Acasa InternationalBasarabia Rusia afirmă că retragerea trupelor sale din Transnistria ar duce la reizbucnirea războiului

Rusia afirmă că retragerea trupelor sale din Transnistria ar duce la reizbucnirea războiului

scris de Ziua Veche
12 afisari

.Rusia afirmă că trupele sale de menţinere a păcii din Transnistria patrulează în zonă în baza unui mandat internaţional, iar retragerea lor ar duce la reizbucnirea războiului secesionist, relatează Voice of Russia, citată de Mediafax.


Declaraţia în acest sens, aparţinând Ministerului rus de Externe, vine la câteva zile după ce preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a trimis o scrisoare secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în care îi cere să susţină retragerea trupelor ruse de menţinere a păcii de pe teritoriul moldovean.
„Deşi au trecut 20 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova şi deşi Rusia s-a angajat să îşi retragă forţele armate de pe teritoriul ţării noastre, acestea se află şi în prezent în Republica Moldova, încălcând, astfel, normele de drept internaţional şi Constituţia” moldoveană, a declarat Ghimpu săptămâna trecută, într-o întâlnire cu jurnaliştii.
În afară de faptul că trupele ruse de pe teritoriul moldovean reprezintă „un pericol la adresa securităţii cetăţenilor”, ele subminează eforturile comunităţii internaţionale de soluţionare pe cale diplomatică a conflictului transnistrean, apreciază preşedintele moldovean.
„Solicit sprijinul NATO pentru a nu admite o asemenea nedreptate. Principiul acordului statului gazdă poate deveni o pârghie de şantaj în mâinile Rusiei, care ar putea şantaja Republica Moldova (afirmând că), în cazul în care aceasta nu-i oferă acordul pentru prezenţa militară rusă, Rusiei nu-i mai rămâne de făcut decât să recunoască (independenţa) Transnistriei”, a spus el.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult