Acasa InternationalBasarabia STARE DE ALERTĂ în Transnistria

STARE DE ALERTĂ în Transnistria

scris de M. BÂTCĂ
23 afisari

Separatiştii proruşi din regiunea moldoveană Transnistria şi-au plasat forţele de securitate în stare de alertă, sub pretextul unei ameninţări militare din partea Ucrainei şi Republicii Moldova, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty în pagina online.

STARE DE ALERTĂ în Transnistria

Agenţia de presă transnistreană Tiras a informat joi că separatiştii preconizează o activitate militară nespecificată începând din 26 august, cu o zi înainte de Ziua Independenţei Republicii Moldova.

Autorităţile de la Chişinău au acuzat însă Tiraspolul că dezinformează publicul. Tensiunile dintre Republica Moldova şi Transnistria s-au intensificat de când Chişinăul a semnat un Acord de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană, în iunie, în pofida opoziţiei Rusiei. Republica Moldova a cerut Rusiei să-şi retragă cei 1.500 de militari staţionaţi în Transnistria.

Pe de altă parte, Ucraina a săpat un şanţ la graniţa cu regiunea separatistă moldoveană, de teamă că trupele ruse staţionate în zonă ar putea invada teritoriul ucrainean.

La rândul său, comitetul de securitate al Transnistriei (KGB) a publicat miercuri pe site-ul său un comunicat în care încearcă să justifice un eventual atac asupra Ucrainei, informează Deutsche Welle în pagina electronică. „Naţionalişti ucraineni, deghizaţi în militari transnistreni, ar pregăti provocări la frontiera cu ţara vecină”, se arată în comunicat.

„Un grup de naţionalişti ucraineni, înarmaţi şi îmbrăcaţi în uniforme ale soldaţilor regiunii transnistrene, intenţionează să atace posturile de grăniceri din Ucraina. Ca urmare, ar putea începe un conflict militar între regiunea transnistreană şi Ucraina”, a explicat şeful serviciului de presă al comitetului de securitate de la Tiraspol, Alexandr Dornea.

Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Serghei Pirojkov, susţine că anunţul făcut de administraţia separatistă de la Tiraspol reprezintă „o dezinformare”. „Este absurd să vorbeşti despre un atac armat sau provocări din partea Ucrainei asupra regiunii separatiste. Prin acest mesaj se urmăreşte instaurarea panicii în rândul locuitorilor din zona de frontieră cu scopul de a destabiliza situaţia din regiune”, a menţionat Pirojkov.

Şi autorităţile de la Chişinău susţin că anunţul securităţii de la Tiraspol este destinat mai degrabă populaţiei din stânga Nistrului. „Mesajul este direcţionat, prin ricoşeu, spre populaţia din regiunea transnistreană cu scopul tensionării atmosfere Liderii separatişti vor să sperie locuitorii din regiune ca să distragă atenţia de la problemele economice”, a apreciat şeful Biroului pentru Reintegrare din Guvernul de la Chişinău, George Bălan.

La rândul său, agenţia Info-Prim Neo relatează că la frontiera moldo-ucraineană a fost intensificat controlul, poliţiştii de frontieră verificând mai atent automobilele pentru a depista traficul de arme, muniţii şi substanţe explozive.

Şeful Poliţiei de Frontieră, Dorin Purice, a declarat că destabilizarea situaţiei din Ucraina presupune anumite agresiuni şi poate genera un haos şi o lipsă de control din partea forţelor ucrainene, ceea ce poate conduce la trafic de arme, de substanţe radiologice sau trafic de persoane.

15 comentarii

Tache 09-08-2014 - 06:36

Reuniunea şi discursul preşedintelui – deloc un text doctrinar – probabil au marcat, în viziunea Kremlinului, încheierea unei perioade confuze, tensionate şi de confruntare, în relaţiile dintre Occident şi Rusia. Din noiembrie trecut, punctată de trei crize succesive – (1) criza politicii externe nesustenabile a Uniunii Europene, la Vilnius; (2) criza de la „Noul Zid al Berlinului”, din Ucraina, şi (3) criza din „background” (fundal), generată de lipsa de consistenţă a politicii externe americane în toată Europa –, această perioadă, a estimat liderul rus, s-a încheiat la începutul lui iulie, după mai bine de opt luni. Din spusele sale reieşea că Moscova ar fi câştigat, iar argumentele „din teren” erau de partea lui: „Ostpolitik”-ul Bruxelles-ului a fost un eşec, la Vilnius Vestul a intrat cu oiştea în gard; prezenţele fizice, retorica agresivă şi „înfrăţirea” live cu Maidanul, la Kiev, ale lui John McCain, John Kerry, adjuncta Nuland şi Joseph Biden s-au încheiat cu… reîntoarcerea Crimeii la Rusia (!); iar speranţa transatlantică de toamna trecută, de extindere a UE până în Caucaz (mai voia cineva pînă în Caucaz, acum 73 de ani), s-a transformat în „extinderea” Rusiei în Vest, până la Berlin, în detrimentul Americii – un sondaj recent a relevat că 40% dintre germani s-au pronunţat pentru adâncirea cooperării cu Rusia, faţă de 35% cu Statele Unite. În aceste condiţii, expunerea lui Putin în faţa corpului diplomatic rus, mesajul său „extrovertit” permit înţelegerea mai bună a ceea ce vor însemna, câţiva ani buni, politicile internaţionale ale uneia din cele două superputeri ale lumii.

http://www.cotidianul.ro/noua-politica-externa-a-rusiei-si-romania-244647/

Tache 09-08-2014 - 06:42

Revenind, deci, la întâlnirea lui Putin cu ambasadorii, de luna trecută, preşedintele rus a lansat o provocare Statelor Unite, în genul celei trimise Moscovei, în anii ’80, de către fostul preşedinte american Ronald Reagan – Uniunea Sovietică, „Imperiul Răului” – atunci când a afirmat că bazele politicii internaţionale a ţării sale sunt şi rămân „adevărul, justiţia şi puterea superiorităţii morale”. A fost limpede că liderul rus încearcă să promoveze ideea unei Rusii puternice, independente, egale Americii, cu o politică externă dinamică şi expansivă. O Rusie exponentă a unei moralităţi creştine pilduitoare, în faţa unui Occident aparent debusolat ideologic, moral şi social. Ceea ce occidentalii critică la conducerea politică de la Kremlin, crede Putin, este exact ceea ce slăbeşte acum Vestul, la el acasă – un neoliberalism vorace, transnaţionalizat, împotriva statului social; o îndepărtare de valorile moral-creştine; o sărăcire rapidă a majorităţii absolute a populaţiei, cu efecte corozive asupra „urzelii” societăţii; un politicianism sforăitor, pus în slujba unor elite corupte şi rupte de realitate etc.

Tache 09-08-2014 - 06:43

Revenind, deci, la întâlnirea lui Putin cu ambasadorii, de luna trecută, preşedintele rus a lansat o provocare Statelor Unite, în genul celei trimise Moscovei, în anii ’80, de către fostul preşedinte american Ronald Reagan – Uniunea Sovietică, „Imperiul Răului” – atunci când a afirmat că bazele politicii internaţionale a ţării sale sunt şi rămân „adevărul, justiţia şi puterea superiorităţii morale”. A fost limpede că liderul rus încearcă să promoveze ideea unei Rusii puternice, independente, egale Americii, cu o politică externă dinamică şi expansivă. O Rusie exponentă a unei moralităţi creştine pilduitoare, în faţa unui Occident aparent debusolat ideologic, moral şi social. Ceea ce occidentalii critică la conducerea politică de la Kremlin, crede Putin, este exact ceea ce slăbeşte acum Vestul, la el acasă – un neoliberalism vorace, transnaţionalizat, împotriva statului social; o îndepărtare de valorile moral-creştine; o sărăcire rapidă a majorităţii absolute a pop.ulaţiei, cu efecte corozive asupra „urzelii” societăţii; un politicianism sforăitor, pus în slujba unor elite corupte şi rupte de realitate etc.

Tache 09-08-2014 - 06:49

Tarile care au adoptat Sclavagismul, Imoralitatea, care duc la implozie sociala datorata Saraciei, precum si Politicianismul corupt, care are menirea sa asigure stabilitate sistemului, aceste tari vor ESUA ! Este o inevitabilitate istorica !

UnUL 09-08-2014 - 07:19

TE RECUNOȚTI; TĂCUIȚÎ?

Planul Rusiei pentru o imagine mai bună în lume. Postaci pro-Rusia, cu normă întreagă şi pe site-ul adevarul.ro,
Adevărul, 8 august 2014, 07:01 de Andrei Aştefănesei

Meseria de „postac“ a devenit una foarte căutată în Rusia Nu există articol care să privească Rusia, conflictul din Ucraina, sancţiunile SUA şi UE contra Rusiei, Republica Moldova sau pe Vladimir Putin care să nu atragă comentatori. Jurnaliştii ruşi au demascat, în urma unei investigaţii jurnalistice, o instituţie care are angajaţi postaci în lume, care să comenteze pozitiv la adresa Rusiei. Şi pe site-ul adevarul.ro sunt mai multe conturi ale unor comentatori foarte activi, în mod vizibil pro-ruşi.
Campania Rusiei de a modela opinia internaţională în jurul conflictului din Ucraina are o componentă importantă în paginile publicaţiilor din străinătate. Publicaţia novayagazeta.ru a publicat anul trecut o investigaţie jurnalistică prin care a demonstrat că există o agenţie în Rusia care recrutează comentatori de meserie care să răspândească mesajul Kremlinului în secţiunile de comentarii ale site-urilor importante din SUA, dar şi din Europa.
„Căutăm operatori online! Lucru la birou, plata de 25.960 (ruble, n.r.) pe lună. Sarcină: postarea de comentarii pe site-urile relevante, scrierea de mesaje tematice, bloguri, reţele sociale. Plata este săptămânală şi mese gratuite!!! Posibilităţi de formare!”. Aşa sună anunţul apărut în Rusia pe reţelele sociale, în luna august a anului trecut.
Documentele obţinute de jurnalişti arată în detaliu fişa postului pentru postacii plătiţi. Norma media zilnică este de 50 de comentarii. Fiecare postat angajat trebuie să deţină şase conturile de Facebook, unde trebuie să publice cel puţin trei posturi de o zi. Pe Twitter, comentatorii au ca sarcină gestionarea a 10 conturi cu până la 2.000 de adepţi şi să posteze mesaje de 50 de ori pe zi.

Cum sunt denumite birourile „Agenţiei de Cercetare pentru Internet“
Jurnaliştii de la novayagazeta.ru descriu unde se află sediul „Agenţiei de Cercetare pentru Internet“, instituţie cu denumire pompoasă care „şi desfăşoară activitatea la Moscova şi în Sankt Petersburg: „La cincisprezece minute de staţia de metrou „Satul Vechi”, vizavi de gara Olgino. Birourile sunt denumite „Oficiul de bloggeri si comentatori”, „Unitatea de reacţie rapidă”, „CEO-ul diviziei», «jurnalişti”, „departamentul de creatie”, „Departamentul de comentatori”, „Departamentul de bloggeri”, „Departamentul de Social Networking Professional” (foto jos). La etajul al treilea se află conducerea şi sala de conferinţe.
Subiectul a fost dezvoltat şi de site-ul buzzfeed.com, unde au apărut şi reacţii. „Ce, crezi că ruşii de nebuni au învăţat engleză în masă şi s-au apucat de comentat pe articole?”, a declarat Leonid Bershidsky, editorialist la Bloomberg.
Potrivit documentelor obţinute de jurnaliştii de la novayagazeta.ru, Agenţia de Cercetare Internet are sute de oameni din întreaga Rusia, care promovează imaginea lui Putin şi a ţării la comentarii pe blog-uri din Rusia.

Activitatea comentatorilor pe adevarul.ro
Site-ul adevărul.ro nu pare să fi fost ocolit de cei ce promovează interesele şi imaginea Moscovei în România. Mai mulţi useri parcă ar avea o sarcină de serviciu să posteze, în mesaje agresive, comentarii pozitive la adresa Rusiei, a lui Putin, pro intervenţie rusească în estul Ucrainei, dar şi comentarii negative la adresa SUA şi a aliaţilor săi, împotriva sancţiunilor economice dictate împotriva Moscovei. Unii dintre ei au conturi false de Facebook de pe care se loghează pe contul de adevarul.ro, informaţii vizibile pentru orice cititor care are un cont de utilizator pe site-ul adevarul.ro. Alţii, sunt prieteni atât pe reţeaua de useri adevarul.ro, cât şi în viaţa reală, pe facebook. Conturile nu rămân însă aceleaşi mult timp, acestea fiind schimbate cu altele noi după câteva luni, cu alt nume de utilizator.

UnUL 09-08-2014 - 07:20

Scuze : „TĂCHIȚĂ” !!!

UnUL 09-08-2014 - 07:20

Deci : „TE RECUNOȘTI, TĂCHIȚĂ” ?

Ionel 09-08-2014 - 08:53

@UnUl: E doar o schema de victimizare in care incearca sa profite de povestea asta. Esti cretin daca incepi sa crezi ca anti-ucrainismele sunt platite. Vezi ca sunt niste teritorii pe acolo si poate ii etichetezi si pe basarabenii originari din Bucovina sau Buceac ca rusofoni.

UnUL 09-08-2014 - 09:20

Ionele, eu nu am făcut decât să redau un articol, documentat, bazat pe fapte. Nu eu l-am scris, nu dispun de date clare ca să confirm sau nu cele spuse acolo (deși logica – care ție îți lipsește cu desăvârșire – îmi spune că tot ce scrie în articol e adevărat: sunt prea multe date clare și concrete ca să nu te pună pe gânduri. Dar cum tu nu prea ai gânduri – adică nu prea gândești….!)

salut 10-08-2014 - 01:42

Asa, si ?

Ostafi Florea 10-08-2014 - 00:01

Rusia a lasat sa se descarce bateria telefonului rosu cu americanii. Adica americanii vorbesc singuri, iar mesajul este unul „vartos”, de mascul alfa, de curajos in jocuri de tip „Clash of Clans”, cu vieti infinite, adica nu-i asculta nimeni, cu atat mai putin rusii. Pot fi ascultati, cu manuta intre picioare de duduile consultante de prin UE, dar nu de Rusi. Iar termenul de invazie este practicat si are semnificatie doar pentru cei invadati. Ce treaba are America, care este invadator de meserie?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS