Acasa InternationalBasarabia Tentativa Rusiei. Blocarea şedinţei guvernelor din România şi R. Moldova

Tentativa Rusiei. Blocarea şedinţei guvernelor din România şi R. Moldova

scris de Marius Bâtcă
36 afisari

Rusia încearcă să blocheze cu orice preţ organizarea şedinţei comune a guvernelor din România şi Republica Moldova.

ungureanu-filat-putinAceasta ar urma să aibă loc la Iaşi, în data de 3 martie, începând cu ora 11.00, aşa cum au covenit duminică primul-ministrul R. Moldova, Vlad Filat, şi cel al României, Mihai Răzvan Ungureanu. Cei doi au avut ieri o convorbire telefonică, în timpul căreia s-au arătat convinşi că preconizata şedinţă comună a guvernelor va da un nou impuls dezvoltării colaborării bilaterale. Cei doi premieri s-au referit la relaţiile bilaterale dintre cele două state româneşti, menţionând faptul că acestea au avansat considerabil în ultima perioadă, dar şi faptul că există încă suficient potenţial pentru dezvoltarea acestora în continuare.

Anterior, autorităţile de la Chişinău şi Bucureşti au convenit organizarea unei şedinţe comune în luna iunie 2011 la Galaţi, ulterior, însă, aceasta a fost amânată de câteva ori.

Recent, la Bucureşti, a avut loc o întâlnire între ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, şi ambasadorul R. Moldova, Iurie Reniţă, prilej cu care cei doi oficiali au trecut în revistă priorităţile agendei bilaterale, inclusiv în urma vizitei întreprinse de ministrul român la 31 ianuarie 2012, la Chişinău, o atenţie specială fiind acordată organizării şedinţei comune de guvern România – Republica Moldova. Ministrul afacerilor externe a subliniat că Summitul interguvernamental reprezintă un proiect important pentru agenda bilaterală, care oferă oportunitatea stabilirii calendarului de cooperare pentru anul 2012 şi a semnării Planului de Acţiune pentru implementarea Declaraţiei privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la nivel de preşedinte, în aprilie 2010. Documentul asigură cadrul cooperării bilaterale în toate domeniile şi susţine consolidarea parcursului european al Republicii Moldova.

Cristian Diaconescu a reiterat sprijinul ferm şi consecvent al României pentru parcursul european al Republicii Moldova şi a transmis felicitări pentru rezultatele pozitive înregistrate de Republica Moldova în relaţia cu Uniunea Europeană. În finalul întrevederii, s-a agreat necesitatea continuării eforturilor de consolidare a parteneriatului privilegiat dintre România şi Republica Moldova în vederea atingerii potenţialului maxim de cooperare bilaterală, în beneficiul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Moscova îşi asmute slugile de la Chişinău

Iniţiativa guvernelor celor două state româneşti nu este privită cu ochi buni de Kremlin, care încearcă din răsputeri să împiedice şedinţa comună. Deşi executivul de la Bucureşti a mai participat la şedinţe comune cu guvernele din Ungaria şi Bulgaria, întâlnirea de la Iaşi este tratată cu suspiciune de Moscova şi slugile ei din capitala Republicii Moldova. Mai ales că are loc în 2012, când se împlinesc 200 de ani de la momentul în care Imperiul Ţarist a rupt Basarabia din teritoriul Moldovei.

În consecinţă, întâlnirea executivelor de la Bucureşti şi Chişinău este tratată cu isterie în presa moscovită, care invocă “pericolul” reunificării românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Iar rusofilii de la Chişinău ameninţă cu trecerea la acţiuni radicale, în contextul amplificării mişcărilor de protest faţă de guvernul pro-european Filat şi blocajului politic din Parlament, în privinţa alegerii preşedintelui.

Astfel, o primă reacţie virulentă de la Chişinău a venit din partea Partidul Social Democrat din Moldova, condus de rusofilul Victor Şelin. Formaţiunea “consideră inacceptabilă ideea de organizare a unei şedinţe comune a Cabinetului de Miniştri din Moldova şi România, planificată pentru începutul lunii martie, pe teritoriul ostil, faţă de naţiunea moldovenească, în judeţul Iaşi, statul român”.

Alungarea miniştrilor români din guvernul R. Moldova

“După numirea sa în funcţia de Prim-ministru al României, şeful Serviciilor Informaţii Externe al României, Mihai Răzvan Ungureanu, în prima conversaţie telefonică cu Premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat, au convenit să organizeze o intervenţie politică, în scopul de a demonstra succesiunea părţilor unioniste şi de a absorbi teritoriul moldovenesc (…) Din Guvernul Republicii Moldova, cei mai mulţi sunt cetăţeni români, care au dat jurământ de a servi intereselor statului vecin, un stat ostil. În aceste condiţii, şedinţa comună a Guvernului Republicii Moldova şi România, constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale în Republica Moldova şi este un afront la statutul suveran al instituţiilor statale din ţară”, susţin slugile moscovite.

“Partidul Social Democrat din Moldova declară că, în cazul desfăşurării şedinţei comune a Guvernului Republicii Moldova şi Guvernul din România, la Iaşi, vom lua măsuri pentru a interzice intrarea în Republica Moldova a cetăţenilor români care au participat la această şedinţă, precum şi anularea tuturor deciziilor aprobate, incompatibile cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova”, ameninţă partidul lui Şelin, finanţat de Kermlin.

2 comentarii

laur 20-02-2012 - 17:30

Romania si Bulgaria sa acorde pe scara larga rusiilor, ucrainieniilor, gagauzilor dintre Nistru si Prut cetatenia romaneasca si bulgara. Eu ca roman nu vreau ca rusii din Rusia sa mearga fara vize in TARILE UE.
Ce facem cu rusofoni care au si cetatenia Rusiei in Republica Moldova?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult