Acasa InternationalBasarabia Se pregătesc de război? Separatiştii din Transnistria sapă tranşee în Zona de Securitate

Se pregătesc de război? Separatiştii din Transnistria sapă tranşee în Zona de Securitate

scris de M. BÂTCĂ
5 afisari

Recent, reprezentanţii Chişinăului în Comisia Unificată de Control trăgeau un semnal de alarmă, anunţând mişcări de destabilizare ce ar urma să fie provocate de anumite organizaţii căzăceşti. Mai nou, autorităţile separatiste de la Tiraspol au recurs la noi acţiuni provocatoare: săparea de tranşee în Zona de Securitate.

Fortificatii la Nistru

Problema apariţiei unui şanţ în imediată apropiere a satului Doroţcaia a provocat polemică în cadrul şedinţei Comisiei Unificate de Control din data de 2 iunie, anunţă Ministerul Apărării din Republica Moldova. Delegaţia regiunii transnistrene a insistat că acestea sunt lucrări efectuate de serviciul reparaţii drumuri, iar şanţul ar fi unul pentru canalizare. În opinia experţilor, acest şanţ are toate caracteristicile unui tranşeu. Această informaţie a fost furnizată de către observatorii militari ai Chişinăului, aflaţi în Zona de Securitate. Potrivit acestora, în imediata apropiere a postului de lângă satul Doroţcaia, se desfăşoară lucrări inginereşti. “La insistenţa observatorilor militari din partea organelor constituţionale ale Republicii Moldova de a indica prezenţa tranşeului în raportul Comandamentului Militar Unificat, reprezentanţii Federaţiei Ruse şi regiunii transnistrene au refuzat categoric”. Potrivit comandamentului moldovenesc al Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, refuzul acestora poate fi calificat drept o încălcare a cerinţelor „Instrucţiei observatorilor militari”, unde este indicat expres că observatorii militari sunt obligaţi să verifice dacă în Zona de Securitate apar sau se desfăşoară lucrări de fortificare, lucrări militare şi de inginerie. În consecinţă, refuzul de a documenta acest caz constituie o încălcare a hotărârilor Comisiei Unificate de Control şi a acordului din anul 1992. În ciuda insistenţelor comandantului militar al delegaţiei organelor constituţionale ale Republicii Moldova privind deplasarea unei grupe de observatori militari pentru fotografierea tranşeului respectiv, efectuarea lucrărilor de măsurare şi stabilirea destinaţiei acestuia, şefii militari superiori din partea Federaţiei Ruse şi regiunii transnistrene au răspuns doar că acesta nu prezintă nici un pericol.

În opinia experţilor, tranşeul respectiv poate fi folosit în scopuri militare, iar reprezentanţii Federaţiei Ruse, ca ţară garant, nu întreprind nimic pentru a preveni apariţia tensiunilor în Zona de Securitate.

Provocări căzăceşti şi mişcări de tehnică blindată

Tehnica blindataUn alt subiect delicat în agenda şedinţei CUC l-a constituit problema viitoarele alegeri locale în localităţile Republicii Moldova. Ca rezultat al intenţiei Comisiei Electorale Centrale de a deschide o secţie de votare în localitatea Corjova, din raionul Dubăsari, a început un val de ameninţări din partea aşa-numitelor organizaţii obşteşti şi formaţiunilor paramilitare căzăceşti din regiunea transnistreană, avertizează autorităţile de la Chişinău. Administraţia de la Tiraspol a autorizat acţiuni de protest ale acestora în localitatea Corjova, pentru a nu permite desfăşurarea procesului electoral. Delegaţia R. Moldova din cadrul CUC califică această decizie drept o încercare de agita spiritele, o nouă provocare în Zona de Securitate. Pentru a evita escaladarea tensiunilor, delegaţia Republicii Moldova a anunţat că secţia de votare pentru alegerile locale din Corjova a fost transferată în Cocieri.

„Noi, cazacii de la Marea Neagră, din districtul Dubăsari, declarăm ferm că alegerile locale din 5 iunie sunt o chestiune internă a Moldovei, iar cazacii şi poporul transnistrean nu acceptă participarea la scrutin. Reamintim că, în cazul în care suveranitatea Transnistriei va fi încălcată, ne vom îndeplini misiunea istorică în faţa poporului transnistrean şi în faţa Marii Rusii”, se spune într-o declaraţie a cazacilor. „Noi, cazacii de la Marea Neagră am apărat, în 1992, libertatea Transnistriei şi suntem gata să facem acelaşi lucru şi acum. Declarăm deschis că de ceea ce s-ar putea întâmpla în Zona de Securitate, vor fi responsabile doar autorităţile de la Chişinău”, se mai precizeză în declaraţia citată. În a doua jumătate a lunii mai, membrii Comisiei Unificate de Control au purtat discutii aprinse pe marginea subiectului legat de deschiderea unei sectii de votare in satul Corjova, raionul Dubasari, avertizând că asa-numitele organizatii non-guvernamentale, pretinsele comitete cazacesti, ar putea organiza manifestari menite sa destabilizeze situatia in ziua de 5 iunie.

La mijlocul lunii mai, în cadrul unei şedinţe a Comisiei Unificate de Control, era evidenţiată o altă situaţie îngrijorătoare. Oficialii de la Chişinău afirmau că au eşuat în tentativa lor de a aborda subiectul transparenţei în Zona de Securitate, precizând că CUC nu dispune de informaţii veridice cu privire la prezenţa şi dotarea cu armament a formaţiunilor militare transnistrene în zona de responsabilitate a forţelor de pacificare. Observatorii militari au atestat prezenţa în zonă a formaţiunilor militare transnistrene, deseori înarmate. De asemenea, au fost documentate cazuri de deplasare prin Zona de Securitate a coloanelor de tehnică militară, inclusiv blindată, cu semne distinctive ale formaţiunilor militare transnistrene, precum şi cazuri de desfăşurare a cantonamentelor militare.

De asemenea, la sfârşitul lunii februarie, autorităţile Republicii Moldova avertizau că prezenţa posturilor ilegale de grăniceri a autoproclamatei republici nistrene, precum şi intenţia autorităţilor de la Tiraspol de a instala un pod plutitor peste fluviul Nistru, cu o capacitate de 3,5 tone, pot cauza destabilizarea situaţiei în Zona de Securitate. În opinia membrilor delegaţiei moldoveneşti, intenţiile autorităţilor transnistrene de a instala un pod plutitor peste Nistru, în preajma oraşului Tiraspol, reprezintă o tentativă de a bulversa situaţia din Zona de Securitate. Concluzia este bazată pe faptul că podul urma să fie instalat în locul unde structurile de forţă transnistrene au desfăşurat aplicaţii militare, accentul fiind pus pe trecerea tehnicii militare peste un curs de apă.

În opinia experţilor militari, aceste acţiuni unilaterale reprezintă o încălcare flagrantă a prevederilor Acordului din 1992, deoarece nu sunt coordonate cu Comisia Unificată de Control. Potrivit lui Ion Solonenco, co-preşedinte CUC din partea Republicii Moldova, problema a fost abordată în repetate rânduri de delegaţia Chişinăului, rezultând că Tiraspolul nu şi-a onorat obligaţia de a-şi retrage formaţiunile militare din Zona de Securitate în conformitate cu acordul din 1992.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult