Acasa InternationalBasarabia Romanii din Ucraina vor ca limba romana sa devina limba de stat in Republica Mioldova

Romanii din Ucraina vor ca limba romana sa devina limba de stat in Republica Mioldova

scris de Ziua Veche
126 Afisari

.„Dorim urgentarea decretarii limbii romane ca limba de stat in Republica Moldova”. Aceasta este rugamintea Comunitatilor Romanesti din Ucraina, adresata presedintelui interimar, Mihai Ghimpu, in cadrul intrevederii cu membrii Consiliului Director al Forumului Democratic al Romanilor din Moldova, transmite Unimedia.md.


Presedintele Senatului Comunitatii Romanesti din Ucraina, Vasile Tariteanu, a declarat ca „unele societati din Cernauti, dirijate de comunisti, incearca sa introduca limba moldoveneasca in scoli, ca limba de stat”. Adresarea oficiala vine din numele celor peste doua sute de mii de romani din regiunea Cernauti, care sustin ca ceea ce se stipuleaza in Constitutie, „este un neadevar stiintific”. La randul sau, presedintele interimar, Mihai Ghimpu, a precizat ca astfel de hotarari se adopta numai in cadrul Parlamentului, si nu de unul singur, prin emiterea unui decret. Totodata, el a mentionat ca in Moldova exista moldoveni care vorbesc limba romana, iar limba moldoveneasca nu o vorbeste nimeni. El a explicat ca conducerea ar trebui sa se ocupe de ridicarea nivelului de viata a cetatenilor, astfel ca acestia sa nu poata fi manipulati de politicieni, iar disputelor pe marginea temei roman-moldovean sa se puna punct. Fostul ministru al Culturii, Ion Ungureanu, este de parerea ca nu mai este loc pentru discutii, odata ce in cadrul Marii Adunari Nationale din 1989 s-a citit Declaratia, care stipula ca „suntem romani si limba e romana”.

Presedinte interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Presedintele Parlamentului, a avut luni o intrevedere cu Consiliul director al Forului Democrat al Romanilor din Moldova in contextul sarbatorilor nationale. Presedintele si-a exprimat recunostinta fata de membrii Forului Democrat al Romanilor din Moldova prezenti in miscarea de eliberare nationala incepind cu anul 1988, pentru contributia lor esentiala in lupta pentru revenirea limbii romane si a grafiei latine in Republica Moldova, precum si in proclamarea independentei, in lupta pentru adevar si in pastrarea valorilor nationale. „Va multumesc pentru munca si lupta dvs. de-o viata, caci altfel n-am fi avut sarbatori nationale. Este adevarat ca este meritul fiecarui cetatean al Republicii Moldova in faptul ca Republica Moldova sarbatoreste in aceste zile Ziua Independentei si Ziua Limbii Romane, dar dvs. aveti un merit mai mare”, a mentionat Mihai Ghimpu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS