Acasa InternationalBasarabia Rusia cere Republicii Moldova să plătească gazele regimului de la Tiraspol

Rusia cere Republicii Moldova să plătească gazele regimului de la Tiraspol

scris de M.A.
1 afisari

Vicepremierul Dmitri Rogozin s-a întâlnit cu preşedintele moldovean Nicolae Timofti. Emisarul rus în Republica Moldova a anunţat că Rusia vrea să deschidă un consulat la Tiraspol, capitala regiunii separatiste Transnistria. În replică, autorităţile de la Chişinău spun că planul Moscovei nu va deveni realitate decât atunci când îşi va retrage militarii staţionaţi pe acest teritoriu.

Preşedintele Timofti le-a mărturisit ziariştilor de peste Prut că ţine mult la relaţiile bune dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, dar a precizat că Moscova nu trebuie să şantajeze Chişinăul cu deschiderea unui consulat la Tiraspol. Administraţia Putin de la Kremlin încearcă să forţeze mâna Republicii Moldova, care înca mai importă gaz rusesc la un preţ foarte mic.

Republica Moldova s-a alăturat pactului energetic european, o decizie deloc pe placul Moscovei. La începutul anului, Gazprom a refuzat să prelungească contractul de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova. Concernul rus a condiţionat o eventuală ieftinire a gazului de retragerea Chişinăului din pactul european al energiei. Mai mult, Moscova insistă ca datoria de trei miliarde de dolari acumulată în ultimii 20 de ani pentru livrarea gazelor să fie achitată de Chişinău, deşi cea mai mare parte a datoriei aparţine regimului secesionist de la Tiraspol.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult