Acasa InternationalBasarabia Rusia si Ucraina vor lua o pozitie comuna fata de problema transnistreana

Rusia si Ucraina vor lua o pozitie comuna fata de problema transnistreana

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Rusia si Ucraina vor face o declaratie comuna despre problema transnistreana dupa vizita din 17-18 mai a presedintelui rus Medvedev in Ucraina. Astfel, Tiraspolul spera ca Kievul se va alatura sprijinului rusesc in regiune, pe cand Chisinaul se ingrijoreaza ca rezultatul acestei intalniri ar putea fi ridicarea blocadei economice aplicata regiunii transnistrene, scrie publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta.


Medvedev si Ianukovici se vor axa pe intarirea colaborarii dintre Ucraina si Federatia Rusa cu privire la reglementarea conflictului transnistrean. Scopul declaratiei comune a presedintilor Rusiei si Ucrainei este coordonarea eforturilor in abordarea reglementarii transnistrene, in care ambele tari sunt garanti si mediatori, a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta o sursa din Ministerul de externe al Federatiei Ruse. Insa, odata cu aceasta, hotarele Ucrainei ar putea fi deschise pentru marfurile si camioanele transnistrene, fapt ce inseamna ridicarea blocadei economice aplicata in trecut zonei separatiste. In acelasi timp, in Transnistria locuiesc circa 150 de mii de rusi si 100 de mii de ucraineni (n.red. – din aproximativ 600.000 de locuitori), iar soarta acestor cetateni nu poate sa-i lase indiferenti pe autoritatile de la Moscova si Kiev, relateaza sursa citata. De asemenea, Medvedev i-a promis lui Smirnov ca cetatenii transnistreni cu pasapoarte rusesti vor fi protejati de catre Federatia Rusa.

In discursul celor doi presedinti va exista si un apel catre toate partile implicate in formatul de negocieri sa nu actioneze unilateral pentru a nu agrava situatia. Ca exemplu de „actiuni unilaterale” este adus gestul presedintelui interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, care a facut apel la Romania sa se conecteze la procesul de negocieri privind conflictul transnistrean. Tiraspolul a luat-o ca pe-o provocare, avand in vedere ca razboiul de pe Nistru din 1992 a izbucnit pentru ca se vorbea despre unirea Moldovei cu Romania, iar Transnistria nu era de acord.

Ministrul afacerilor externe din Transnistria, Vladimir Iastrebceak, considera pozitiva apropierea pozitiilor Moscovei si Kievului referitor la aceasta problema, avand in vedere ca aceste tari detin toata influenta in zona.

Politologul moldovean Arcadie Barbarosie sustine ca intentiile noii puteri ucrainene sunt „de a scapa de observatorii europeni de la granita dintre Transnistria si Ucraina. El spune ca Ianukovici este impotriva expertilor UE in coasta granitei ucrainene, si, dupa intalnirea cu omologul sau de la Moscova, va face tot posibilul ca sa nu fie prelungit mandatul observatorilor in zona. „Acest lucru inseamna ca granita dintre Transnistria si Ucraina va fi deschisa si Chisinaul nu va putea controla camioanele cu marfuri si automat va creste contrabanda si economia tenebra”, considera politologul Barbarosie.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult