Acasa InternationalBasarabia Transnistria a trecut la provocări la adresa Chişinăului

Transnistria a trecut la provocări la adresa Chişinăului

scris de M.A.
8 afisari

Prezenţa posturilor ilegale de grăniceri a autoproclamatei republici nistrene, precum şi intenţia autorităţilor de la Tiraspol de a instala un pod plutitor peste fluviul Nistru, cu o capacitate de 3,5 tone, pot cauza destabilizarea situaţiei în Zona de Securitate, consideră delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC).

"Pacificatori" rusi

foto: rt.com

R. Moldova a cerut recent retragerea posturilor de grăniceri, instalate în Zona de Securitate de autorităţile transnistrene pe parcursul ultimilor ani. În opinia lui Ion Solonenco, co-preşedintele CUC din partea Republicii Moldova, prezenţa acestor formaţiuni militare în zona respectivă prezintă o încălcare gravă a prevederilor acordului din 1992, care stipulează principiile de organizare şi desfăşurare a operaţiunii de menţinere a păcii în raioanele de est ale ţării, transmite Moldpres.

Drept exemplu de sfidare a acestor prevederi constituie şi instalarea pichetului de grăniceri transnistreni în localitatea Zagornoie, unde anterior era amplasat un post al forţelor de menţinere a păcii”, a precizat Solonenco, care a ceurt acţiunea Comandamentului Militar Unificat.

Delegaţia transnistreană a încercat să demonstreze că, în cazul instalării posturilor de grăniceri, nu e nevoie de acordul CUC şi autorităţile de la Tiraspol au dreptul să decidă unilateral despre necesitatea lor.

În opinia membrilor delegaţiei moldoveneşti, intenţiile autorităţilor transnistrene de a instala un pod plutitor peste Nistru, în preajma oraşului Tiraspol, precum şi de a iniţia construcţia unui memorial în regiunea satului Chiţcani cu implicarea structurilor de forţă, fără a informa CUC, reprezintă o tentativă de a bulversa situaţia din Zona de Securitate. Concluzia este bazată pe faptul că podul urmează a fi instalat în locul unde structurile de forţă transnistrene au desfăşurat aplicaţii militare, accentul fiind pus pe trecerea tehnicii militare peste un curs de apă.

1 comentariu

Didos 22-02-2011 - 08:16

Cred ca este o confuzie ; Statul trasnistrean nu exista, poate doar o caricatura de stat. Altcineva ia decizii acolo , altcineva face cartile. Desigur acest altcineva nu are nici o dorinta de a relaxa situatia in zona , sau de a instaura normalitatea , din contra.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult