Acasa InternationalBasarabia Sangele apa nu se face: Romania acorda ajutoare basarabenilor afectati de inundatii

Sangele apa nu se face: Romania acorda ajutoare basarabenilor afectati de inundatii

scris de Ziua Veche
6 afisari

.Guvernul de la Bucuresti a decis, in sedinta de miercuri, acordarea unui ajutor umanitar Republicii Moldova constand in materiale de constructii necesare pentru constructia si refacerea unui numar de aproximativ 700 de case afectate de inundatii, a declarat Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Executivului. De asemenea, vor fi acordate materiale de constructii si pentru repararea altor aproximativ 100 de locuinte.


Romania raspunde solicitarii de ajutor umanitar formulate de catre presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Ajutorul va fi pus la dispozitie, in cadrul Acordului interguvernamental semnat intre Romania si Republica Moldova, care prevede acordarea de catre Guvernul de la Bucuresti a unei sume de 100 de milioane de euro, pe parcursul a 4 ani. Prin Hotararea de Guvern adoptata miercuri, termenii acordului, care se limitau initial la cooperarea in domeniile infrastructurii de transport si invatamantului, vor fi largiti pentru a include si prevederi privind ajutorul umanitar, a precizat Ioana Muntean. Purtatorul de cuvant al Guvernului a mentionat ca achizitia materialelor de constructii destinate Republicii Moldova va fi facuta prin Bursa de Marfuri, fiind aplicat procedeul folosit deja pentru achizitia materialelor de constructii care sunt trimise in judetele afectate de inundatiile din Romania. De asemenea, Traian Basescu l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, in audienta pe Iurie Renita, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Moldova in Romania, cu ocazia prezentarii scrisorilor de acreditare. Presedintele a reafirmat sprijinul de care se bucura Republica Moldova din partea Romaniei.
Ambasadorul Renita a multumit pentru asistenta financiara nerambursabila in valoare de 100 de milioane de euro oferita de Romania Republicii Moldova in transe de 25 de milioane de euro pe o perioada de 4 ani si a informat asupra faptului ca Parlamentul de la Chisinau a procedat la ratificarea acordului de asistenta. Cu referire la inundatiile care au afectat localitati aflate pe ambele maluri ale Prutului, presedintele Basescu l-a informat pe ambasadorul Renita asupra modalitatilor concrete prin care Romania va sprijini autoritatile Republicii Moldova pentru depasirea efectelor calamitatilor naturale. Mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta din Romania, s-au deplasat deja in zonele calamitate din Republica Moldova si alaturi de colegii din Republica Moldova vor contribui la inlaturarea efectelor calamitatilor naturale.  

Desi nivelul apei in raul Prut scade, situatia se mentine alarmata deoarece aceasta scadere este nesemnificativa, apa depasind cu mult nivelul de retentie normal. In continuare sub riscul inundatiilor raman localitatile din prejma Prutului din raioanele Leova, Cantemir si Cahul, scrie stireazilei.md. In satul Gheoltosu, raionul Cantemir, situatia devine tot mai dificila. Peste 200 de salvatori si cabinieri lucreaza la fortificarea digurilor de protectie din localitate. Salvatorii fortifica doua diguri concomitent – unul pe o portiune de 1 kilometru si inaltimea de 4 metri pentru protejarea caselor din zona de risc si altul pe o lungime de 200 metri ce va sta in calea apelor pe traseul Cantemir-Cahul. Doua case au fost deja inundate, alte 64 de locuinte raman in pericol. Autoritatile au evacuat 116 persoane. Apele au trecut si peste calea ferata din apropierea localitatii care servea drept dig de protectie pentru sat. O portiune de circa 3 kilometri din aceasta este spalata. Alte doua localitati din raionul Cantemir se mai afla sub riscul inundatiilor – satele Gotesti si Stoianovca. In Gotesti, 4 persoane au fost deja evacuate iar in Stoianovca – 30 de persoane, fiind inundate peste 23 de hectare de teren agricol.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult