Acasa InternationalBasarabia Spiegel declanseaza Blitz-ul de presa impotriva Romaniei. Basescu acuzat de nationalism si tendinte expansioniste fata de Basarabia

Spiegel declanseaza Blitz-ul de presa impotriva Romaniei. Basescu acuzat de nationalism si tendinte expansioniste fata de Basarabia

scris de Ziua Veche
4 afisari

Revista germana der Spiegel a publicat miercuri un amplu articol care trateaza chestiunea redobandirii cetateniei romane de catre basarabeni sub titlul „Pasapoarte UE pentru Moldova. Portita din spate pentru tara visata”. Corespondentul Der Spiegel din Chisinau Benjamin Bidder isi incepe articolul afirmand ca „Presedintele Romaniei vrea sa isi mareasca poporul si a ales o metoda ciudata. Sunt date in numar mare sute de mii de pasapoarte pentru moldovenii saraci. Acestia accepta cu multumire oferta statului UE: randuri-randuri se indreapta spre Europa Occidentala pentru a fi acolo forta de munca ieftina”.

Der Spiegel continua: „Deja aproape un milion de moldoveni si-au parasit tara, unde venitul pe cap de locuitor este aproape de cel din Sudan. Muncesc in strainatate, in mare parte ilegal. Aproape 120.000 din cele 3,6 milioane de locuitori se folosec deja de pasapoartele tarii vecine si conform Guvernului roman peste 800.000 asteapta rezolvarea cererilor deja depuse. Pentru a face fata acestui val, Ministerul de Externe al Romaniei a deschis vineri doua noi consulate la Balti si Cahul – cu banii UE. Calculul este urmatorul: presedintele Romaniei Traian Basescu, manat de un spirit national-patriotic vrea sa mareasca numarul supusilor sai spunand ca numarul de cetatenii acordate va fi ridicat in acest an la 10.000 pe luna. Si asa se petrece o extindere catre est a unei Uniuni Europene obosite de extindere, in lipsa acordului de la Bruxelles, Paris sau Berlin. Moldovenii pornesc si marsaluiesc pe usa din spate in UE, in paradisul economic”. Revista germana continua aratand ca „Romania a fortat ofensiva sa de incetatenire” dupa ce Alianta pentru Integrare Europeana a indepartat comunistii de la putere in 2009 si ca „desi lovita greu de criya economica, Romania a dat vecinei sale un mare credit”. Despre Basescu se mai spune ca „viseaza la Romania Mare, in granitele din 1940, prin anexarea Moldovei. Basarabia de atunci, in urma pactului de neagresiune germano-rus, a fost preluata de Moscova. Dupa disparitia Uniunii Sovietice, Romania a fost prima tara care a recunoscut in 1991 independenta Moldovei, insa refuza pana azi sa recunoasca ‘granita trasata de Hitler si Stalin’ pe raul Prut”.

Miza articolului

Afirmatiile din revista germana referitoare la Romania pot fi extrem de grave in ochii functionarilor comunitari de la Bruxelles: nationalism, tendinte expansioniste, incercarea de ocolire a regulilor comunitare si realizarea unei extinderi mascate. Republica Moldova – prin chestiunea transnistreana – a intrat de curand pe agenda diplomatiei germane in parteneriat cu Rusia prin memorandumul anuntat de cancelarul Merkel si presedintele Medvedev. In plus, acuzatiile de incalcare a tratatelor europene publicate de Der Spiegel vin cu putina vreme inainte de publicarea raportului Comisiei Europene privind justitia din Romania.

„Scoateti Romania din UE”

Articolul prezentat mai sus a fost urmat de 49 de comentarii pe forumul Der Spiegel, o adevarata confruntare internautica (intre timp, numarul comentariilor a ajuns la 91), in care au fost exprimate cele mai diverse opinii, de la critici la adresa articolului considerat tendentios pana la cereri de scoatere a Romaniei din Uniunea Europeana.

Seria comentariilor este deschisa de Poisen82 care spune ca „indiferent ce fac romanii, nu se va schimba mare lucru. Uniunea Europeana a luat-o deja la vale”. AusVersehen scrie pe forumul Der Spiegel „Moldova se simte legata de Romania, inainte de razboi au fost impreuna. Poate cineva sa le nege dreptul de a-si lua soarta in propriile maini cand nu au avut nici o sansa si au fost ocupati pe jumatate? Rusia nu isi va lasa prada asa usor. Moldovenii sunt un popor prietenos, harnici, insa mai cinstiti decat romanii. In ciuda saraciei niciunul nu va fura portofele. Dati oamenilor o sansa!”

Rurik scrie „Un alt articol tendentios. Ar fi trebuit aratat ca majoritatea moldovenilor chiar sunt romani si ca aceasta practica a acordarii de pasapoarte exista de la declararea independentei. Pana la urma romanii nu fac altceva decat ceea ce fac germanii de zeci de ani”. Mike Mail critica UE spunand „Asta este cu asa numita granita externa sigura a UE. O alta dovada a experimentului esuat UE. Proprietarii UE destupa sampania. Bine ati venit in sclavie!” Arthi se arata suparat pe forta de munca ieftina „Excelent, si mai multi care sa munceasca pe salarii mici si sa ne ia locurile de munca. Si acesti oameni nici nu mai pot fi opriti la granita Germaniei. Multumiri dictaturii UE”. Andyby1960 sare in apararea Romaniei „Nu poate fi contestat faptul ca statul artificial Moldova este un produs al lui Stalin si Hitler. Inainte sa fie condamnat Guvernul Romaniei mai intai unii ar trebui sa citeasca niste carti de istorie si apoi sa tina gura inchisa…” Akka spune ca „Moldova in forma actuala este un anacronism al istoriei si nu poate supravietui singura. Pana la urma se va reuni cu Romania. Ar fi de datoria Bruxellesului sa impuna o rezolvare rationala”. Jochen Kissly se refera la conflictul transnistrean afirmand ca „pana nu va fi rezolvat acest conflict nu poate fi vorba de o aderare la UE. … Aici in Tiraspol aproape toti vor un pasaport al federatiei Ruse si nu au mare incredere in UE!”

Comentatorul cucco povesteste ca in orasul sau s-au petrecut mai multe infractiuni comise de romani si ca „principii UE sunt dezintersati de siguranta cetatenilor cata vreme le trec pe sub nas profituri pentru bancile lor”. Crom ii raspunde lui Jochen Kissly „Politica de pasapoarte a Rusiei o cunoastem deja din alte conflicte. Nu va trebui sa ne miram daca vom avea parte de un altul”. Rosstauscher sustine ca „ultima extindere a UE a fost o prostie clara, mai ales acceptarea Romaniei si Bulgariei”.

Victor Nicolae (inregistrat pe forumul Der Spiegel chiar in ziua publicarii articolului) spune ca Moldova nu este un pericol pentru UE si ca nu intentioneaza sa emigreze, chiar daca si-a luat pasaport romanesc si intreaba pe restul comentatorilor „de ce criticati o eventuala reunificare a Romaniei cu Moldova si nu ati criticat reunificarea Germaniei de vest cu cea de est? Este vina noastra pentru consecintele Razboiului Mondial?” Cristiv remarca faptul ca „Si Germania Democrata a intrat in UE prin usa din dos!!! Cum pentru Germania se poate si pentru Romania nu? Parca toti membrii sunt egali?! Sau nu? Ce prostie! Merkel poate sa dea UE pe mana lui Putin pentru gaze si restul trebuie sa tina gura inchisa”. Spiegelhai propune „daca tot ne apucam de reunificari, atunci sa refam monarhia austro-ungara”. Jakob Knoblauch crede ca „Nu poate fi contestat faptul ca Romania si Bulgaria au intrat prea devreme in UE. Insa ca romanii au dreptul sa isi reunifice tara, noi germanii ar trebui sa intelegem mai bine decat altii”.

Jrost apreciaza ca „Avem inca un articol tendentios si populist, lipsit de informatii”. Rued1212, dupa ce face un scurt excurs asupra istoriei Basarabiei afirma „Nu sunt de acord cu prezentarea facuta de Spiegel. Acest articol nu clarifica nimic si mai degraba dezinformeaza. Asta este intentia sau este o lipsa de cunoastere?” Panslawist propune o solutie radicala ‘Nu e nici o problema. Moldova de vest se va uni cu Romania si Transnistria cu Rusia.” SchwarzerSchmetterling este transant „ceva nu inteleg – un stat UE emite pasapoarte pentru o tara din afara UE. De ce nu zboara imediat din UE acest stat? Altfel va provoca un conflict. Nu ne ajung Balcanii? Ca sa nu mai vorbim de cersetorii romani din toate capitalele europene (sunt toti oare tigani?)” Gothograecus ii raspunde „din acelasi motiv pentru care nu a zburat din UE Germania inainte de 1990 cand dadea pasapoarte est-germanilor sau germanilor din Polonia si Rusia”.

Franta naturalizeaza marocani si algerieni, Germania prefera turcii, iar Marea Britanie – irakienii

Articolul din Der Spiegel vorbeste in mai multe randuri de „sute de mii de cetatenii” acordate de Romania basarabenilor – desi este vorba de doar 120.000 de cetatenii date incepand cu anul 1991. Conform ultimului raport Eurostat din 6 iulie 2010, Germania a acordat 113.000 cetatenii in anul 2007 si 94.000 de cetatenii in 2010. Un procent de 49% din acesti noi cetateni germani provin din Turcia. Franta a acordat in 2007 un numar de 132.000 de cetatenii, iar in 2008 alte 137.000 – din acestea 45% mergand catre marocani. Marea Britanie a acordat in 2007 un numar de 164.000 de cetatenii si in 2008 un numar de 129.000 de cetatenii – 44% dintre acestea fiind acordate irakienilor. In total in Uniunea Europeana au fost primiti in anul 2008 un numar de 695.000 de noi cetateni, iar in anul 2007 un numar de 707.000 – partea leului din aceste noi cetatenii fiind acordata de Franta, Germania si Marea Britanie.

Numarul germanilor proveniti din imigratie a depasit 16 milioane in 2009, reprezentand aproape 20% din populatia totala de 82 milioane, indica datele unui micro-recensamant, facute publice miercuri si preluate de Reuters. in 2005, acest procent a fost de 18,6. Datele arata ca germanul mediu cu radacini straine este tanar – in jur de 35 de ani-, barbat si locuieste in Berlin sau in fosta Germanie de Vest. Potrivit Oficiului federal de statistica, 14% dintre germani proveniti din imigratie nu au diploma de liceu, iar 48% nu au o calificare profesionala. Aceleasi cifre arata ca numarul acestor germani va continua sa creasca, in conditiile in care intre 2005 si 2009 s-au nascut 715.000 de copii cu origini in imigratie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult