, care a afectat serios fosta guvernare comunista din R.Moldova”. Totodata, ministrului Educatiei din R. Moldova a spsus ca si-au manifestat disponibilitatea de a semna astfel de protocoale Polonia si Estonia. 

Facilitati pentru obtinerea vizelor de studiu 

Autoritatile romane vor facilita obtinerea vizelor pentru elevii din Republica Moldova care au obtinut o bursa de studii in Romania, precum si pentru insotitorii acestora. Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca a declarat joi presei ca s-a acordat atentia necesara pentru ca acestia sa poata obtine mult mai usor vizele pentru Romania. “Suntem pregatiti ca in perioada urmatoare sa acorde aceste vize intr-un timp foarte scurt si cu un efort minim din partea acestora”, a declarat el. Ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului din Romania, Daniel Funeriu a precizat ca este vorba de 718 elevi, ale caror vize sunt in procesare, ca si cele ale parintilor acestora. Romania a acordat in acest an 5.000 de burse de studii pentru tinerii din Republica Moldova, de circa doua ori mai mult decat in 2009, transmite Agerpres. 

Cartii pentru elevii romani din afara granitelor 

Tot la Chisinau, Daniel Funeriu a anuntat ca Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului lanseaza o campanie de colectare a cartilor de la elevii din Romania pentru semenii lor din alte state, care studiaza in limba romana. Astfel, in prima zi de scoala, la 13 septembrie, elevii au fost solicitati sa doneze cate o carte pentru elevii care studiaza in limba romana in afara granitelor Romaniei. Cei care vor participa la campanie isi vor inscrie datele de contact pe cartile donate, pentru a stimula contactele dintre copiii romani si cei din afara Romaniei, a spus Funeriu. Eugen Tomac, secretar de stat la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, a precizat pentru Agerpres ca aceste carti vor fi selectate de catre inspectoratele scolare, iar impreuna cu Departamentul vor fi distribuite in scolile in care se studiaza limba romana sau exista un numar mare de elevi romani, precum in Republica Moldova, Ucraina, Italia sau Spania. “Vrem ca tinerii din Romania sa constientizeze existenta a milioane de copii romani in afara Romaniei, iar cei din afara sa constientizeze ca in Romania exista tineri carora le pasa de existenta lor”, a declarat Tomac.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult