Acasa InternationalBasarabia Sorin Oprescu, primit la Chişinău ca un şef de stat VIDEO

Sorin Oprescu, primit la Chişinău ca un şef de stat VIDEO

scris de M.A.B.
13 afisari

Primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, a fost primit la Chişinău ca un şef de stat, uşor de înţeles, având în vedere că populaţia R. Moldova este aproximativ egală cu cea a Capitalei României.

Dorin Chirtoaca si Sorin Oprescu

Dorin Chirtoaca si Sorin Oprescu

Pe parcursul vizitei oficiale, Sorin Oprescu a avut intrevederi primarul Chişinăului şi urmează să se întâlnească şi cu premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat, si presedintele interimar, Marian Lupu (vineri dimineaţă). De asemenea, în această seară se va întâlni şi cu preşedintele PL, Mihai Ghimpu, cel de-al treilea partid care face parte din coaliţia de guvernare. Tot joi, Sorin Oprescu, a primit Crucea Mitropoliei Basarabiei, din partea Inalt prea Sfintiei Sale Petru, mitropolitul Basarabiei.

Vizita Primarului Capitalei vine ca urmare a invitatiei omologului sau, Dorin Chirtoacă, cu ocazia sărbătorii hramului oraşului. Municipiul Chişinău, capitala Republicii Moldova, marchează vineri Hramul (Ziua) oraşului şi 575 de ani de la prima atestare documentară. Primarul Bucureştiului va participa alaturi de Ambasadorul Romaniei la Chişinău, Marius Gabriel Lazurca, la ceremonialul depunerii de flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant.

În cadrul întâlnirii cu Dorin Chirtoacă, cei doi edili au discutat atat despre proiectele care vizeaza dezvoltarea infrastructurii, cat si despre identificarea solutiilor optime pentru rezolvarea problemelor sociale, cea mai importanta la nivelul ambelor capitale fiind, in acest moment, cea privind furnizarea energiei termice si a subventionarii diferentiate a acesteia, in functie de veniturile reale ale populatiei. Primarul Chirtoacă a aratat ca isi doreste sa imprumute din experienta Bucurestiului in vederea implementarii proiectului Netcity si la Chişinău.

‘In primul rand vreau sa salut prezenta domnului primar Sorin Oprescu la Chişinău. Avem o prietenie aparte intre orasele noastre, avem o infratire la care tinem foarte mult. Suntem pe aceeasi lungime de unda cu domnul Primar General si ma bucur ca atat Bucurestiul, cat si Chişinăul sunt pe calea cea dreapta, sunt pe drumul cel bun. Avem aceleasi probleme cu energia termica, cu subventionarea acesteia catre populatie si dificultatile inerente in sistemul de transport si distributie. Noi am facut cateva reforme in anii precedenti si credem ca acestea pot aduce rezultate in continuare. In ceea ce priveste experienta Bucurestiului, cunoastem reabilitarile de infrastructura si proiectul Netcity si vrem sa demaram si noi acest proiect la Chişinău. Sunt convins ca acesta este doar un inceput pentru ceea ce se poate face mai departe’, a declarat primarul Chişinăului.

Crucea Mitropoliei Basarabiei

IPS Mitropolit si Exarh Petru impreuna cu primarul de Bucuresti, dl Sorin Oprescu 13 octombrie 2011

IPS Mitropolit si Exarh Petru impreuna cu primarul de Bucuresti, Sorin Oprescu 13 octombrie 2011

Primarul General, Sorin Oprescu, a primit joi Crucea Mitropoliei Basarabiei, din partea Inalt prea Sfintiei Sale Petru, mitropolitul Basarabiei. Cea mai inalta distinctie oferita unui mirean de Mitropolia Basarabiei i-a fost inmanata primarului Capitalei la sfarsitul vizitei pe care acesta a facut-o la Mitropolia din Chişinău. Inalt prea Sfintia Sa, Mitropolitul Petru, a aratat ca aceasta distinctie reprezinta un semn de apreciere al sustinerii pe care primarul Sorin Oprescu o acorda bisericii ortodoxe.

‘Este prima vizita pe care domnul primar Oprescu o face la Mitropolia Basarabiei si ii multumim foarte mult pentru acest lucru. Cunoastem activitatea dumnealui, stim ca a ajutat biserica foarte mult, stim ca a infiintat cantine pentru cei saraci si pentru batrani, lucruri pe care le facem si noi aici, atat cat putem. Pentru a marca acest eveniment important, atat pentru domnul Sorin Oprescu, cat si pentru noi, am gasit de cuviinta sa-i inmanam Crucea Mitropoliei Basarabiei’, a spus Mitropolitul Petru.

‘Ii multumesc si eu Inalt prea Sfintiei sale atat pentru acest semn al aprecierii sale, cat si pentru felul in care incearca sa sustina credinta oamenilor si sa-i apropie de ceea ce inseamna Romania . Aici ma simt ca acasa, printre ai mei si asa cum ne simtim noi aici, sunt convins ca se vor simti si prelatii moldoveni cand vor veni in vizita in Romania . I-am adus in dar Mitropolitului o istorie a Bucurestiului pe care sa o rasfoiasca in clipele de liniste si o carte cu bisericile din Romania ‘, a incheiat Primarul Capitalei.

La evenimentele organizate de primaria din Chişinău cu ocazia sarbatoririi Hramului orasului participa delegatii din Canada, Spania, Qatar, Macedonia, Turcia, Israel, Suedia, Ucraina, Rusia, dar si reprezentanti ai administratiei centrale si locale din Romania. Delegatia din Romania este cea mai numeroasă, pe lângă reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului, aflându-se primari din mai multe oraşe din dreapta Prutului.

Mesaj din partea lui Traian Băsescu

Preşedintele României Traian Băsescu a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei oraşului Chişinău, marcată la 14 octombrie. Traian Băsescu mulţumeşte autorităţilor locale pentru invitaţia de a participa la manifestaţiile preconizate pentru vineri, precizând că oraşul Chişinău este ‘un important centru de istorie, cultură şi spiritualitate românească’, se arată într-un mesaj difuzat de Ambasada României la Chişinău, transmite Agerpres.

‘Fiecare rememorare a trecutului ilustrează identitatea care ne ţine laolaltă, prin limba, istoria şi spiritualitatea pe care o împărtăşim. În acelaşi timp, respectul pentru istoria noastră comună este premisa unei reflecţii mature şi solidare asupra viitorului pe care-l putem construi împreună, în Europa’, se mai arată în mesaj.


5 comentarii

CURS VALUTAR BNR 13-10-2011 - 18:18

Ciocoiul Oprescu, vedeta de la OTV, care ne-a tinut sine tine in fieshce noapte cu sufletul la calciie de orgiile pe care le face prin Grecia pe banii nostri amariti, a facut o vizita neasteptata si pregatita de mult timp, instantanee. La sosirea luui pe aeroportul din Chisinau, el s-a adresat multimilor: „Ba, da valiza mea mov, unde-ati pus-o, ba, ca am pijamaua-n ea si iar ma acuza Diaconescu c-am furat bordurile de la Gara de Nord!” O data cu persoana sipersonalitatea marelui ciocoi, domnia sa aduce cu dinsu mesajul masoneriei de Galitia si Scotia, pentru pace si infratire mutuala si reciproca dintre cele doua tari prietene cu limbi diferite si traditii la fel. referindu-se la problemele Chisinaului in ceea ce priveste parcurile si sensurile giratorii, ciocoiul usl-ist Oprescu, le-a dat la pace omologilor lui din rep. Moldova, tara independenta si neocupata. referindu-se la problma Transnistriei, d-ul ciocoi Oprescu a declarat : „ce ma intereseaza pe mine, bah, cine ce face acolo. Chestia e clara. Vorbiti cu papa, papa o sa vorbeasca cu Sarkozy, Sarkozy cu Merkel, Merkel cu Cioaba, Cioaba cu butoane, iar Butoane cu Putin si se rezolva chestia, ce dracu? tot io sa va-nvat? Voi de ce aveti cap pe umeri. Fatuco, da-te mai asa sa nu te calc, ce dfracu, io-s invitatu’, nu tu! Hai ca va faceti de bafta!” Pe tot timpul vizite, se zvoneste ca Voronin nu a parasit mansarda vilei lui. Nu s-au inregistrat nici un fel de proteste decit din partea a doua doamne rusoaice care au urlat cind ciocoiul Oprescu a depus niste flori in piata unde au fost demonstratii acum trei ani, urlind :”Nem tu dom! Nem tu dom!” Fortele de ordine au intervenit, iar ciocoiul Oprescu a ris ca sa iasa din situatie si a declarat : „Hai ca-i brici!” Cine mai poate s aspuna ca ciocoiul Oprescu se afla in campanie electorala, cind, toata lumea stie ca a si cistigat alegerile pentru primaria Chisinaului.

ion 13-10-2011 - 20:18

Il ascult chiar acum si îmi place extraordinar de mult. Bravo. Vreau si Dorin sau alți viitori primari de Chișinău sa învețe măcar câte ceva de la el.

Pribeagul 13-10-2011 - 21:38

Oprescu da impresia de bulagiu simpatic.

Educatia, cunostintele, experienta il fac un ins redutabil.

Dintre urmasii celor de peste 70 de ani, cel mai valoros pare a fi Nastase. Pacat ca s-a facut mostenitor a unei averi cu provenienta discutabila. Pe urma… „bulangiul” flegmatic pare a nu avea adversari.

Sau, poate… gresesc?

BULA 14-10-2011 - 06:08

Cred ca si Oprescu este tot basarabensky, dupa nume (Sorin) si dupa tatal cu epoleti pe vremea comunistilor (NKVD). In Romania au acces la functiile inalte numai basarabenii si urmasii lor (citat din declaratia lui Victor Ciorbea, dupa ce a fost dat jos din functia de prim-ministru). Tara este sub ocupatie straina.

Ciu Huhu 14-10-2011 - 05:35

Imi e foarte antipatic asta, doctor a lui Peste!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult