Acasa InternationalBasarabia Romania si R.Moldova vor semna un tratat privind „regimul frontierei de stat”

Romania si R.Moldova vor semna un tratat privind „regimul frontierei de stat”

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Romania si Republica Moldova vor semna un tratat privind regimul frontierei de stat, colaborare si asistenta mutuala in probleme de frontiera. Declaratia a fost facuta joi de presedintele Comisiei pentru politica externa si integrare europeana a Parlamentului R. Moldova, Igor Corman, si a fost confirmata de Attila Korodi, presedintele Comisiei pentru politica externa a Camerei Deputatilor, relateaza Moldpres.


Cele doua ministere ale Afacerilor Externe din Republica Moldova si Romania lucreaza in acest moment la acest document, care se va numi „Tratat privind regimul frontierei de stat, colaborare si asistenta mutual in probleme de frontiera”, a declarat Igor Corman. “Este un tratat pe care Romania l-a semnat si cu Ucraina, exact cu aceeasi denumire. La Chisinau se fac diferite interpretari pe marginea acestui document, mai ales opozitia insista asupra denumirii de ‘tratat privind frontiera de stat’, insa asemenea acte sunt semnate doar de tarile care nu au frontier de stat, or R. Moldova cunoaste unde este frontiera”, a adaugat Corman.

Cand ei dau semnalul, noi intram pe ratificare” a precizat Attila Korodi, mentionand ca se lucreaza la text si oricand cele doua ministere pot nunta ca el este gata si atunci vor intra pe rol Parlamentele celor doua tari pentur adoptare. Oficialul roman sustine ca au loc negocieri cu UE privind eliminarea taxei de 500 de necesara pentru obtinerea unei vize pentru Romania. “Se discuta ca cei 500 de euro sa poata fi inlocuiti cu o declarative pe propria raspundere”, a adaugat Attila Korodi. De asemenea, el a precizat ca se lucreaza la simplificarea actelor necesare pentru obtinerea vizelor pentru moldoveni, mai ales acum, cand Romania se pregateste sa intre in spatiul Schengen.

O delegatie a Comisiei pentru politica externa a Camerei Deputatilor, condusa de Attila Korodi, se afla la Chisinau in perioada 7-9 aprilie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS