Acasa InternationalBasarabia Unirea cu România. Politicieni de la Chişinău, reacţii la declaraţiile lui Băsescu

Unirea cu România. Politicieni de la Chişinău, reacţii la declaraţiile lui Băsescu

scris de M.A.B.
4 afisari

Politicieni din Republica Moldova au exprimat păreri contradictorii faţă de declaraţiile preşedintelui României Traian Băsescu depre unirea cu România.

Politicieni de la Chişinău, reacţii la declaraţiile lui Băsescu

Unirea cu România. Politicieni de la Chişinău, reacţii la declaraţiile lui Băsescu

Solicitat de Moldpres, liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ a fost laconic în declaraţii şi a spus că părerea exprimată de preşedintele român “nu poate fi motiv de comentarii în acest moment”.

Liderul fracţiunii PD Dumitru Diacov a spus că astfel de declaraţii „zăpacesc lumea”. “Există o realitate în R Moldova pe care Traian Băsescu o cunoaşte”, a declarat Diacov.

Deputatul Ion Hadârcă a menţionat pentru Moldpres că unirea R Moldova cu România a fost oportună încă în anii 1990. “Acum trebuie ca şi clasa politică de la Bucureşti să îşi asume acest ideal al cetăţenilor de aici”, a afirmat Hadârcă.

În schimb, declaraţiile liderului de la Cotroceni sunt criticate dur de către PCRM, care le-a catalogat drept regretabile. Opoziţia este de părere că Băsescu nici nu ar trebui să fie luat în serios. Mai mult, comuniştii spun că declaraţiile lui sună ca nişte indicaţii de la Bucureşti pentru actuala guvernare de la Chişinău.

„Nici un moldovean sănătos nu se va declara niciodată, nici într-o situaţie, român. Domnul Băsescu nu este considerat preşedinte nici de români. Prin astfel de declaraţii dumnealui strică toate relaţiile cu ţările vecine şi aici mă refer nu numai la Moldova, dar şi la relaţiile României cu Ungaria şi cu Serbia”, a declarat Reşetnicov pentru Publika TV.

Şi deputatul socialist Igor Dodon a criticat declaraţiile lui Băsescu şi a spus că “se încearcă repetat o implicarea în chestiile interne ale RM. ”Moldova şi România sunt doua state independente şi trebuie să conlucreze în calitate de buni vecini şi nu mai mult”, a conchis Dodon.

Traian Băsescu va părăsi fără onoruri politica românească, mai spune liderul PSRM, Igor Dodon, care a scris pe platforma de comentarii, bloguri şi opinii vox.publika.md, că declaraţiile preşedintelui României sunt făcute cu scopul de a se menţine în atenţia publicului.

În opinia socialistului, preşedintele român este un tip disperat. În terminologie americană, el e o „raţă şchioapă” (lame duck) – un politician al cărui mandat se încheie şi va părăsi fără onoruri politica românească. Declaraţiile lui sunt nişte sforţări ridicole de a crea impresie şi de a mai fi în atenţia publicului”, scrie Dodon.

„Cât priveşte îndemnul lui adresat moldovenilor de a se declara români, aici el chiar a dat-o în bară. Astăzi, tot mai mulţi români plecaţi la muncă în Europa se declară moldoveni, pentru a fi respectaţi de angajatorii lor europeni. Inclusiv moldovenii din România îşi reafirmă etnonimul de moldoveni”, scrie deputatul socialist.

Mai mult decât atât, Dodon susţine că Traian Băsescu ar putea avea o surpriză neplăcută în următorii ani, „să descopere că în regiune şi în Europa există mai mulţi moldoveni decât români”.

Luni, 12 august, preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat în cadrul Universităţii de vară de la Izvorul Mureşului, judeţul Harghita, că “majoritatea moldovenilor nu doresc unirea cu România”. „Atât timp cât în Constituţia Republicii Moldova se vorbeşte de moldoveni, e un impediment. Eu sper ca autorităţile să ia în calcul acest lucru, iar cetăţenii Republicii Moldova să vină cu iniţiativa corectării acestei probleme”, a declarat Băsescu.

6 comentarii

Ion 13-08-2013 - 13:46

Ar fi mai mult decit interesant ssa vedem in Parlamentul Romaniei pe Voronin cu Partidul Comunist Moldovenesc si ar fi mai distractiv daca ar obtine mai multe voturi in Romania decit in actuala Republica Moldova.

Iulian 13-08-2013 - 14:23

“Cât priveşte îndemnul lui adresat moldovenilor de a se declara români, aici el chiar a dat-o în bară. Astăzi, tot mai mulţi români plecaţi la muncă în Europa se declară moldoveni, pentru a fi respectaţi de angajatorii lor europeni” din gura unui prost desigur prostii vor iesi, nicidecum cuvinte intelepte, parca moldovenii ar fi un popor sfant si nu fac absolut nimic ilegal prin Europa. Acest mancurt tradator de neam dodon stie prea bine cate faradelegi fac cet.R.Moldova in strainatate, numai ca prefera sa arunce vina pe altii, fiindca banii Moscovei il ademenesc f.mult. Majoritatea moldovenilor care circula azi in UE o fac datorita cet.romane, f.bine ca se declara moldoveni fiindca lumea i-si va da f.repede seama ce reprezinta moldovenii, daca nu si-au dat inca. Domnilor de la ziuaveche, e bine desigur sa stie si romanii din Romania ce gandesc lepadaturile comuniste din R.Moldova, dar nu face sa ne impurificam mintea cu declaratiile acestor gunoaie a istoriei, care sunt pe cale de disparitie, ignoratii, ce gandesc ei nu mai conteaza. Traian Basescu a fost si este un mare politician, patriot si om mai intai de toate. Unirea se va produce la momentul potrivit fara indoiala, daca nu de buna voie atunci de nevoie, dar oricum va avea loc. Moldovenii inca dorm, dar o buna parte s-au trezit deja si asta ii deranjeaza cel mai tare pe dusmanii neamului nostru, lasa-i sa latre pana vor ameti, caravana trece.

Gheo 14-08-2013 - 11:57

Bravo! Bine spus! Perfect de acord!

un roman 13-08-2013 - 17:29

„Cât priveşte îndemnul lui adresat moldovenilor de a se declara români, aici el chiar a dat-o în bară. Astăzi, tot mai mulţi români plecaţi la muncă în Europa se declară moldoveni, pentru a fi respectaţi de angajatorii lor europeni. Inclusiv moldovenii din România îşi reafirmă etnonimul de moldoveni”, scrie deputatul socialist.”

Mai mult decât atât, Dodon susţine că Traian Băsescu ar putea avea o surpriză neplăcută în următorii ani, “să descopere că în regiune şi în Europa există mai mulţi moldoveni decât români”.

:))))
Te doare mintea ce pot sa debiteze rusofilii astia.

MI-5 13-08-2013 - 20:01

@ Iulian:
In general ai dreptate.
Dar cu fraza asta ai dat-o in bară rău de tot!…:

„Traian Basescu a fost si este un mare politician, patriot si om mai intai de toate. ”

Individul este orice, numai ce ai scris mai sus NU!

mircea 13-08-2013 - 20:26

80% DIN POPULATE TRAIESTE IN STRES RESTU DE 20% traieste in UE datorita politicii kintelepte dusa de Basescu

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult