Acasa InternationalBasarabia Rusia ar putea anula regimul preferenţial de vize pentru R. Moldova

Rusia ar putea anula regimul preferenţial de vize pentru R. Moldova

scris de S. P.
1 afisari

Rusia ar putea anula regimul preferenţial de vize pentru Republica Moldova în cazul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Rusia ar putea anula regimul preferenţial de vize pentru Republica Moldova

Rusia ar putea anula regimul preferenţial de vize pentru Republica Moldova (foto: trm.md)

Declaraţia a fost făcută de şeful departamentului pentru cooperea cu statele membre CSI, Alexandr Ţibluski, pentru agenţia rusă RBC, relatează UNIMEDIA.

Potrivit oficialului rus, viitorul acord dintre Chişinău şi Bruxelles afectează relaţiile economice dintre Republica Moldova şi Rusia.

„În cazul în care ei simplifică regimul de vize cu UE, atunci pot apărea riscurile unui aflux de muncitori migranţi. Respectiv, am putea renunţa la un regim preferenţial şi să trecem la unul standard, cu înregistrare”, a afirmat oficialul rus.

În prezent, pentru intrarea pe teritoriul Rusiei, cetăţenii Republicii Moldova nu au nevoie de viză de intrare. Perioada maximă de şedere este de 90 zile, însă riscul creşterii fluxurilor de migraţie poate forţa Rusia să anuleze regimul preferenţial.

Republica Moldova urmează să semneze Acordul de Asociere cu UE la 27 iunie, într-o ceremonie care va avea loc la Bruxelles.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că semnarea Acordului de Asociere va avea impact considerabil asupra relaţiilor economice dintre Moscova şi Chişinău.

Oficialii de la Chişinău au asigurat însă Moscova că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă ruperea legăturilor economice cu Rusia.

Pe fondul temerilor privind o eventuală rispostă a Rusiei în urma semnării Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova, adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, este aşteptat luni şi marţi într-o vizită la Chişinău.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a declarat la începutul săptămânii, într-un interviu pentru Europa Liberă, că oficiali şi experţi ruşi sunt aşteptaţi la Chişinău pentru discuţii privind impactul semnării Acordului de Asociere cu UE asupra relaţiilor dintre Moscova şi Chişinău, precum şi economiei din regiunea separatistă transnistreană, scrie Mediafax.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este aşteptat miercuri într-o vizită la Chişinău, unde are programate întrevederi cu premierul Iurie Leancă şi preşeintele Nicolae Timofti.

2 comentarii

CONGO 06-06-2014 - 13:56

Maica Rusia este pe deplin cocosata, ştirba si cu un furuncul permanent pe nas. Este deci absolut normala aceasta rautate diabolica, caci nu degeaba ii mai zice si BABORNITA DRACULUI.

pathfinder 06-06-2014 - 15:31

Auzi ma ce spune Tibluski asta, maaaa!

„“În cazul în care ei simplifică regimul de vize cu UE, atunci pot apărea riscurile unui aflux de muncitori migranţi.”

Adica dinspre UE spre Rusia.
Sa-ti bagi picioarele.
Astia traiesc intr-o realitate paralela!
Da’ paralela rau.

Tache si BULA ai nostri-s intregi la minte fata de „oficialii” rusi.
Mama lu’ Dumnezeu….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult