Acasa InternationalBasarabia Rusia cere Belarusului si Kazahstanului sa nu mai importe vin din R. Moldova

Rusia cere Belarusului si Kazahstanului sa nu mai importe vin din R. Moldova

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

.Rusia a cerut Belarusului si Kazahstanului sa ia masuri pentru a impiedica vinul si apa minerala din Republica Moldova si Georgia sa ajunga pe piata ruseasca, relateaza agentia de analiza Stratfor, citata de Unimedia.md.


Potrivit agentiei Interfax, citata de Stratfor, Ghenadi Oniscenko, seful organizatiei ruse pentru protectia consumatorilor, Rospotrebnadzor, a declarat ca aceasta cerere a fost formulata in cadrul Uniunii Vamale din care fac parte Rusia, Belarus si Kazahstan. Potrivit lui Oniscenko, aceasta cerere nu insemana ca Rusia isi „impune vointa” asupra Belarusului si Kazahstanului, pentru a restrange drepturile lor de a folosi aceste produse, ci doar isi „exercita un drept” ca membru al Uniunii Vamale. 

Conform datelor Organizatiei Internationale a Viei si Vinului, citate de RRA, Republica Moldova se numara printre primii zece cei mai mari exportatori de vinuri din lume, bauturile alcoolice constituind, anul trecut, 13% din totalul exporturilor. Cu 150.000 de hectare de vii, Republica Moldova produce anual 16 milioane decalitri de vin. In prezent, producatorii au stocat aproximativ 30 milioane decalitri de vin, echivalentul a doua productii anuale. Daca inainte de primul embargo rusesc, impus in 2006, Republica Moldova livra Rusiei 80% dintre vinurile sale, in 2009, cota pe aceasta piata a scazut la putin peste 30%. Chiar daca dependenta de piata ruseasca s-a redus in ultimii ani, totusi, impactul unui eventual nou embargo rusesc ar fi unul semnificativ pentru economia moldoveneasca.

La inceputul saptamanii, comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, in cadrul unei intrevederi la Bruxelles cu premierul R. Moldova, Vlad Filat, a declarat ca va fi dublata cota acordata vinurilor moldovenesti pe piata Uniunii Europene. Dacian Ciolos a reiterat disponibilitatea UE de a acorda suport macro-financiar Republicii Moldova, precizand ca toate procedurile vor fi finalizate in toamna. De asemenea, referindu-se la majorarea cotei vinurilor moldovenesti pe piata Uniunii Europene, comisarul european a precizat ca toate demersurile necesare in acest sens au fost facute, urmand ca, in scurt timp, sa demareze procedurile specifice unor astfel de situatii. Comisarul european a spus ca in luna septembrie va fi prezentat un raport privind Acordul de Comert Liber cu Republica Moldova si s-a aratat convins ca dialogul in acest sens va fi unul dinamic si productiv.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS