Acasa InternationalBasarabia STRATFOR: Germania manifesta un interes real pentru R. Moldova

STRATFOR: Germania manifesta un interes real pentru R. Moldova

scris de M.A.
2 afisari

Vizita efectuată la Chişinău de Werner Hoyer, secretar de stat în cadrul Ministerului german de Externe, evidenţiază interesul real al Germaniei pentru R.Moldova, comentează agenţia de analize STRATFOR, citata de Mediafax. Secretarul de stat din cadrul Ministerului german de Externe Werner Hoyer a efectuat, marţi, o vizită la Chişinău, întâlnindu-se cu ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă.

„Vizita efectuată de Hoyer – o persoană influentă în cadrul Guvernului german şi o prezenţă constantă în politica externă a guvernelor de centru-dreapta germane în ultimii 20 de ani – arată că Germania are interese reale în R.Moldova. De asemenea, sugerează că Berlinul nu se limitează doar la a lăsa formarea unui guvern proeuropean în sarcina Poloniei şi Suediei, ai căror miniştri de Externe, Radislaw Sikorski şi Carl Bildt, au vizitat R.Moldova pe 8 decembrie. Vizita lui Hoyer este şi un semnal adresat Rusiei că Germania nu a uitat de R.Moldova şi că Berlinul poate exercita influenţă asupra acestei ţări strategice”, subliniază STRATFOR.

Conform STRATFOR, vizita lui Hoyer intervine în contextul în care R.Moldova continuă procesul de formare a unei coaliţii de guvernare în urma alegerilor parlamentare din noiembrie. „R.Moldova rămâne scindată între comuniştii proruşi şi partide prooccidentale oportuniste care formau Alianţa pentru Integrare Europeană. În timp ce disputele în coaliţie continuă, Rusia pare să susţină formarea unei coaliţii între PCRM şi Partidul Democrat, o colaborare între Vladimir Voronin şi Marian Lupu, doi politicieni care au manifestat tendinţe proruse. Pe de altă parte, europenii ar prefera excluderea comuniştilor şi menţinerea coaliţiei proeuropene”, subliniază agenţia de analize.

„Aceasta nu este prima implicare a Berlinului în mica ţară strategică. Cancelarul Angela Merkel declarase că regiunea separatistă Transnistria este un test pentru cooperarea Rusiei cu Europa în cadrul unui posibil tratat pentru securitatea europeană”, precizează STRATFOR.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult