Acasa InternationalBasarabia Tiraspol. Şevciuk vrea R. Moldova în Uniunea Euroasiatică

Tiraspol. Şevciuk vrea R. Moldova în Uniunea Euroasiatică

scris de M.A.
27 afisari

Cooperarea între Republica Moldova şi Transnistria în cadrul Uniunii Euroasiatice ar putea contribui la rezolvarea diferendului transnistrean, a declarat luni liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Evgheni Sevciuk (flux.md)

Evgheni Sevciuk (foto: flux.md)

Declaraţia a fost făcută într-un interviu acordat, în exclusivitate, agenţiei de presă Itar-Tass, în ajunul unei reuniuni cu privire la reglementarea transnistreană, ce se va deschide marţi la Dublin, în formatul 5+2 (Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina plus UE şi SUA ca observatori), transmite Agerpres.

„Potrivit recentelor sondaje de opinie, majoritatea locuitorilor Republica Moldova este dezamăgită de integrarea europeană, preferând o cooperare cu Rusia şi Uniunea Euroasiatică. Acest lucru este în deplină consonanţă cu starea de spirit din Transnistria„, a afirmat Şevciuk. El a spus în continuare: „Cine ştie, poate în viitor vom putea discuta despre o oarecare asociere economică între Moldova şi Transnistria, în baza noilor forme de participare, precum proiecte de integrare în Uniunea vamală şi alte forme de asociere cu partenerii noştri estici”.

Liderul politic de la Tiraspol a menţionat, de asemenea, că „este dispus să coopereze cu forţe politice şi lideri regionali din Republica Moldova, care susţin integrarea în Uniunea Euroasiatică, cu condiţia ca aceasta să nu fie doar un slogan electoral”. La negocierile privind problema transnistreană de la Dublin, delegaţia Transnistriei nu va pune în discuţie formatul misiunii de pace de pe Nistru, a evidenţiat aşa-zisul preşedinte transnistrean, indicând că „dorinţa includerii pe agenda reuniunii a formatului operaţiunii este calificată de Tiraspol ca o tentativă de blocare a spaţiului de discuţii”.  Şevciuk a mai spus că rubla rusă ar putea deveni a doua monedă în regiunea separatistă. „Introducerea unei a doua monezi este dreptul suveran al oricărui stat, o astfel de decizie trebuie să aibă la bază beneficiul economic în perspectivă”, a spus el, indicând că, în prezent, experţii de la Tiraspol deliberează în privinţa plusurilor şi minusurilor unei astfel de decizii.

Uniunea Euroasiatică ar urma să fie creată de Rusia, Kazahstan şi Belarus până în 2015. Un acord în acest sens a fost semnat deja la Moscova, iar ideea acestei forme de asociere în spaţiul postsovietic îi aparţine premierului Vladimir Putin, candidatul favorit la alegerile prezidenţiale din 4 martie în Rusia.

3 comentarii

laur 27-02-2012 - 17:10

Daca Republica Moldova va adera la Uniunea Euroasiatica, Romania sa recunoasca independenta Transnistriei. Acesta este rezultatul intoxicarii la care media din Rusia si de limba rusa o face cu poporul moldovenesc.

a 02-03-2012 - 09:41

l-ai pupat in gaura fundului pe ALA di spatele tau.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult