Acasa InternationalBasarabia Scenarii sumbre la Chişinău. Ruşii îşi bagă coada

Scenarii sumbre la Chişinău. Ruşii îşi bagă coada

scris de M.A.B.
15 afisari

Ruşii sunt cu ochii aţintiţi pe Republica Moldova, agenţia lor de ştiri anunţând deja că zilele preşedintelui Nicolae Timofti sunt numărate. Astfel, agenția rusă de știri Sputnik transmite că Deputații Parlamentului Republicii Moldova ar putea să-l demită pe președintele Nicolae Timofti, după ce acesta a decis să respingă candidatura lui Vladimir Plahotniuc în funcția de premier.

Plahotniuc

Nicolae Timofti a refuzat să-l numească premier pe ologarhul Vlad Plahotniuc

Ruşii sunt direct interesaţi să destabilizeze mediul politic de peste Prut, sugerând acum că aici s-ar putea aplica scenariul de la „lovitura de stat” dată de USL în România, când au încercat să-l suspende pe preşedintele Traian Băsescu.

Sputnik scrie acum că hotărârea Curții Constituționale de la finele lunii decembrie arată că prerogativa președintelui Timofti de a propune candidatul la funcțai de premier este și o obligație constituțională.

”La realizarea acestui drept, şeful statului, care este şi alesul majorităţii parlamentare, trebuie să se asigure, prin consultările cu fracţiunile parlamentare, de suportul unei majorităţi parlamentare, precum şi de o posibilă cooperare din partea opoziţiei. De asemenea, în cazul în care nu există o majoritate parlamentară absolută, preşedintele, după consultarea fracţiunilor parlamentare este obligat să propună un candidat la funcţia de premier, chiar dacă fracţiunile nu sunt de acord cu alegerea acestuia”, mai arată hotărârea.

În constituția țării vecine de peste Prut se precizează că în cazul săvârșirii unor fapte prin care încalcă prevederile Legii Supreme, președintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament. Pentru ca acest lucru să se întâmnple, este nevoie ca 67 de candidați aleși să voteze ”pentru”.

Pentru ca propunerea de demintere să poată fi inițiată, este nevoie ca cel puțin o treime din deputații basarabeni să dorească acest lucru. Apoi, se va a duce imediat la cunoștință președintelui Basarabiei. Președintele poate da Parlamentului și Curții Constituționale explicații cu privire la faptele de care este acuzat.

Nicolae Timofti a refuzat să-l numească premier pe ologarhul Vlad Plahotniuc, ce controlează media şi justiţia din Republica Moldova, invocând în acest sens problemele de „integritate” ale acestuia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS