Acasa InternationalBasarabia Scutul american din Romania afecteaza Republica Moldova

Scutul american din Romania afecteaza Republica Moldova

scris de Ziua Veche
5 afisari

Republica Moldova ar putea fi nevoita sa suporte niste “pagube colaterale”  dupa ce Romania a acceptat sa gazduiasca pe teritoriul sau elemente ale scutului american anti-racheta american, a spus joi fostul asistent al Secretarului de stat pentru Europa si Eurasia in administratia republicana, David Kramer, intr-un interviu la radioul Europa Libera. “S-ar putea ca Rusia sa foloseasca acest pretext pentru a argumenta ca trebuie sa-si mentina prexenta militara in Transnistria si este de asteptat ca Transnistria sa foloseasca si ea acest argument”, a declarat Kramer in interivul acordat.

Oficialul a spus ca in acest moment SUA nu pot face nimic mai mult in problema Transnistriei, decat sa ceara reluarea negocierilor “5+2” si retragerea trupelor rusesti. De asemenea, Kramer a laudat politica aministratiei Obama fata de Republica Moldova si noua putere, dar in acelasi timp a criticat-o pentru politica sa din Europa de Est, sustinand ca este atat de preocupata de strategia relansarii relatiei cu Rusia incat ignora alte tari din regiune.

Osipov : Conflictul transnistrean ameninta securitatea sud-estului euroepan

Comentand pozitia Rusiei fata de Moldova privind conflictul transnistrean, potrivit careia trebuie asigurat Transnistriei un statul special, respectand in acelasi timp suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei, vicepremierul moldovean Victor Osipov a calificat vineri conflictul transnistrean drept o amenintare la securitatea in sud-estul Europei. „Zonele noastre de rasarit se afla sub autoritatea unui regim neconstitutional si a aceasta este o mare problema pentru tara”, a adaugat Osipov. El a spus ca este esential ca acest conflict sa nu devina o povara pentru Moldova si sa nu se transforme intr-o bariera an fata dezvoltarii economice a tarii, scrie agentia azera Trend.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat joi in cadrul unei intalniri cu omologul sau moldovean, Iurii Leanca, ca Rusia si R. Moldova intentioneaza sa reia negocierile asupra regiunii transnistrene. „Am confirmat intentia noastra de a relua negocierile in formatul „5+2” (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si OSCE, plus UE si Statele Unite, in calitate de observatori) suspendate din februarie 2006. Este necesar ca toti participantii la negocierile „5+2” sa contribuie la intarirea increderii si sa incurajeze partile aflate in conflict sa revina la masa negocierilor”, a spus Serghei Lavrov „Este foarte important sa nu pierdem toate realizarile care s-au facut de-a lungul anilor si sa gasim o solutie care sa garanteze un statut special pentru Transnistria, respectand in acelasi timp suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei”, a spus Lavrov. Cu toate acestea, Rusia nu da semne ca si-ar putea retrage trupele din regiunea transnistreana.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult