Acasa InternationalBasarabia UPDATE Filat, Lupu si Ghimpu nu au ajuns inca la un acord. Negocierile continua

UPDATE Filat, Lupu si Ghimpu nu au ajuns inca la un acord. Negocierile continua

scris de M.A.B.
4 afisari

UPDATE 18.00: Liderul PLDM, Vlad Filat, a prezentat marţi, în cadrul unei întâlniri trilaterale liderilor PD, Marian Lupu, şi PL, Mihai Ghimpu, oferta de partajare a funcţiilor în Guvern. El a spus că propune celor două partide aproximativ 56 % din funcţii, informează Moldpres.

Potrivit lui Filat, oferta prezentată marţi urmează să fie examinată şi discutată la o nouă rundă de negocieri, care va avea loc miercuri. Filat a evitat să ofere detalii despre ofertă, dar a spus: „având în vedere că PLDM în interiorul alianţei are 56,4%, atunci la nivel de repartizare a funcţiilor în Guvern noi vom veni cu o expresie invers proporţională”. Filat a menţionat că speră că propunerea PLDM să se transforme într-un acord semnat între părţi pentru o viitoare alianţă de guvernare.

Preşedintele PD, Marian Lupu, a declarat că formaţiunea pe care o conduce are nevoie de timp pentru a analiza propunerea şi a menţionat că încă nu o poate compara cu cea a comuniştilor. Lupu a comunicat că s-a întâlnit dimineaţă, la sediul PD, cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. „Discuţia cu Voronin a durat cam o oră şi ne-am axat în general pe subiecte ce ţin de situaţia post electorală”.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a opinat că oferta este punctul de vedere al unui partid, însă trebuie să se ajungă la un consens. „Important este puterea partidului în actul de guvernare, deoarece vom răspunde în faţa poporului nu după numărul de mandate”. Ghimpu a mai adăugat că, pentru PL nu contează numărul ministerelor pe care le va conduce. „Poţi avea 10 ministere, dar dacă nu ai pârghii de guvernare, este degeaba”. Ghimpu a adăugat că puterea în viitoarea alianţă de guvernare trebuie să fie reprezentativă.

––––

Liderii PLDM, PD şi PL vor negocia marţi formula viitoarei alianţe de guvernare, informează Moldpres. Vlad Filat, liderul PLDM, a calificat întâlnirea trilaterală de luni ca „fiind una bună”. „Am discutat un complex de probleme, ceea ce înseamnă inclusiv funcţii”. Filat a menţionat că au fost discutate şi propunerile făcute anterior de PD, inclusiv cea cu privire la modificarea numărului de mandate necesar pentru alegerea preşedintelui. „S-ar putea ca să nu fie nevoie de modificarea Legii cu privire la alegerea preşedintelui, el ar putea fi ales prin intermediul procedurii actuale”. Filat a mai spus că lucrurile încep să devină „din ce în ce mai clare”. Liderul PD, Marian Lupu, a menţionat că luni s-a pus punct discuţiilor despre valori şi principii, iar la întâlnirea de marţi urmează a fi discutate o serie de subiecte concrete. „Important este să putem asigura o guvernare pentru următorii patru ani”, a precizat Lupu. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, s-a arătat optimist şi a spus că ar putea fi creată o alianţă până la prima şedinţă a Parlamentului.

De asemenea, potrivit Timpul.md, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, susţine că formaţiunea sa politică are rolul de arbitru în „jocul de şah” dintre PD şi PLDM, iar Vlad Filat, liderul PLDM, susţine că în rezultatul negocierilor în vederea constituirii unei alianţe de centru-dreapta va pleda pentru „partajarea responsabilităţilor şi domeniilor”. Mihai Ghimpu a declarat, luni seară, în cadrul unei emisiuni la „PRO TV Chişinău”, că discuţiile dintre PD şi PLDM ar fi „o joacă de şah”. „Mişti azi o piesă şi te gândeşti va fi mat ori nu. Iată aşa joacă de şah are loc între PLDM şi PD, PL doar urmăreşte şi previne unele mişcări”, a spus Mihai Ghimpu. La rândul său, Vlad Filat a declarat, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public TV „Moldova 1”, că „puterea ar trebui împărţită conform opţiunilor alegătorilor”. „Pledez pentru partajarea rezonabilă a responsabilităţii şi domeniilor”, a mai declarat Vlad Filat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult