
UPDATE joi 10.40: Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc, a declarat ca a cerut Serviciului de Informatii si Securitate sa faca investigatii vizavi de unele din cele 33 de firme, care au fost autorizate de autoritatile rusesti sa exporte fructe si legume in Federatia Rusa. „Am dubii referitor la unele firme. Am privit pe diagonala fondatorii catorva firme si se dovedesc a fi aceeasi oameni. Acum nu pot spune daca toate cele 33 de firme au aceiasi fondatori, dar ceva nu e curat. In acest sens, am vorbit cu directorul SIS si l-am rugat sa faca unele investigatii in legatura cu aceste firme”, a spus Cosarciuc, citat de Jurnal.md. Ministrul nu intelege de ce autoritatile ruse nu au dat aviz pozitiv pentru activitatea celor peste 130 de agenti economici, propusi de MAIA. „Nu avem firme exportatoare care ar fi incalcat memorandumul dintre Republica Moldova si Rusia in ceea ce priveste exportul de fructe si legume”, a spus ministrul.
La randul sau presedintele Comisiei palamentare pentru economie, buget si finante, Veaceaslav Ionita, spune ca impactul acestor restrictii asupra economiei nu va fi unul foarte mare, pierderile vor fi de aproximativ 2 procente din volumul total al exporturilor moldovene. Veaceaslav Ionita a precizat ca „este o presiune mai mult psihologica decat una cu efect economic. Cetateanul, omul care exporta, pentru el este un soc, iar economia nu-l va resimti”. De asemenea, potrivit Radio Romania Actualitati, presedintele Comisiei palamentare pentru economie, buget si finante a adaugat ca „piata ruseasca, cu toate problemele care exista, ramane totusi atractiva pentru exportatorii moldoveni, chiar daca implica si riscuri”. Veaceaslav Ionita a subliniat ca asa „cum o data la patru ani ni se intampla sa avem probleme cu seceta, cam tot asa, o data la patru ani, avem probleme cu Rusia”. Presedintele Comisiei palamentare pentru economie, buget si finante din Republica Moldova mai spune ca Moscova ar putea utiliza „alte parghii pentru a exercita presiuni, pe langa exportul de vinuri si fructe, ar mai fi livrarile de gaze si persecutarea migrantilor moldoveni care muncesc in Rusia la negru”.
––
UPDATE 14.40: Reprezentantii Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare au convocat intr-o sedinta producatorii autohtoni de fructe si legume, pentru a discuta despre decizia Rusiei de a interzice importul acestor produse. Sedinta s-a desfasurat cu usile inchise, scrie Jurnal.md. „Din 177 de exportatori care aveau dreptul sa duca fructe si legume in Rusia, doar 36 mai au voie sa faca asta. Lista de 36 a fost stabilita de rusi, dar nimeni nu cunoaste aceste firme”, a declarat reprezentantul unei firme, care a participat la sedinta. „Rusii pretind ca marfa noastra depaseste normele admisibile in ceea ce priveste pesticidele si nitratii. Firmele cu care colaboram noi nu au avut pretentii in acest sens si nici nu stiu de aceasta interdictie”, a spus aceeasi sursa. Un alt reprezentant al exportatorilor, care a iesit de la sedinta, a mentionat ca zeci de TIR-uri cu fructe si legume sunt blocate in vama Chisinau. Din cauza incertitudinii existente, agentii economici nu primesc certificate de provenienta a marfii.„Sa fim mai exacti. Este vorba de limitatrea numarului de companii care au dreptul de a face export a acestor produse, nu este vorba de o interdictie. Incercam sa rezolvam aceasta problema”, a mentionat prim-ministrul Vlad Filat pentru Unimedia.md.
––
Rusia a interzis importul produselor agricole din Republica Moldova pentru mai multi producatori autohtoni, potrivit unor surse ale Jurnal.md. Autoritatile au confirmat aceasta informatie. Subiectul va fi discutat in cadrul unei sedinte de urgenta la Guvern, programata pentru ora 14:30, afirma publicatia.