
„Deci – atenţie! – nu vorbesc de trupe româneşti. Nici n-ar fi bine ca România să fie implicată cu forţe de securitate în Transnistria, exact pentru a da credibilitate unei înlocuiri a forţelor din Transnistria, a forţelor Federaţiei Ruse din Transnistria cu forţe ale Uniunii Europene”, a explicat preşedintele României, potrivit Agerpres. Referitor la un termen până la care negocierile UE-Rusia ar putea ajunge la un acord privind înlocuirea trupelor ruseşti cu cele europene, Traian Băsescu a arătat că un orizont de timp depinde de angajamentele anterioare asumate de Moscova. În privinţa relaţiilor dintre Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică, Băsescu a subliniat că „nimeni nu ar putea să treacă peste situaţia din Transnistria”.
„Nu putem discuta – şi face parte din piedicile şi mentale, şi organizatorice, şi strategice pe care le avem – nu putem lua decât o decizie de principiu, să ne privim viitorul de securitate împreună, dar este clar că acest viitor de securitate împreună este condiţionat de respectarea angajamentelor anterioare şi de prefigurarea unor soluţii comune pentru viitor. Indiscutabil, nimeni n-ar putea trece peste situaţia din Transnistria”, a punctat Traian Băsescu, la TVR1.
Pe de altă parte, în legătură cu şansele Republicii Moldova de aderare la UE, Traian Băsescu a subliniat că actuala Putere de la Chişinău are multe realizări în parcurgerea drumului european al ţării, însă este importantă menţinerea actualei coaliţii de guvernare, înaintea alegerilor legislative. În context, el a arătat că includerea Republicii Moldova în pachetul Balcanilor de Vest privind aderarea la UE începe să devină credibilă.
Geoană: Prezenţa „anacronică” a trupelor ruseşti în Transnistria trebuie rezolvată
Şi Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, la RFI, că prezenţa „anacronică” a trupelor ruseşti în Transnistria trebuie rezolvată, altfel nu se poate vorbi despre independenţa adevărată a Republicii Moldova. El califică staţionarea soldaţilor ruşi în regiunea separatistă transnistreană drept „anacronică”, potrivit RFI: „Prezenţa anacronică a trupelor ruseşti în Transnistria trebuie rezolvată, altfel nu putem vorbi de o Republică Moldova cu adevărat independentă şi cu adevărat parte a unui dialog firesc între est şi vest”. „De aceea, ideea avansată de diplomaţia germană şi cred că îmbrăţişată şi de Catherine Ashton, generic numită ministrul de Externe european, este de a înlocui trupele ruseşti cu trupe ale Uniunii Europene. A existat şi o idee mai veche de a avea trupe OSCE. Nu ştiu care va fi forma finală”, susţine Geoană, potrivit Mediafax. „Cred că este important şi ce a spus şi preşedintele Băsescu la televiziunea publică : nu se pune problema înlocuirii trupelor ruseşti cu o prezenţă românească acolo”, precizează Mircea Geoană.
Pe de altă parte, el s-a referit şi la relaţia cu Rusia. „Relaţia cu Rusia este foarte proastă. Există o sensibilitate istorică şi mentală şi la noi şi la ruşi, pentru că este o istorie complicată şi nu putem să o băgăm sub preş. Dar în acelaşi timp, eu mă uit cu interes la evoluţia Poloniei, care până de curând era o ţară ce avea o relaţie extrem-extrem de plină de rugozitate cu Federaţia Rusă şi în ultimii doi ani de zile am asistat la o modificare interesantă de abordare a Varşoviei. În primul rând, şi-au reglementat relaţia cu Berlinul, care din motive istorice era destul de complicată şi a relansat un dialog sau a încercat o normalizare a dialogului cu Federaţia Rusă”, afirmă Geoană.
„Cred că ar fi mai inteligent din partea noastră să încercăm să normalizăm dialogul, fără să cedăm intereselor noastre, pentru că avem interese clare în Moldova, trebuie să o spunem răspicat, avem interese politice, geo-politice, economice şi moral istorice faţă de această ţară. Dar în acelaşi timp, cred că o continuare a unei relaţii, care este în acest moment la nivel de congelare, cred că acest lucru este contra-productiv”, explică fostul ministru social-democrat de Externe.