
„Ziua de 7 noiembrie, Ziua internaţională a Victimelor Comunismului, trebuie să rămână ca o zi de reflecţie despre trecutul, prezentul şi viitorul nostru. „Memento Gulag” este un avertisment şi o chemare la luciditate. Cine îşi uită istoria, riscă să o repete. Între un trecut totalitar şi un viitor liber, Vă îndemn să alegem viitorul. Mergând ferm pe această cale, vom construi prezentul cu mai multă dăruire şi cu mai multe şanse de succes. O altă cale nu există”, a mai spus Ghimpu.
Citiţi, în continuare, discursul preşedintelui Republicii Moldova:
7 noiembrie este ziua în care pe tot cuprinsul Uniunii Sovietice (şi în ţările sovietizate) se serba „Marea Revoluţie din octombrie”. În 1991 s-a destrămat Uniunea Sovietică, iar, din 2003, ca urmare a inţiativei lui Vladimir Bukovski, celebrul disident rus, 7 noiembrie a devenit Ziua Internaţională a victimelor comunismului – „Memento Gulag”, zi inchinată memoriei sutelor de milioane de victime ale regimurilor comuniste.
„Memento Gulag” înseamnă recuperarea memoriei. A vorbi despre Gulag şi ororile ocupaţiei sovietice înseamnă a continua lupta împotriva comunismului, luptă care nu s-a încheiat. După cum observa însuşi Vladimir Bukovski, ceea ce nu s-a putut realiza ca un proces juridic, poate fi făcut prin memento, prin puterea memoriei.
Iar eforturile comunităţii internaţionale nu s-au oprit aici.
La 23 august 2008, Parlamentul European a adoptat Declaraţia privind proclamarea zilei de 23 August drept „Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi fascismului”, data de 23 August fiind aleasă ca referire la ziua de 23 August 1939, ziua semnării Pactului Molotov-Ribbentrop. Lumea europeană comemorează astăzi această zi cu consecinţe nefaste: declanşarea celui de-al II-lea razboi mondial, Holocaustul, ocupaţii şi sfârtecări teritoriale, masacrele şi deportările în masă, sovietizarea Europei de Est şi Centrală, lagărele şi închisorile comuniste.
La 2 iulie 2009, Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a adoptat la Vilnius rezoluţia intitulată „Reunificarea Europei divizate: promovarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Civile în regiunea OSCE în secolul XXI”. Documentul OSCE condamnă şi pune semnul egalităţii între comunism şi nazism, ca feţe ale aceluiaşi fenomen totalitar, reprezentând un pas esenţial pentru sprijinirea Rezoluţiei Parlamentului European din iulie 2008. Printre altele, Rezoluţia OSCE cere statelor membre: 1) „să continue studierea moştenirii totalitare, să aducă la cunoştinţa publicului, să dezvolte şi să îmbunătăţească programele educaţionale privind istoria totalitarismului…“, „să sprijine organizaţiile neguvernamentale care studiază crimele regimurilor totalitare” şi „să-şi deschidă arhivele politice şi istorice”.
În spiritual acestor iniţiative şi documente internaţionale şi ţinând seama de nevoile pe care le resimte societatea noastră – încă marcată de ocupaţia sovietică de la 28 iunie 1940 – la 14 ianuarie anul curent, prin Decretul Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, a fost formată Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova. Această iniţiativă nu a fost una întâmplătoare. Constituirea Comisiei a fost dictată de necesitatea de a da curs multiplelor cereri ale societăţii civile şi politice de a lua o poziţie oficială faţă de trecutul totalitar comunist. Constituirea Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova este şi răspunsul nostru la mişcările sociale în apărarea adevărului istoric de la sfârşitul secolului trecut şi de la începutul acestui secol, este şi un act de solidaritate cu protestul tinerilor din 6-7 Aprilie 2009 împotriva violării de o manieră totalitară a dreptului la libera alegere şi la libera expresie de conştiinţă.
În concluziile şi constatările sale, Comisia susţine ferm şi univoc că regimul totalitar comunist a fost de la început şi până în ultimul moment al existenţei sale un regim criminal şi represiv, abuziv şi inuman, lipsit de orice urmă de legitimitate. Susţin întru totul acest punct de vedere. Deocamdată, nici această iniţiativă prezidenţială nu a fost dusă până la capăt, dar sperăm că, după alegerile parlamentare din 28 noiembrie, vom avea prilejul să audiem şi să adoptăm în Parlamentul R. Moldova Raportul acestei Comisii.