Acasa InternationalBasarabia Rusia a suspendat plata pensiilor către transnistreni

Rusia a suspendat plata pensiilor către transnistreni

scris de M.A.
2 afisari

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeri Kuzmin, a declarat luni că „Rusia a suspendat procesul de acordare a ajutorului umanitar pensionarilor transnistreni”.

Valeri Kuzmin

Valeri Kuzmin (foto: realitatea.net)

Ambasadorul a explicat că Rusia plăteşte pensii cetăţenilor săi din alte ţări în conformitate cu acorduri semnate în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI), informează Moldpres. Întrebat de reporterul Moldpres despre baza juridică în conformitate cu care Guvernul rus plăteşte pensii pensionarilor din zona transnistreană, Valeri Kuzmin a precizat că anterior Parlamentul rus a decis să acorde ajutoare umanitare pensionarilor din regiune, în baza unui apel al parlamentului de la Tiraspol.

Valeri Kuzmin a făcut afirmaţiile după o lecţie pentru studenţi de la o universitate din Chişinău, la care a insistat că poate fi citat de presă doar cu acordul ambasadei Federaţiei Ruse. „Nu este o conferinţă de presă, este o lecţie pentru studenţi”, a spus el jurnaliştilor înainte de a începe discursul.

Totuşi, fiind întrebat de ce Rusia nu întreprinde acţiuni în privinţa jurnalistului cu cetăţenie rusă, Ernest Vardanian, ambasadorul Kuzmin a spus: „În contextul reglementării conflictului transnistrean, este foarte nociv să se desfăşoare campanii despre încălcarea drepturilor omului aici şi acolo”. El a spus că primeşte o mulţime de plângeri, lăsând să se înţeleagă că există numeroase cazuri de violare a drepturilor omului şi în partea dreaptă a Nistrului. Ernest Vardanian a fost recent condamnat de autorităţile de la Tiraspol pentru acuzaţii de presupus spionaj.

De asemenea, în timpul lecţiei, el a sugerat că Rusia nu se împotriveşte apropierii Chişinăului de Europa, reiterând că Rusia este partenerul strategic al Uniunii Europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult