Acasa InternationalBasarabia Rusia sfideaza Republica Moldova si incurajeaza separatistii de la Tiraspol

Rusia sfideaza Republica Moldova si incurajeaza separatistii de la Tiraspol

scris de Ziua Veche
7 afisari

.Reprezentantii Rusiei si ai altor tari au neglijat apelul Guvernului Republicii Moldova de a nu participa la ceremoniile de la Tiraspol prilejuite de aniversarea a 20-a de la proclamarea regimului neconstitutional in regiunea transnistreana. Autoriatile de la Chisinau au reactionat imediat, dezaproband, in special, implicarea Rusiei in manifestarile de la Tiraspol.


Joi, la sedinta festiva cu prilejul marcarii a 20 de ani ai autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene, au fost prezenti drept oaspeti de onoare Ambasadorul Rusiei in RM, Valerii Kuzmin, fostul vicepresedinte rus Alexandr Rutkoi, rectorul Universitatii comercial-economice de stat din Rusia, doctorul in stiinte juridice, profesorul Serghei Baburin, deputatul Dumei de Stat a Federatiei Ruse, Elena Drapeko, transmite Infotag. La ceremonii au mai sosit o delegatie a Adunarii Dvorenilor din Rusia, delegatii oficiale din Osetia de Sud, Abhazia, Nagorno Karabah, reprezentanti ai guvernului regiunii Moscova, ai companiei „Gazprom”, o delegatie a Cazacimei Rusiei, delegatii ale oraselor infratite cu Tiraspolul, Marele Cneaz Gheorghii Mihailovici, Mitropolitul de Odesa si Ismail, Agafanghel si Presedintele Comitetului Radei Supreme a Ucrainei pentru probleme juridice, Serghei Kivalov.

 

Discursul liderul permanent de la Tiraspol, Igor Smirnov, despre devenirea, realitatile si perspectivele Transnistriei a durat doua oare si treizeci de minute. La fel a durat si ceremonia de decorare cu medaliile jubiliare.

Potrivit deputatei Elena Drapeko, Transnistria „are multi simpatizanti, atat in elita politica rusa, cat si in randul cetatenilor simpli”. „Sunt sigura ca peste un timp vom serba impreuna independenta Republicii Moldovenesti Nistrene!”, a spus ea. Rutkoi a numit Transnistria drept „insula libertatii, a carei populatie a comis o fapta eroica deosebita si a scos tara din impasul social si economic”. “Transnistria practic nu depinde de nimeni. Trebuie sa vorbim despre parteneriat, despre colaborare in toate domeniile. Si cum a spus Igor Smirnov, prietenia RMN cu Rusia este pentru totdeauna”, considera el.

Presedintele Comitetului Radei Supreme a Ucrainei pentru probleme juridice, Serghei Kivalov, a mentionat ca cetatenii Ucrainei care locuiesc pe teritoriul Transnistriei (aproximativ 30% din numarul total al populatiei) la moment „au un viitor si o stabilitate”.

Dupa reuniune Smirnov a fost decorat cu Ordinul Barbatiei al Abhazie, iar Mitropolitul de Odesa si Ismail, Agafanghel, i-a inmanat distinctia bisericeasca Ordinul Sfantului intocmai cu apostolii Cneaz Vladimir de gradul I. 

Lavrov a transmis, prin intermediul ambasadorului Kuzmin, succes si prosperitate 

Ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Valeri Kuzmin, in numele ministrului Afacerilor Externe Serghei Lavrov, le-a dorit cetatenilor din regiunea transnistreana succes si prosperitate cu ocazia sarbatoririi a 20 de ani de la infiintarea nerecunoscutei republici. In cadrul adunarii festive la Teatrul National, Kuzmin a tinut un discurs in care a declarat ca ultimele doua decenii sugereaza ca „identitatea Transnistriei se bazeaza pe vointa reala a moldovenilor, rusilor, ucrainenilor si altor nationalitati care locuiesc in regiune si care au format istoric, o comunitate speciala”, transmite Unimedia. „Suntem increzatori ca tocmai aceste calitati consolideaza pozitia regiunii in rezolvarea problemei politice mereu complexe si actuale de solutionare a conflictului transnistrean”, a spus el, reamintind ca Rusia de a lungul anilor a avut o pozitie principiala in favoarea solutionarii crizei exclusiv pe cale politica si diplomatica respectand principiile dreptului international si istoric in regiune. „Astazi factorii care complica formularea compromisului, din cauza pozitiilor radicale ale anumitor forte politice care actioneaza pe malul drept al Nistrului, necesita o atentie speciala”, a adaugat ambasadorul.

Moscova este convinsa ca „premisele indiscutabile pentru gasirea unei formule de incredere si echilibru pentru soluționarea conflictului constau in asigurarea caracterului echitabil al dialogului intre partile implicate, dar nu in ultimul rand, si in dezvoltarea Moldovei pe calea consolidarii suveranitatii, democratiei, si neutralitatii constitutionale a statului. Transnistriei ar trebui sa fie acordat un statut special fiabil garantat”. Diplomatul a mai spus ca „una din pietrele de temelie in arhitectura pacii si securitatii in regiune ramane operatiunea unica in felul sau de mentinere a pacii de pe Nistru, care a confirmat eficienta sporita a formatului actual, dar despre transformarea acesteia intr-o misiune pacificatoare internationala de observatori militari si civili se va putea vorbi doar in contextul armonizarii de catre parti implicate in conflict a parametrilor specifici care vor aduce la soluționarea definitiva a conflictului.” Kuzmin a sigurat ca „Transnistrenii pot conta pe faptul ca Rusia, ca un mediator va continua sa sustina in mod constant principiile de solutionare elaborate de catre comunitatea internationala, incepand cu anul 1992, va contribui efectiv la pacea de pe Nistru, in interesul consolidarii stabilitatii in aceasta regiune a Europei”. El i-a felicitat pe toti transnistreni multumindu-i pentru contributia sa la procesele istorice moderne in spațiul post-sovietic. „Aceste procese se dezvolta si vor continua sa se dezvolte in stransa legatura cu formarea fundamentului unei noi lumi multipolare care pana cand inca nu s-a format”, a rezumat Valeri Kuzmin. 

Chisinaul condamna gestul Moscovei 

In situatia in care reprezentanti oficiali ai altor stat considera ca pot marca oficial la Tiraspol asemenea evenimente care au generat conflicte tragice, nu doar in tara noasta, dar si in tarile lor, cred ca acest gest poate submina autoritatea acestor state in calitatea lor de parteneri pentru depasirea conflictelor inghetate pe teritoriul ex-sovietic, a declarat joi pentru mass-media viceprim-ministrul responsabil de problemele reintegrarii, Victor Osipov. Potrivit agentiei Novyi Region, in discursul sau, Kuzmin a sugerat ca in prezent rezolvarea conflictului este tergiversata de forte de la Chisinau si de la Bucuresti si a subliniat, ca in opinia Rusiei, partile trebuie sa ocupe pozitii egale la masa de dialog, iar Transnistria sa beneficieze de un statut special fiabil garantat, transmite Moldpres. In aceste conditii, vicepremierul a constatat ca Republica Moldova este subiect al dreptului international si sub acest aspect nu poate fi vorba de egalitate intre ea si formatiunea neconstitutionala din estul Nistrului. In acelasi timp, in opinia lui Osipov, la masa de negocieri, partile, in calitate de participanti la dialog, deja sunt parti egale, avand aceleasi drepturi de a-si exprima pozitiile, de a-si prezenta argumentarile, lucru recunoscut de toti participantii.

Potrivit lui Osipov, in momentul de fata n-ar fi corecta aprecierea ca relansarea negocierilor oficiale depinde de Chisinau si Tiraspol. „Acest lucru depinde doar de Tiraspol, care deocamdata refuza negocierile oficiale pentru solutionarea conflictului transnistrean, situatie pe care, credem, ca trebuie sa o depasim”, a adaugat vicepremierul. Osipov a reiterat pozitia Guvernului Republicii Moldova prin care reprezentantii oficiali ai statelor sunt chemati sa se abtina sa dea curs invitatiilor de a participa la manifestarile organizate azi de autoritatile de la Tiraspol, care „celebreaza o actiune de dezmembrare, initierea unui proces de natura separatista care a generat un conflict si care face parte dintr-un fenomen amplu pe teritoriul spatiului ex-sovietic, afectand mai multe state noi create in urma dezmembrarii URSS”. Miercuri, Guvernul de la Chisinau a facut un apel catre reprezentantii altor state sa nu participe la manifestarile de la Tiraspol din 2 septembrie,

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult