Acasa InternationalBasarabia Se modifică Codul serviciilor media audiovizuale din Moldova: Furnizorii, obligați să transmită în limba română

Se modifică Codul serviciilor media audiovizuale din Moldova: Furnizorii, obligați să transmită în limba română

scris de Misu Andrei
122 Afisari

Proiectul de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost votat în lectură finală, în cadrul ședinței de joi a Parlamentului. Pentru el și-au dat votul 54 de deputați PAS, dar a stârnit indignarea Opoziției în cadrul ședinței de joi.

Printre prevederile documentului se numără majorarea orelor de maximă audiență pentru serviciile de televiziune. Potrivit autorilor, această modificare va contribui la respectarea cu strictețe a ponderii programelor locale și, totodată, la realizarea unei grile de programe atractive pentru public.

Furnizorii media ar putea fi obligați să transmită programe audiovizuale locale în limba română în proporție de cel puțin 80% din totalul celor realizate. În listă nu se vor înscrie furnizorii media ale căror servicii sunt destinate minorităților etnice din unitățile administrativ-teritoriale în care o minoritate etnică reprezintă o pondere majoritară și care au obligaţia de a transmite programe audiovizuale locale în proporție de cel puţin 25% în limba română, precum şi programe audiovizuale de producție proprie în limba minorității respective.

Critici din Opoziție pe tema procentelor privind limba de difuzare

Unii deputați ai Opoziției s-au arătat nemulțumiți că proiectul nu garantează un procent și în limba grupurilor etnice din Republica Moldova.

,,În timp ce proiectul garantează emisiuni în limba română în proporție de 80 de procente, nu face același lucru pentru grupurile etnice, care constituie peste 25 la sută din populația Republicii Moldova. Propun să muncim în acest sens și să echilibrăm situația”, a spus Fiodor Gagauz, deputat al fracțiunii Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

În replică, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat: ,,Pe platforma grupului comun o să revenim neapărat la subiect, astfel încât să găsim o soluție, așa că toată lumea să o accepte și să o înțeleagă”.

Comisia promite alte modificări

Iar raportorul proiectului, președinta Comisiei parlamentare, cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a declarat că acestea nu sunt ultimele modificări ale Codului serviciilor media audiovizuale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS