Acasa InternationalBasarabia Ucraina ameninţă Republica Moldova

Ucraina ameninţă Republica Moldova

scris de M.A.
4 afisari

Mă tem că aceşti ani de guvernare liberal-democratică ne vor ieşi pe ochi! Credeam la un moment dat că necazurile ne vin numai de la ruşi, scrie în Timpul.md cunoscutul analist şi jurnalist de la Chişinău Constantin Tănase.

Palanca (foto satulpalanca.wordpress.com)

Palanca (foto satulpalanca.wordpress.com)

De 20 de ani, de când suntem „independenţi”, nu observăm că, în afară de ruşi, cu mult mai aproape de noi se află Ucraina, acea Ucraină care a devenit şi mai întinsă, mai necuprinsă şi datorită teritoriilor româneşti cu care s-a pricopsit după cel de-al Doilea Război Mondial! Despre aceasta însă nu se poate de vorbit. Nu este corect politic. E un subiect tabu. Dacă-l atingi – pe loc eşti declarat revizionist şi jinduitor de „teritorii străine”. Să lăsăm deci aceste teritorii – Sudul Basarabiei, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa. Să fie sănătoşi fraţii ucraineni şi sughiţ bun lui Hitler, Stalin şi Hruşciov! Uite însă că Ucraina a mai descoperit o bucată de teritoriu care îi aparţine şi care, nu ştiu prin ce minune, a ajuns sub stăpânirea războinicilor moldoveni şovini. Este vorba despre porţiunea de teren din zona satului Palanca, de pe traseul Odesa-Reni. (continurea aici)

Ucraina nu va tranşa problema demarcării frontierei cu Republica Moldova, atât timp cât nu a fost rezolvată încă problema porţiunii de teren din zona satului Palanca, de pe traseul Odesa-Reni. Declaraţia aprţine şefului Departamentului politici informaţionale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev, Oleg Voloşin, transmite 24h.md. „Atât timp cât nu rezolvăm problema Palanca, nu vom continua procesul de demarcare a frontierei cu Moldova. Poziţia ministerului nostru este că întrcât nu există perspective reale de soluţionare a acestui diferend, nu vom putea discuta şi alte aspecte ale cooperării dintre statele noastre. Noi pornim de la premisa că avem dreptate, deoarece porţinea de teren din zona satului Palanca aparţine Ucrainei”, a mai spus Voloşin, citat de tv7.md. Anterior, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Konstantin Grishenko, a declarat, de la tribuna Radei Supreme de la Kiev, că Moldova nu-şi îndeplineşte angajamentele asumate în cazul porţiunii de teren de pe traseul Odesa-Reni, din zona satului Palanca şi că încearcă să identifice noi pretexte pentru a tergiversa cedarea acestui teritoriu. „Poziţia noastră este clară. Toată lumea înţelege că Moldova trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile asumate cu mulţi ani în urmă. Orice tergiversări şi pretexte sunt inacceptabile pentru Ucraina”, a spus Grishenko.

„Cred că după alegerile din 5 iunie din Moldova, ar trebui să purtăm discuţii serioase la nivel inter-guvernamental, pentru a tranşa respectiva chestiune. Este clar că problema porţinunii de teren de pe traseul Odesa-Reni, din zona Palanca, va fi pusă de căztre noi în mod principial. Dacă o vom rezolva, atunci vom putea discuta şi despre intensificarea relaţiilor economice dintre statele noastre”, a mai spus ministrul de Externe al Ucrainei.

Premierul moldovean Vlad Filat a declarat anterior că Tratatul privind delimitarea frontierei moldo-ucrainene, chiar dacă nu a fost semnat de actuala guvernare, urmează să fie îndeplinit, deoarece este un document internaţional în vigoare. Porţiunea de teren de pe traseul Odesa-Reni, din zona satului Palanca a fost cedată Ucrainei în 1999, în perioada Guvernului Ciubuc, prin semnarea unui acord adiţional la Tratatul cu privire la frontiera de stat dintre R. Moldova şi Ucraina. Potrivit articolului 1 din acest document, „R. Moldova transmite în proprietatea (posesiune, folosinţă şi administrare) Ucrainei sectorul de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a R. Moldova, precum şi sectorul de teren prin care trece acesta”, iar „sectorul transmis constituie proprietatea Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova„.

4 comentarii

Arhimede 23-05-2011 - 11:53

Noi ştim de la apariţia statului ucraina că ucrainienii sunt o adunătura de hoţi şi de bandiţi.
Nu ne miră pretenţiile imperialiste ale acestui stat.

Doar că, ucraina este un stat artificial, format din teritorii furate de la România, Polonia, Slovacia, Rusia.

Va veni timpul când toate teritoriile furate vor fi înapoiate, iar acest stat va rămîne în graniţele lui normale, adică regiunea Kiev.

Pribeagul 23-05-2011 - 23:07

Din limpezirea situatiei involburata de furtunile istoriei a aparut un nou popor, stat, natiune, Ucraina de azi. Acest stat s-a facut mostenitorul multor teritorii infulecate de hulpava Rusie de la vecinii ei.

In lumea civilizata de azi, n-ar trebui sa fie o problema restituirea bunurilor furate. Cu toate acestea, Ucraina este departe de a fi constienta ca trebuie sa restituie Romaniei Insula Serpilor, sudul si nordul Basarabiei, tinutul dintre Nistru si Bug, tinutul Herta, Bucovina si mare parte din Maramuresul istoric.

Mai mult, in loc sa restituie, vrea sa mai ia.

Lumea civilizata ar trebui sa-si creeze mecanisme pentru a rezolva cu eleganta asemenea situatii.

Caramache 23-05-2011 - 23:12

Te faci ca nu stii ca Ucraina are arme nucleare.

Pribeagul 23-05-2011 - 23:39

Buna seara Caramache. Nu te-am vazut demult pe aici. Ce mai faci?

Are. Si la ce-i folosesc. La nivelul micutei si frumoasei Planete albastre, arma nucleara este comparabila cu factorii cauzatori de dezastre globale: cutremure, vulcani, inundatii, furtuni solare, asteroizi…

Avind experienta trecutului, cine si-ar permite sa puna in functiune si sa utilizeze un crematoriu gigant?

Dar ciudatenii mai apar, cel putin la nivel de vorbe. Ascultam pe un post Tv cum un fin intelectual din generatia noua spunea ceva de genul ca trebuie sa ne obisnuim cu bombele cu neutroni si cu alte asemenea dragalasenii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult