Acasa InternationalBasarabia Ucrainenii cred că ne unim cu R. Moldova în iunie

Ucrainenii cred că ne unim cu R. Moldova în iunie

scris de M.A.
6 afisari

Guvernul Republicii Moldova şi-a intensificat procesul de integrare cu România. În luna iunie la Chişinău va avea loc o reuniune comună între cele două guverne, evenimentul fără precedent în istoria Republicii Moldova. Mulţi au văzut în această acţiune o renunţare la suveranitatea Moldovei în favoarea României”, scrie editorialistul săptămânalului 2000.net.ua, Dmitri Karaban.

Romania si R. Moldova fara regiunea transnistreana

Romania si R. Moldova fara regiunea transnistreana

Potrivit acestuia, „o aluzie a Guvernului Republicii Moldova la unirea cu România ar putea forţa strategia Kremlinului la o abordare mai flexibilă în reglementarea problemei transnistrene”. Judecând după evenimentele recente, autorităţile moldoveneşti au atins obiectivul său şi au obţinut unele concesii din partea Kremlinului. Cel puţin vizita la Moscova a ministrului de externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă şi discuţiile sale cu omologul său rus Serghei Lavrov a fost prezentat în Republica Moldova drept un succes tactic a diplomaţiei moldoveneşti, transmite Unimedia.

“Dar nu toţi sunt mulţumiţi de o atare evoluţie a evenimentelor. Liderul transnistrean Igor Smirnov este unul dintre cei care nu acceptă nerecunoscuta republică în componenţa Moldovei, chiar şi în calitate de autonomie. Pentru actuala conducere a Transnistria situaţia actuală de incertitudine este cea mai avantajoasă. Recunoaşterea Transnistriei ar însemna independenţa nu numai în cuvinte, ci şi în fapte, acumularea banilor în buget fără asistenţa Rusiei. Prin urmare, liderul transnistrean va împiedica şi va tărăgăna procesul de negocieri”, consideră Karaban.

Potrivit editorialistului, “cât nu s-ar părea de straniu, aliaţii liderului transnistrean sunt forţele radicale pro-române în Republica Moldova. De asemenea, ei nu-şi doresc reintegrarea Transnistriei, care fiind autonomă şi având careva caracteristici de influenţă politică, ar putea pune capăt visului lor de unire cu România”.

2 comentarii

Didos 16-04-2011 - 19:21

Este o gluma , desigur,deoarece asa ceva nu este acum posibil , fara acordul Rusiei , adica pana cand Rusia nu va retroceda Moldovei , Transnistria .Si cum sa plece ei , cu armata din coasta UE ? Eu cred ca totusi moldovenii se vor intoarce acasa , chiar daca suntem saraci ,dar va mai dura .Este f . greu cu viscolul rusesc. Afara de asta tinutul dintre Bug si Nistru nu a fost niciodata al Moldovei asa ca se impune un schimb de teritorii cu Ucraina, care dupa mine, nu va ceda accesul la gurile Dunarii . Sa mai vedem, care vom mai apuca !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult