Acasa InternationalBasarabia Temeri la Chisinau in 2007: Romania in UE mareste pericolul unionist

Temeri la Chisinau in 2007: Romania in UE mareste pericolul unionist

scris de Ziua Veche
4 afisari

Cotidianul Timpul de la Chisinau publica o scrisoare a consilierului Mark Tkaciuk catre presedintele Vladimir Voronin in care il atentiona pe acesta ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana va creste enorm atractia basarabenilor fata de unionism. Tkaciuk atentioneaza in scrisoare ca “succesul european al Romaniei in 2007 pe fundalul esecului total al politicii de integrare europeana al R. Moldova are un efect similar actiunii a o mie fronturi populare animate de ideea Unirii”.Scrisoarea lui Tkaciuc era o critica a politicii externe a Republicii Moldova si mai ales o critica la adresa premierului Vasile Tarlev. Ca punct de reper el a luat raportul UE privind realizarea Planului Individual de Actiuni Uniunea Europeana-Republica Moldova. Potrivit fostului consilier prezidential Tkaciuc, faptul ca in 2007 R. Moldova se afla la acelasi nivel cu Tunisia in procesul de democratizare, nu este nici pe departe vina intregului sistem politic din tara, de care de altfel nici nu pomeneste, ci a unor persoane concrete, si anume a lui Andrei Stratan si Vasile Tarlev. Pe acestia Tkaciuk ii acuza de abuz de putere si incompetenta, ca apoi la rubrica „Solutii” sa propuna demisia guvernului Tarlev si sa faca lobby vadit pentru Zinaida Greaceanai propunand-o in functie de prim-ministru, ca persoana depolitizata si potrivita pentru telurile lor estice si vestice.

In final, solutiile propuse de Tkaciuk prevedeau (cel putin pe hartie) adoptarea de catre noul guvern (ce trebuia ales dupa dimisia lui Tarlev) a noii politici economice, a noii politici externe si a noii conceptii de securitate nationala. Toate aceste strategii noi in sferele principale ale statului aveau drept tel crearea unei situatii politice deosebite inainte de alegerile din 2009. Tkaciuk ii scria lui Voronin: „Tarlev in toate sedintele si intrunirile se comporta de parca ar fi unica persoana care ar conduce tara, de obicei sedintele guvernului au loc intr-o atmosfera regalo-imperiala, la care nici nu viseaza in timpul intrunirilor cu Presedintele”.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult