Acasa InternationalBasarabia Turneu pentru românii din Bugeac

Turneu pentru românii din Bugeac

scris de A.A.
0 afisari

Caravara teatrului si folclorului romanesc organizata de ICR si Asociatia Basarabia, a poposit duminica 20 martie la Frumusica Veche (raionul Sarata). Intr-un colt parca uitat de lume, 350 de copii, tineri si adulti au reusit sa intre in casa de cultura care are o capacitate de doar 150 de locuri, transmite Romanian Global News.

Daca anul trecut doar o mana de copii au avut ocazia sa mearga la 170 km departare sa vada piesa de teatru, intr-o alta localitate, cea mai mare parte fiind privati de vizionarea acestui spectacol prin „bunavointa” unui director de scoala asmutit de un provocator ca Anatol Fetescu, seful asa zisilor „moldoveni”, anul acesta, intr-o casa de cultura complet renovata, oamenii s-au bucurat pe deplin de teatru si folclor romanesc autentic.

Mai mult, la eveniment a fost prezent Anatoly Suharski, seful sectiei rationale de cultura Sarata, care si-a exprimat incantarea si intreaga deschidere pentru asemenea manifestari, sperand in tot mai multe evenimente culturale pentru copiii romani din aceasta zona.

Organizatorii au oferit diplome de excelenta pentru promovarea culturii si limbii romane sufletului acestei comunitati de romani din Frumusica Veche, doamnei Zinaida Pinteac, fost director si profesor la scoala din localitate. Seara emotionanta s-a sfarsit undeva tarziu in noapte, artistii au plecat lasand in urma niste romani bucurosi ca Romania nu i-a uitat chiar de tot.

Astazi 21 martie artistii se vor opri, pentru prima data in acest program, la Vădeni-Moldova – raionul Cetatea Albă. Vom reveni cu corespondente in zilele urmatoare.

Programul caravanei cuprinde reprezentatii ale teatrului de papusi din Craiova „Colibri” cu piesa „Fata babei si Fata Mosneagului” de Ion Creanga si un spectacol de muzica si dansuri populare romanesti sustinute de Ansamblul „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu, raionul Ismail. Piesa a fost jucată la festivaluri de profil din Bulgaria, Serbia și Croaţia, iar anul acesta teatrul este invitat, cu aceeaşi piesă, la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi de la Shanghai (China). Teatrul de Păpuşi Colibri din Craiova a obţinut la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi de la Shanghai, ediţia 2010, trei distincții importante: Premiul de Excelenţă pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cel mai bun regizor și Premiul pentru cea mai bună actriţă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult