Acasa InternationalBasarabia Ucraina rupe din teritoriul R. Moldova VIDEO-DOCUMENT

Ucraina rupe din teritoriul R. Moldova VIDEO-DOCUMENT

scris de M.A.B.
3 afisari

Locuitorii satului Palanca, din Republica Moldova sunt în pragul revoltei, nemulţumiţi fiind de faptul că autorităţile de la Chişinău au semnat joi cu partea ucraineană un document privind stabilirea graniţei.

palanca

Zona Palanca

Drept urmare, tronsonul de autostradă Odesa-Reni, din regiunea satului Palanca, raionul Ştefan Vodă, care traversează teritoriul Republicii Moldova, a trecut definitiv în posesia Ucrainei, transmite Publika Tv. Oamenii spun că nu ştiu cum îşi vor lucra pământurile. „Ucrainenii o să pună sârmă ghimpată, o să ne ia pământurile şi o să facă bani, iar noi o să murim de foame”, susţin localnicii.

În vederea realizării prevederilor Protocolului adiţional la Tratatul între Republica Moldova şi Ucraina cu privire la frontiera de stat, privind transmiterea în proprietatea Ucrainei a sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, precum şi a sectorului de teren, prin care trece aceasta, şi regimul lor de exploatare, din 18 august 1999, la 30 iunie la Chişinău a fost semnat Actul privind determinarea şi stabilirea pe teren a hotarelor sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, precum şi a sectorului de teren prin care trece acesta, transmise în proprietate Ucrainei, amplasate pe teritoriul Republicii Moldova (actul se anexează).

grafica_30-06-2011

Graficul zonei

Potrivit Minsterului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, această decizie a fost luată ca urmare a şedinţei Comisiei mixte moldo-ucrainene de demarcare din 14-15 iunie 2011, în cadrul căreia au fost concretizate şi aprobate locurile de amplasare a semnelor de frontieră în regiunea localităţii Palanca. (Vezi aici documente oficiale privind autostrada Odes-Reni)

Sectorul de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, precum şi sectorul de teren prin care trece acesta, au fost transmise de jure în proprietatea Ucrainei la 18 noiembrie 2001, din data intrării în vigoare a Protocolului. Actul de transmitere de către Republica Moldova în proprietatea Ucrainei a autostrăzii Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a fost semnat şi transmis la 11 februarie 2002.

Exploatarea şi întreţinerea autostrăzii, şi a tuturor edificiilor necesare pentru aceasta de pe sectorul transmis sunt efectuate de către Ucraina. Republica Moldova îşi menţine dreptul de a folosi fără plată sectorul menţionat al autostrăzii. De asemenea, pe sectorul transmis nu se vor efectua controlul de frontieră, vamal şi alte tipuri de control, care se aplică la trecerea frontierei de stat. Locuitorii satului Palanca îşi menţin dreptul inalienabil de a folosi fără impedimente cele peste 900 hectare de teren, amplasate pe teritoriul Republicii Moldova de cealaltă parte a acestei autostrăzi.

Astfel, a fost finalizată activitatea comună privind realizarea definitivă a prevederilor corespunzătoare ale Protocolului adiţional la Tratatul între Republica Moldova şi Ucraina cu privire la frontiera de stat din 18 august 1999, ulterior ratificat simultan de către Parlamentul Republicii Moldova şi Rada Supremă a Ucrainei la 12 iulie 2001.

În luna mai, analistul politic şi editorialistul de la Chişinău, Constantin Tănase, scria: De 20 de ani, de când suntem „independenţi”, nu observăm că, în afară de ruşi, cu mult mai aproape de noi se află Ucraina, acea Ucraină care a devenit şi mai întinsă, mai necuprinsă şi datorită teritoriilor româneşti cu care s-a pricopsit după cel de-al Doilea Război Mondial! Despre aceasta însă nu se poate de vorbit. Nu este corect politic. E un subiect tabu. Dacă-l atingi – pe loc eşti declarat revizionist şi jinduitor de „teritorii străine”. Să lăsăm deci aceste teritorii – Sudul Basarabiei, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa. Să fie sănătoşi fraţii ucraineni şi sughiţ bun lui Hitler, Stalin şi Hruşciov! Uite însă că Ucraina a mai descoperit o bucată de teritoriu care îi aparţine şi care, nu ştiu prin ce minune, a ajuns sub stăpânirea războinicilor moldoveni şovini. Este vorba despre porţiunea de teren din zona satului Palanca, de pe traseul Odesa-Reni. (continurea aici)

4 comentarii

neacsum 01-07-2011 - 17:35

Se pare ca vânzarea este specialitatea românului de pe ambele laturi ale prutului.Spor bun nineaca si sa ni hii di ghini. Noi ne-am ispravnişit, di alţî nu ni pasî.

Marius Bâtcă 01-07-2011 - 17:52

Mare dreptate aveti si, mai ales, talent cu graiul moldovenesc. Numai ca ati gresit. Pentru a intelege si cei la care va referiti despre ce este vorba, mesajul ar fi trebuit sa arate cam asa:
руб € $ € руб € $ € руб € $ € руб $ € руб € $ € руб $ € руб$ € руб $ € руб
$ € руб $ € руб € $ € € $ € руб € $ € руб € $ €

🙂

neacsum 01-07-2011 - 22:57

Apăi bădie Marius, în orişe limbâ ai scrii rublie şâ ieuro, tot si înţilieji.

Giurgiu Crişan 01-07-2011 - 20:44

nu-l mai criticaţi pe Voronin, comunistul acela care nu a vrut să semneze lucruri din astea?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult