Acasa InternationalBasarabia Un oficial rus sugereaza ca autoritatile moldovene sunt afectate de substantele daunatoare din vin

Un oficial rus sugereaza ca autoritatile moldovene sunt afectate de substantele daunatoare din vin

scris de Ziua Veche
1 afisari

Directorul Serviciului rus pentru Protectia Consumatorilor sugereaza ca autoritatile moldovene ar fi afectate de substantele „daunatoare pe care (Rospotrebnadzor) le-a depistat constant” in vinurile moldovenesti, relateaza RIA Novosti in pagina online.


Ghenadi Oniscenko, directorul Rospotrebnadzor, a anuntat ca Serviciul nu va mai face nicio vizita la intreprinderile moldovene de vin. O vizita ar fi putut contribui la solutionarea problemei importului de vinuri moldovenesti in Rusia, a adaugat el.

„Comportamentul autoritatilor moldovene, mai ales la sfarsitul saptamanii trecute, impune o retinere de la orice actiuni viitoare, tinand cont de faptul ca declaratiile lor nu au avut niciun caracter constructiv si ar transforma eforturile expertilor nostri intr-o pierdere de timp”, a mai declarat Oniscenko.

Experti din cadrul Serviciului au descoperit „ingrediente periculoase” in 18 loturi de vin moldovenesc, importate intre 30 iunie si 2 iulie, imediat dupa ce presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat ziua de 28 iunie 1940 ca Zi a Ocupatiei Sovietice, a dispus ridicarea unui Monument al Victimelor Ocupatiei Sovietice in fata sediului Guvernului, zi de doliu national pe teritoriul intregii tari si coborarea steagului national in berna, printr-un decret semnat la 24 iunie. El cerea si retragerea imediata a trupelor ruse de pe teritoriul moldovean.

Curtea Constitutionala moldoveana a hotarat, la 12 iulie, ca acest decret este neconstitutional.

Singurul lucru care ar putea justifica logica unui astfel de comportament nu poate fi decat o dovada indirecta a impactului cumulat produs de substantele daunatoare pe care le gasim in mod constant in analizele (vinului moldovenesc) asupra sanatatii (autoritatilor moldovene) si, totodata, asupra proceselor (lor) mentale„, a declarat Oniscenko.

Rusia, care importa 80 la suta din productia moldoveana de vinuri, a impus un embargou tuturor importurilor din aceasta tara, in martie 2006. Embargoul a fost introdus in urma unor teste care aratau prezenta de pesticide si metale grele in vinul moldovenesc. Rusia a reluat, in 2007, importurile de vin, carne, mere, struguri, tutun si seminte de floarea soarlui, impunand „standarde stricte” de control al calitatii, iar, in iulie 2009, a ridicat toate restrictiile la importul de vinuri. In prezent, exportatorii moldoveni si importatorii rusi acuza motive politice in spatele acestui embargou impus de Moscova.

Sursa: MEDIAFAX.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult