Acasa InternationalBasarabia UE sau Rusia? Autorităţile de la Chişinău, “cu curu-n două luntri”

UE sau Rusia? Autorităţile de la Chişinău, “cu curu-n două luntri”

scris de M. BÂTCĂ
14 afisari

UE sau Rusia? Rogozin, din nou în R Moldova. Autorităţile de la Chişinău, indiferent de orientarea politică a guvernării (comunistă sau “democratică”) păstrează politica deja consacrată: “cu curu-n două luntri”.

UE sau Rusia? Autorităţile de la Chişinău, “cu curu-n două luntri”

UE sau Rusia? Autorităţile de la Chişinău, “cu curu-n două luntri”

Înaintea vizitei patriarhului Kirill, vârful de lance religios al neo-expasionismului rus, vicepremierul Dmitri Rogozin, nebunul agresiv al lui Putin, face o vizită la Tiraspol şi la Chişinău. Informaţia a fost confirmată joi, la o conferinţă de presă, de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, transmite Moldpres. “Cunosc că această vizită este aprobată de ambele părţi”, a spus Igor Corman. Oficialul a specificat că Dmitri Rogozin va avea, la Chişinău, pe 2 septembrie, o întrevedere cu vicepremierul şi ministrul Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Lazăr.

Preşedintele Parlamentului spune că, pentru a nu ajunge într-o situaţie similară cu cea a Ucrainei (n.red. – blocarea exporturilor), responsabilii din Republica Moldova trebuie să aibă grijă de calitatea mărfurilor care sunt exportate în Rusia., transmite Unimedia.info. „Noi nu doar sperăm, dar trebuie şi să muncim astfel încât aspectele politice şi geopolitice să nu influenţeze relaţiile noastre economice şi financiare cu partenerii din est. Trebuie să fim atenţi, iar calitatea să corespundă cerinţelor. Avem un centru naţional care eliberează certificatele în acest sens. Trebuie să avem grijă să nu fie probleme de ordin intern, aici în Moldova”, a mai adăugat Igor Corman.

Integrare în UE, dar cu voie de la Moscova

Actuala coaliţie pro-europeană din Republica Moldova ar dori să semneze Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de liber schimb, în 2014, dar trebuie ca şi Rusia să fie de acord, declara, zilele trecute acelaşi Igor Corman, preşedinte al Parlamentului Republcii Moldova, într-un interviu pentru portalul de ştiri DELFI, transmite Unimedia.info. “Scopul nostru comun este semnarea Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului de liber schimb, cu Uniunea Europeană în 2014. La sfârşitul anului viitor vom avea alegeri parlamentare. Scopul coaliţiei noastre pro-europene este să reuşim să ratificăm Acordul în actualul Parlament”, a declarat Igor Corman.

Totodată, Preşedintele Parlamentului a subliniat importanţa existenţei unei înţelegeri reciproce între Rusia şi UE în problema integrării europene. „Republica Moldova se află acolo unde se află. Şi, dacă e să vorbim despre economie, suntem cointeresaţi de partenerii noştri estici mari. Piaţa rusă şi belarusă, în mod tradiţional, este foarte importantă pentru Republica Moldova. Chiar dacă simţim, în unele aspecte, o concurenţă între ideea integrării europene şi celei eurasiatice, am dori ca această competitivitate să nu ne aducă probleme suplimentare”, a mai spus Igor Corman.

Republica Moldova trebuie să decidă quo vadis – la Est sau Vest. Vorbim sincer cu UE şi suntem interesaţi ca procesul de integrare europeană să nu afecteze negativ relaţiile cu partenerii noştri ruşi. Acelaşi lucru îl spunem ruşilor”, a conchis Igor Corman.

Vizita lui Rogozin, prilej de ameninţări pentru Chişinău

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin va veni la Tiraspol pe 2 septembrie pentru a participa la festivităţile organizate cu ocazia aşa-zisei independenţe a regiunii, informează tiras.ru. Scopul principal al vizitei lui Dmitri Rogozin la Tiraspol va fi sprijinul politic, moral, psihologic, dar şi economic al liderului transnistrean, Evgheni Şevciuk, mai spune sursa.

De asemenea, oficialul rus urmează să anunţe noi proiecte economice şi umanitare pentru Transnistria. Unele deja au fost puse în aplicare, inclusiv în domeniile educaţie, sănătate şi infrastructură: drumuri, comunicaţii, etc.

„Se aşteaptă ca Dmitri Rogozin să anunţe mesajul adresat autorităţilor Republicii Moldova, care va include un avertisment cu privire la pericolul semnării Acordurilor de la Vilnius. Atât autorităţile de la Moscova, cât şi cele de la Tiraspol, sunt de părere că soluţionarea conflictului moldo-transnistrean este posibilă doar în cadrul spaţiului eurasiatic şi Uniunii Vamale (Rusia-Belarus). Alte soluţii de rezolvare a conflictului transnistrean nu sunt luate în considerare”, se mai spune în ştirea portalului transnistrean.

Moscova comandă studii economice privind comerţul din Transnistria

Guvernul rus a comandat un studiu privind perspectivele dezvoltării regiunii transnistrene în condiţiile semnării de către Moldova a acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană. Site-ul pe care autorităţile Federaţiei Ruse plasează toate anunţurile privind organizarea licitaţiilor publice a difuzat această informaţie, transmite Publika TV.

Moscova este interesată, în special, de efectele comerţului liber moldo-comunitar asupra bussinesului rusesc din Transnistria. Pentru acest studiu, Cabinetul de Miniştri al Federaţiei Ruse este gata să plătească jumătate de milion de ruble ruseşti, echivalentul a aproximativ 11 mii de euro. Majoritatea investiţiilor străine în regiunea transnistreană sunt ruseşti. Printre cele mai mari investiţii s-au făcut la Uzina Metalurgică de la Râbniţa şi Centrala termoelectrică de la Cuciurgan.

Autorităţile ruse au dat de înţeles că nu agreează semnarea de către Moldova a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Regiunea transnistreană, zonă de ocupaţie militară rusă

Regiunea transnistreană trebuie declarată zonă de ocupaţie militară rusă, acesta fiind unul din principiile de la care trebuie să pornească soluţionarea conflictului transnistrean. O declaraţie în acest sens a făcut deputatul neafiliat Mihai Godea, în cadrul unei conferinţe de presă. „Regiunea de est a Republicii Moldova trebuie declarată zonă de ocupaţie militară rusă. Atâta timp cât pe teritoriul nostru naţional se află măcar un soldat rus, o piesă de armament rus, acest act se numeşte în orice parte a lumii act de agresiune. Acordul de încetare a focului este semnat între preşedinţii Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, ceea ce demonstrează între cine a avut loc conflictul şi cine a ocupat regiunea de est a ţării”, a spus Mihai Godea, potrivit publika.md. De asemenea, acesta a mai propus alţi nouă paşi pentru reglementarea conflictului îngheţat de pe Nistru.

1. Relaţiile cu cetăţenii moldoveni din stânga Nistrului urmează să fie stabilite în baza Convenţiei a 4-a de la Geneva, cu privire la teritoriile ocupate militar.

2. Proprietăţile economice care au aparţinut fostei RSSM şi prin urmare aparţin Republicii Moldova sunt bunuri care nu pot fi înstrăinate de regimul nerecunoscut de la Tiraspol. Potrivit depuatului, tranzacţiile de cumpărare a proprietăţilor din regiunea transnistriană nu sunt legitime şi nu vor fi recunoscute internaţional.

3. Tranzacţiile macroeconomice efectuate pe teritoriul ocupat ţin de responsabilitatea ocupantului.

4. Negocierile prinvind reglementarea conflictului transnistrean trebuie duse doar cu administraţia de la Kremlin fără nicio atribuţie a regimului nerecunoscut de la Tiraspol.

5. Legislaţia RM, Codul Penal, Codul Electoral şi legile cu privire la libertatea de exprimare trebuie amendate astfel, încât să fie sancţionată dur activitatea de promovare a separatismului şi încurajarea acţiunilor anticonstituţionale. De asemenea, raioanele ocupate vor beneficia de reprezentare în dreapta Nistrului, astfel ca cetăţenii Republicii Moldova din regiune să aibă drepturi depline, cu reprezentare politică şi administraţie publică locală.

6. Structurile de stat, Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, trebuie să documenteze în comun şi să constituie un dosar al crimelor comise de separatişti şi miltarii ruşi împotriva cetăţenilor Republicii Moldova. Cazurile urmează transmise în instanţă, iar cei condamnaţi să fie daţi în urmărire generală.

7. Ministerul Afacerilor Externe va canaliza toate eforturile pentru a promova cu ajutorul partenerilor internaţionali ai Republicii Moldova recunoaşterea internaţională a regiunii ocupate militar şi obţinerea de statut specific în cadrul structurilor Organizaţiei Naţiunilor Unite. În consecinţă, orice cetăţean al RM din teritoriul ocupat, care va dori să treacă sub administraţia Chişinăului, va beneficia de protecţie socială ca refugiat.

8. Retragerea necondiţionată a Federaţiei Rusie din teritoriul ocupat şi recunoaşterea acesteia drept parte implicată direct în conflict.

9. Impunerea punctelor de control pe linia administrativă, stabilită prin acordul de încetare a focului din 1992.

Potrivit deputatului, aceşti paşi vor fi subiectul unei serii de dezbateri publice la care vor participa reprezentanţii societăţii civile, partidelor politice precum şi depupaţii din toate fracţiunile parlamentare.

10 comentarii

Ionel 22-08-2013 - 17:21

Conflictul se poate stinge foarte usor prin acordarea in masa a cetateniei romane tuturor transnistrienilor indiferent de origine etnica. In momentul in care transnistrienii se muta in Romania sau in UE nu mai e nici un conflict.

laur 23-08-2013 - 14:48

ROMANIA sa ofere cetatenia ROMANA la minoritatile dintre PRUT si NISTRU dar nu la transnistreni care au majoritatea si cetatenia rusiei. Daca vrem sa ajutam moldovenii trebuie sa le SCADAM SUMA DE 500 EURO care este foarte mare. Majoritatea BASARABENILOR se duc acum catre Ucraina, rusia pentru ca nu pot merge usor in UE.

CONGO 22-08-2013 - 20:03

Valeleu, puncte multe saracia moldoveanului! Un singur punct si gata: RUSIA USCHEALA SI ADIO!

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 22-08-2013 - 20:30

D-le Batca, alegerea e ca si facuta! Insa, hai sa fim cinstiti, ca chestia asta nu MAI intereseaza pe nimeni.

DE CE?

Pai, iata ca dupa moartea lui Cioaba, a lui Stefanescu si al mamucii coardei, pardon, doamnei Monica Gabor, iata ca a venit si inmormintarea pactului de „coabitare”.

DAR !

Iata ca soarele rasare si pe ulita noastra!

ADICA?

Ponta ii cere in scris lui Basescu sa-i retraga distinctia lui Laszlo si cu naiba l-o mai chema!

MOMENTAN, INSA,

Natiunea romana si rumuna sta cu sufletul la gura, minca-ti-as, la lucrarile CONSILIULUI de COROANA tziganeasca de la „palatul” lui Cioaba cel mort. Haoiliooo, minca-tz-iaaaas, pe cine-o sa aliaga magraonii? Pa-l mic sau pa-l mare? Miine la cemitir o sa se faca „tranzitia” : l aunu’ ii dam un sut in fund in groapa, iar la altu’ ii punem tinicheaua aia pe cap! Haoilioooo!

REVENIM…

Deci, ponta muta „nebunul” si-i da sah la rege lu’ Basescu. Acu, ce-o sa faca Marinelu? O sa dea curs scrisorii lu’ Ponta si, pe chestia asta se vor impaca? Dar ce-o sa faca Gheorghe Frunda, sau Ghiorg Frundo cum se mai zice pe bozgoreste, dupa ce-o fi aflat ca Ponta i-a dat-o la _oaie cu’ Tochesh?

TOMNAI CAND,

credem ca o sa ne intoarcem la Varanul, Monica, Fenechiu, Alexandrescu, Becali, etc., si ne mutam toti jurnalistii la portile Jilavei, cind?, ce sa vezi? Mergem de la palat la palat! Daca se-mpaca Ponta cu Basescu si moare Huhuciu? … de oftica? Si-asa e damblagiu, sarmanu! Si-a lipit pe pereti poze cu evreii de la „fabricile” mortii si trage cu invizdroace in ele si are un tic de parkinson din cap si din piciorul sting, spune in continuu : tomi, tomi, … tomi…, si … pac, pac, pac, da-i cu invizdroace!

Cereddy 22-08-2013 - 22:34

E prea mică Moldova să se pună cu ursul! Totuşi, vizitele demnitarilor ruşi din ultima perioadă, demonstrează marea agitaţie a moscalilor de a pierde definitiv Basarabia… Doamne ajută!

Porcărevsky 22-08-2013 - 22:37

Mai e puţin şi Rusia va fi invadată de chinezi!

ovidiu19 23-08-2013 - 06:20

Treaba e,ca moldovenii de peste Prut, gandesc corect. Au vazut ce-am avut si ce-am pierdut. Odata ca, vor bani de la UE,pe ochi frumosi, odata „integrati”, dar niciodata nu vor face imensa magarie ce-am facut-o noi,ailalti, din dreapta Prutului. „Privatizarea”.Deci, vor pastra piata rusa, unde intotdeauna produsele lor au si vor avea cautare.Deci, au tot interesul sa se dea in doua luntri, deodata….

N Lae 24-08-2013 - 15:54

Da, o republica mică trebuie să aibă o diplomație înțeleaptă și aliați puternici. Ce a pățit România în iunie 1940 o știe o lume. Nu dosri nici Germania să riște, precum a procedat în 1920 Japonia neratificând tratatul de la Paris referitor la Basarabia. Acum în Rusia sunt altă echipă. În lume sunt alte realități. Cine poate apăra un stat aflat la intersecția intereselor geopolitice??? Posibil că unitatea statelor ortodoxe ar tempera unele interese geopolitice. Cine a venit în apărarea Greciei ortodoxe recent? Să fi fost Ștefan cel Mare găsea el o metodă, după cum o mai și ajutase. Acum ar trebui să știm să păstrăm prietenii și să neutralizăm potențialii neprieteni

ValVerde 24-08-2013 - 16:20

„Da, o republica mică trebuie să aibă o diplomație înțeleaptă și aliați puternici.”

===

Si e mai bine sa fii bogat decit sarac si nici iarna nu-i ca vara !!

teo 23-08-2013 - 16:18

De la 1812 Moldova de peste Prut,asa s-a purtat :CU CURU IN DOUA LUNTRII ! Revenirea la patria mama este asezata pe o balanta pe care politicienii basarabeni o inclina cum le vine lor mai bine ! Cum le arunca rusii cate un osisor de ros,cum nu mai sunt romani ! Unirea s-a pierdut in 1990 la podul de flori !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult