
Astfel, Senatul SUA încurajează negocierile în curs de desfăşurare dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova privind liberalizarea vizelor şi privind Acordul de Asociere şi notează că reformele continue în Moldova ar putea oferi o fundamentare adiţională pentru abrogarea restricţiilor comerciale Jackson-Vanik. Totodată, Rezoluţia susţine dezvoltarea în Moldova a unui sistem politic democratic durabil şi a economiei de piaţă liberă, şi un proces al alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2010, care să corespundă standardelor internaţionale de echitate şi transparenţă. Documentul confirmă că reforma continuă şi angajamentul pentru procesul electoral liber şi echitabil va rămîne necesar pentru integrarea deplină a Moldovei în comunitatea occidentală a naţiunilor.
În acelaşi timp, Senatul SUA îndeamnă îndeplinirea de către Guvernul R. Moldova a angajamentelor asumate faţă de OSCE privind desfăşurarea liberă şi echitabilă a alegerilor parlamentare apropiate şi exprimă încrederea că acest fapt va contribui la o guvernare puternică şi stabilă care este sensibilă la necesităţile vitale ale poporului său.
În textul documentului sunt remarcate un şir de progrese înregistrate de Guvernul Moldovei printre care iniţierea, la 12 ianuarie 2010, a negocierilor cu Uniunea Europeană privind Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova şi, la 15 iunie 2010, a dialogului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind liberalizarea regimului de vize.
De asemenea, în Rezoluţie se constată implementarea reformelor juridice de anvergură pentru a înfrînge corupţia, a introduce transparenţa bugetară şi a consolida capacitatea societăţii civile şi mass-media, conform criteriilor Corporaţiei Provocările Mileniului, îmbunătăţirea indicatorului privind libertatea presei în Moldova, de pe locul 114 în 2009 pe locul 75 în 2010, încheierea cu România „a unui tratat important pentru afirmarea suveranităţii şi a dezvoltării sale de mai departe” şi alte realizări.