Acasa InternationalBasarabia Uniforme noi pentru Armata romana din stanga Prutului

Uniforme noi pentru Armata romana din stanga Prutului

scris de Ziua Veche
167 afisari

 

 

 

.Militarii romani din stanga Prutului vor avea din toamna uniforme noi, care sa nu mai aminteasca de perioada sovietica. Prezentarea noilor tinute se va face pe 2 septembrie, in timpul unui concert organizat cu ocazia aniversarii a nouasprezece ani de la infiintarea Armatei Nationale. Iar cei care vor prezenta noile uniforme sunt absolventii promotiei 2010 ai Institutului Militar „Alexandru cel Bun”. Reprezentantii Armatei sunt extrem de secretosi in ceea ce priveste noul „look”, precizand ca initiativa va fi o surpriza pentru toti.


„Armata Nationala a trecut in ultima perioada de timp prin multiple si profunde modificari structurale, de mentalitate, de actiune si nu in ultimul rand de imagine, impuse de dinamica evolutiei societatii. Specificul unor activitati si misiuni impune modificarea normelor de echipare ale militarilor Armatei Nationale. Totodata, militarii Armatei Nationale sunt echipati cu uniforme, elaborarea carora au avut ca baza modelele uniformelor din perioada sovietica, care nu difera de uniforme militarilor din spatiul CSI. Aceasta situatie genereaza confuzie in timpul unor activitati internationale la care participa si militarii moldoveni”, scrie ministrul Apararii, Vitalie Marinuta.

.

 

 

 

 

 

 

 

In luna martie, maiorul Alexandru Josan, seful serviciului relatii publice de la Ministerul Apararii, afirma ca modelul echipamentelor individuale propus spre dezbatere a fost elaborat in scopul ridicarii eficientei, functionalitatii in conditii dificile, confortului si ingrijirii, precum si reducerii cheltuielilor nejustificate ce tin de confectionarea acestora. Potrivit lui Josan, conform unui studiu preliminar, confectionarea unei uniforme de camuflaj va costa institutia militara cu 20 la suta mai putin decat in prezent.  

Vedeti in continuare propunerile! 

Tinuta de ceremonie  

Uniforma de ceremonie este prevazuta numai pentru corpul ofiterilor Armatei Nationale. Aceasta se poarta la activitati festive, cum ar fi: ceremonii, spectacole, reuniuni organizate, cununii religioase, adunari ordonate la nivelul ministerului sau la ordinul comandantului. Elementele caracteristice ale uniformei de ceremonie sunt: sacoul la doua (sau unul) randuri de nasturi a cate 8 nasturi metalici de culoare galbena, avand epoleti cu grad. Are guler drept din stofa rosie pe care e aplicata o broderie reprezentind frunze de stejar, confectionate din galon de fir metalic de culoare galbena. Mansetele sunt rotunde, bleumarin, paspoalate cu galben, avand aplicata deasupra o pafta de manseta, de forma dreptunghiulara, rosie/albastra, paspoalata cu galben. Pe pafta sunt fixati 3 nasturi metalici de culoare galbena.  

Epoleti pentru tinuta de ceremonie. Au forma ovala, iar in centru sunt aplicate stelutele cu opt raze ce reprezinta gradul ofiterului. Pe partile laterale se afla dispuse franjuri in forma de spirala, aurii. Interiorul epoletului este de culoare rosie/albastra.  

Pantalonul cu vipusca si lampas. Pantalonul este prevazut cu doua buzunare executate in cusaturile laterale si un buzunar cu clapa la spate, pe partea dreapta. Sacoul nu prevede buzunare, la spate, sacoul are doua capace de buzunar false, dispuse vertical, paspoalate cu rosu/albastru, prevazute cu o broderie metalica reprezentând frunze de stejar fixate cu cate 3 nasturi metalici. Culoarea stofei pentru sacoul de ceremonie este bleumarin, iar pentru pantalon este gri-brumariu. Pantofii pentru ceremonie sunt de culoare neagra. Pentru ofiterii Armatei Nationale, femei, se propun 4 tipuri de uniforme. Culoarea stofei pentru sacou este rosul, iar fusta/pantalonii de culoare neagra.  

Uniforma mozaicata

Uniforma este compusa din trei parti separate: chipiu, veston (jacheta) si pantalon design-ul carora sporeste libertatea miscarilor si ventilatia militarului.  

Descrierea uniformei:  

Chipiul/Palaria de instructie (el.1.0) este confectionat in scopul protejarii capului in diferite conditii climaterice. Pe partea laterala sunt cate 3 capse de aerisire. Cozorocul este din plastic si tighelit pe toata suprafata.

Gulerul (el.1.1) este fabricat in asa fel incat poate proteja eficient gatul militarului (frig, vant si nisip) in timp ce se afla in pozitia de drepti, merge inclinat sau taras si este echipat cu vesta antiglont sau alt echipament.

Buzunarele din fata de pe veston (el.1.2) sunt inclinate sub un unghi de 65 de grade, design-ul ergonomic ofera mai mult confort pentru accesul si extragerea rapida a mainii. Toate buzunarele sunt compuse din 2 parti: clapa de sus si buzunarul propriu zis. Inchiderea se realizeaza cu crapa, faxata cu banda velcro.

Buzunarele de pe maneca (el.1.3) sunt inclinate sub un unghi de 65 de grade, permitand folosirea facila cand militarul este echipat cu vesta antiglont si cea de asalt. Unghiul de inclinare si marimea buzunarelor asigura usurarea si stocarea urmatoarelor bunuri: compas, harta, carnet pentru notite, toc, bandaj medical etc. Pe clapa de sus a buzunarului stang este lasat spatiu ce permite amplasarea tocului.

Inchiderea se realizeaza cu clapa fixata cu banda velcro.

Cotierul de la maneci (el.1.4) este de forma dreptunghiulara si este destinat pentru intarirea partii exterioare de spate a manecii si amplasat in locul de frectie inalta a acestuia.

Manseta de la maneca (el.1.5) este confectionata dupa latimea partii de jos a manecii. Mansetele sunt reglabile prin banda velcro. Aceasta aranjare permite ajustarea manecii reiesind din caracteristicile fiziologice ale militarului, precum si suflecarea acestora pe timp calduros.

Ecusoanele (el.1.6) Deasupra buzunarelor jachetei se aplica semnele de identitate si de identificare a tarii care sunt brodate nominal de forma dreptunghiulara, au inscris numele purtatorului, respectiv inscriptia „MOLDOVA”, pe tesatura de culoarea uniformei respective.

Segmentul de ajustare a taliei de la pantaloni (el.1.7) este preconizat pentru ajustarea pantalonilor dupa corpul militarului, ceea ce permite varierea cu o marime in minus cu cea indicata pe pantaloni. 2

Buzunarele laterale de la pantaloni de tip ”cargo” (el.1.8) sunt confectionate prin adaugarea la dreptunghiul de baza a doua parti laterale din stanga si dreapta, precum si una de jos, ceea ce permite extinderea volumului buzunarului in caz de necesitate. Inchiderea se realizeaza cu clapa fixata cu pasturi.

Buzunar cu clapa aplicat la spate. Inchiderea se realizeaza cu clapa fixata cu nasturi. Protectorul la spate (el.1.9) are o forma sferica si contribuie la protejarea aditionala a suprafetei pantalonilor in zona de uzura sporita. Protectorul la genunchi (el.1.10) este plasate pe partea exterioara din fata a pantalonilor, fiind destinat pentru protejarea locurilor de uzura inalta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult