Acasa InternationalBasarabia SIS, MAI si PG vor transfera la Arhiva Nationala dosarele celor deportati sau persecutati de comunisti

SIS, MAI si PG vor transfera la Arhiva Nationala dosarele celor deportati sau persecutati de comunisti

scris de Ziua Veche
6 afisari

.Presedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a propus marti transmiterea tuturor fondurilor de arhiva din depozitele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informatii si Securitate, a fondurilor Procuraturii Generale, precum si a altor fonduri ce reflecta esenta regimului totalitar comunist, in fondurile Arhivei Nationale, pentru a asigura accesului neingradit a publicului.


Solicitarea de reorganizare a arhivei si transferul dosarelor persoanelor supuse represiunilor politice sau deportarilor vine din partea Comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova. La sedinta au participat: Gheorghe Cojocaru, Presedintele Comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, Mihai Tasca, secretarul aceleiasi comisii, Valentin Dediu, director adjunct al Serviciului de Informatii si Securitate, Igor Serbinov, adjunct al Procurorului General, Iurie Burca, sef al Directiei informatii si evidente operative al Ministerului Afacerilor Interne, Vasile Isac, director al Serviciului de Stat de Arhiva, Petru Vicol, director al Arhivei Nationale. 

Presedintele Mihai Ghimpu a solicitat factorilor de decizie prezenti la sedinta disponibilitate in transmiterea catre Serviciul de Stat de Arhiva a dosarelor persoanelor supuse represiunilor politice sau deportarilor, identificarea posibilitatilor tehnice si a spatiului de depozitare astfel incat respectivul transfer sa fie incheiat intr-un termen cat mai scurt, iar persoanele interesate sa aiba acces liber la aceste dosare. Totodata, Presedintele a insistat asupra faptului ca persoanele supuse represiunilor politice sau deportarilor, care nu au fost inca reabilitate, sa fie repusi in drepturi in cel mai scurt timp conform prevederilor legislatiei, informeaza serviciul de presa al Parlamentului. 

Valentin Dediu, director adjunct al Serviciului de Informatii si Securitate, a subliniat ca, pana in prezent, au fost reabilitate in perioada anilor 1993-2010 de catre instantele judecatoresti 28.984 de persoane care au fost supuse represiunilor politice in perioada regimului totalitar, iar fondul dosarelor judiciare ale persoanelor care au fost supuse represiunilor politice in perioada regimului totalitar si care se afla in prezent in depozitul special de stat al SIS constituie 23.247 de unitati, fiind nevoie de o perioada de minim 3 luni pentru transferul acestora. La randul sau, Igor Serbinov, adjunct al Procurorului General, a mentionat ca exista disponibilitate din partea Procuraturii Generale pentru a fi reabilitate toate persoanele supuse represiunilor politice sau deportarilor si urmeaza a fi examinate, in vederea reabilitarii, 736 dosare juridice, iar in aceasta saptamana urmeaza a fi convocata o sedinta comuna, impreuna cu responsabilii de la MAI, in aceasta problema. De asemeena, reprezentantul MAI, Iurie Burca, si-a exprimat disponibilitate pentru ca institutia pe care o reprezinta sa initieze procedura de transfer chiar din aceasta saptamana, precizand ca MAI dispune de circa 33.590 de dosare ale persoanelor deportate.  

Reprezentantii Comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, Gheorghe Cojocaru si Mihai Tasca, au mentionat importanta transferului dosarelor persoanelor supuse represiunilor politice sau deportarilor fondurilor de arhiva din depozitele speciale ale Ministerului de Interne, Serviciului de Informatie si Securitate, a fondurilor Procuraturii Generale in fondurile Arhivei Nationale si asigurarea liberului acces a publicului la toate aceste fonduri, subliniind ca o asemenea practica exista in mai multe state europene. Istoricii insista ca acest transfer sa se faca intr-un timp cat mai scurt, deoarece pe an ce trece, numarul dosarelor scade. Potrivit lor, in 1991, din Arhiva de partid a Institutului de cercetari social-politice a Comitetului Central al Partidului Comunistilor din Moldova au fost distruse 230.359 unitati pastrate. Totodata, prin ordinele KGB al URSS din 1990, numai in perioada 1990-1991 au fost distruse peste 14.000 de dosare. Istoricii afirma ca si in august 2007 au fost distruse 5 dosare, fara a se cunoaste continutul acestora. In finalul sedintei, presedintele Mihai Ghimpu a dispus crearea unei comisii formate din reprezentanti ai MAI, SIS, Procuratura Generala si Arhiva Nationala in vederea elaborarii unui program concret de actiuni, precum si modalitatea tehnica de transmitere a dosarelor in termenii stabiliti, comisia urmand sa-l informeze periodic pe Presedinte despre actiunile desfasurate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS