Acasa InternationalBasarabia SUA aloca 1,27 milioane de dolari pentru proiecte de reformare a sistemului de justiţie din R. Moldova

SUA aloca 1,27 milioane de dolari pentru proiecte de reformare a sistemului de justiţie din R. Moldova

scris de Ziua Veche
35 Afisari

.Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii au semnat luni Amendamentul 10 la Scrisoarea de Acord cu Privire la Controlul Drogurilor şi Aplicarea Normelor de Drept. Documentul a fost semnat de către Prim-ministrul Vlad Filat şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, Asif J. Chaudhry, informează Moldpres.


Prim-ministrul Vlad Filat a declarat, cu această ocazie, că evenimentul în cauză vine să confirme o dată în plus complexitatea relaţiilor de colaborare dintre Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova. Premierul a specificat că Amendamentul 10 la Scrisoarea de Acord cu Privire la Controlul Drogurilor şi Aplicarea Normelor de Drept prevede alocarea a 1,27 milioane de dolari SUA pentru realizarea unui şir de proiecte în cadrul reformării sistemului de justiţie din Republica Moldova. Aceste proiecte vor fi realizate pe durata unui an şi vor contribui la formarea continuă a reprezentanţilor comunităţii judiciare şi a organelor de aplicare a normelor de drept din Republica Moldova. În mod prioritar aceste proiecte vor viza reformarea şi dezvoltarea capacităţilor Procuraturii prin intermediul Institutului Naţional de Justiţie.

Proiectul „Dezvoltarea capacităţilor organelor de ocrotire a normelor de drept” va contribui la îmbunătăţirea abilităţilor de investigare şi combatere eficientă a crimelor care au legătură cu criminalitatea organizată transnaţională. Proiectul va susţine eforturile Guvernului Republicii Moldova de reformare a Ministerului Afacerilor Interne. Proiectul Asociaţiei Avocaţilor Americani, „Reforma dreptului penal” are drept scop susţinerea procesului de reformă în justiţia penală prin sporirea promovării accesului la justiţie pentru cetăţenii RM şi creşterea capacităţii sistemului de justiţie penală pentru combaterea criminalităţii. Îmbunătăţirea capacităţilor de prevenire şi urmărire penală a Subdiviziunii Anti-Teror din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, reprezintă scopul de bază al Proiectului „Capacitatea de investigare anti-teror/evaluarea riscurilor”.

Prim-ministrul a menţionat că una din priorităţile Guvernului Republicii Moldova este reforma justiţiei. Astfel, documentul semnat vine să susţină reformele planificate în domeniul justiţiei, prin reformarea instituţiilor de forţă ale statului, a sistemului de administrare şi înfăptuire a justiţiei în Republica Moldova. „Şi de această dată ajutorul partenerilor noştri americani s-a dovedit a fi oportun şi de real folos”, a concluzionat Prim-ministrul şi a adus mulţumiri Guvernului SUA pentru ajutorul constant acordat ţării noastre şi personal Ambasadorului Asif J. Chaudhry pentru enorma contribuţie pe care o are în ceea ce ţine de dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Asif J. Chaudhry a reiterat disponibilitatea Guvernului Statelor Unite ale Americii de a susţine în continuare Guvernul Republicii Moldova în realizarea obiectivului privind edificarea unui stat de drept, specificînd că Amendamentul semnat astăzi vizează organele de drept şi instituţiile din sistemul judiciar din R.Moldova şi are drept scop consolidarea capacităţilor profesionale şi instituţionale ale acestora. „Supremaţia legii este un factor determinant în construcţia unui stat de drept. Sîntem gata să sprijinim Republica Moldova în atingerea acestui obiectiv”, a declarat oficialul. Asif J. Chaudhry a declarat că semnarea Amendamentului în cauză denotă angajamentul Guvernului SUA de a ajuta Republica Moldova în realizarea obiectivelor sale în diverse domenii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult