Acasa InternationalBasarabia Russia Today: România vrea să ia Moldova VIDEO

Russia Today: România vrea să ia Moldova VIDEO

scris de M.A.
40 afisari

Activiştii din România militează pentru unirea cu ţara vecină, Republica Moldova, până anul viitor, spunând că astfel restabilesc dreptatea, având în vedere că au o istorie comună. Dar ideea lor nu este împărtăşită de toţi cetăţenii din Republica Moldova, afirmă postul de televiziune Russia Today.

Russia Today - Unification or takeover Romania wants to win back Moldova

Russia Today - Unification or takeover Romania wants to win back Moldova

Ideea de unificare este susţinută prin tot felul de acţiuni, de la expoziţii de fotografie la mitinguri zgomotoase în Bucureşti şi Chişinău. Din anul 2009 au tot avut loc mişcări pentru a recâştiga ceea ce ei consideră ca fiind pământul lor, comentează Russia Today, citată de TV7.md.

Începând din aprilie, este imposibil să nu găseşti afişe colorate în oraşele din România, în care se spune că „Basarabia este România„. Cei din spatele acestei mişcări cred că terenul pe care este acum Republica Moldova trebuie să fie din nou sub controlul Bucureştiului, aşa cum a fost, de altfel, până în secolul XIX.

Odată cu prăbuşirea URSS-ului, Republica Moldova şi-a declarat însă independenţa, devenind membru al ONU, Consiliului Europei şi OMC. Acum, grupul Acţiunea-2012, o alianţă care reuneşte mai mult de 30 de ONG-uri din România, spune că aceste realizări ale Moldovei ar trebui sacrificate în numele reunificării.

„Prin reîntregire mă refer la poporul român de pe ambele părţi ale frontierei, care trebuie să trăiască într-un singur stat. După pactul Ribbentrop-Molotov am fost separaţi în mod nedrept şi vrem să se repare acest adevăr istoric”, spune activistul George Simion, şeful gruparii.

Potrivit postului rus de televiziune, poziţia Bucureştiului este aceea că reunificarea celor două naţiuni se poate întâmpla numai în cazul în care Moldova, ţara post-sovietică, devine membru al UE. Dar politicienii din Republica Moldova şi-au exprimat îngrijorarea că preşedintele Traian Băsescu nu va aştepta acest moment şi că, la un moment dat, în viitor, va extinde graniţele ţării sale şi va absorbi Moldova.

„După schimbarea puterii, în 2009, mass-media românească s-a mutat în Republica Moldova. Este vorba de mai multe staţii mari de televiziune şi ziare. Noi credem că misiunea lor principală este de românizare a Moldovei şi deconstrucţie a identităţii Republicii Moldova„, susţine analistul politic moldovean Bogdan Ţârdea.

În anul următor, care marchează 200 de ani de când Bucureştiul a pierdut Chişinăul pentru prima dată, gruparea Acţiunea-2012 planifică o ofensivă masivă de informare cu privire la unificare, mai comentează publicaţia rusească.

Gruparea spune că nu este finanţată şi nici nu beneficiază de sprijin public de la Bucureşti şi că misiunea sa este una paşnică, aceea de a informa oamenii despre necesitatea restabilirii României Mari.

Totuşi, o reunificare în viitorul apropiat este greu de imaginat, având în vedere că, în timp ce 40 la sută dintre români sunt de acord să primească înapoi Basarabia, două treimi din populaţia Republicii Moldova doreşte să rămână suverană, conchide Russia Today.

2 comentarii

moldovean de la Oancea 07-07-2011 - 14:03

De la Oancea vad peste Prut pe romanii pe care rusii, prin Pactul Ribentrop-Molotov, i-a smuls de la sanul mamei,Romania.Lucru recunoscut, din cate stiu eu, si de Duma de Stat a Rusiei.Domnul Basescu a spus bine ce a spus.Si il felicit.Eu as completa doar ca inainte de reintregirea Romaniei Mari, rusii sa-si ia populatia rusofona pe care Stalin a deromanizat Basarabia, ducandu-i in Gulagul Sovietic, omarandu-i.Presedintele rus crede ca romanii sunt chia tampiti, daca este o tara mai mica.Pai sa vin sa ne mai ocupe odata.Si ca sa termin, ca cetatean roman, si eu as fi ordonat :”OSTASI TRECETI PRUTUL”.Sigur poporul rus este prieten cu romanii, avem aceiasi religie, dar mai putine rachete si tancuri.

Paul din Ohio 07-07-2011 - 22:42

O alta diversiune ruseasca. De fapt, Romania NU VREA SA „IA” fosta republica sovietica moldoveneasca. Eu cred ca pana la REGASIREA romanilor de pe ambele maluri ale Prutului va mai trece multa apa pe Prut. In plus, Romania nu are nevoie nici de „UTA Gagauzia” nici de alte formatiuni KGBiste.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS