Acasa InternationalBasarabia Veronica Bacalu. R Moldova ar putea avea o femeie preşedinte de la FMI

Veronica Bacalu. R Moldova ar putea avea o femeie preşedinte de la FMI

scris de M.A.B.
412 Afisari

Veronica Bacalu este candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, susţinut de PLDM, PD şi grupul socialiştilor lui Igor Dodon. Anunţul a fost făcut de liderul PLDM Vlad Filat.

Veronica Bacalu

De la FMI. Veronica Bacalu ar putea deveni presedintele R. Moldova (foto: inprofunzime.md)

Potrivit lui Filat, iniţial a fost înaintată candidatura lui Ion Ababii, dar a fost respinsă de fracţiunea liberalilor. „Veronica Bacalu are calităţile necesare pentru a deveni preşedinte al Republicii Moldova. Demult am spus că avem nevoie de o doamnă la conducere pentru a face ordine între bărbaţi”, a spus Filat. Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au ajuns la candidatura Veronicăi Bacalu după mai multe şedinţe ale AIE.

Veronica Bacalu a fost viceguvernator al Bancii Naţionale a Moldovei şi, în prezent, lucrează la Fondul Monetar Internaţional (FMI). În vârstă de 51 de ani, Bacalu locuieşte în Statele Unite ale Americii.

Parlamentul ar putea fi dizolvat

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu a declarat vineri că va cere dizolvarea Parlamentului dacă acesta nu va decide în scurt timp data alegerilor prezidenţiale. “Dacă într-o perioadă scurtă de timp procesul nu avansează, mă voi adresa Curţii Constituţionale pentru a stabili circumstanţele care permit dizolvarea parlamentului”, a declarat Marian Lupu. El a lăsat să se înţeleagă că oferă Parlamentului timp până spre mijlocul lunii martie, transmite Agerpres.

Marian Lupu a făcut această declaraţie după ce parlamentul a eşuat vineri pentru a treia oară în tentativa de a stabili data alegerilor prezidenţiale, din cauza opoziţiei Partidului Liberal. În ultimii trei ani, două parlamente au fost dizolvate din cauza nealegerii şefului statului.

Amânare în stabilirea datei alegerilor

Stabilirea datei alegerilor prezidenţiale a fost amânată din nou vineri, după ce deputaţii PL au părăsit şedinţa Parlamentului. Este a doua amânare, în decurs de două zile, deşi AIE promisese că, la 23 februarie, va stabili data scrutinului prezidenţial.

Grupul Partidului Liberal din legislativul Republicii Moldova a motivat decizia prin faptul că a avut prea puţin timp pentru a examina candidatul propus de celelalte două componente ale AIE, Veronica Bacalu. Astfel, liderul PL Mihai Ghimpu a cerut deputaţilor din AIE să amâne stabilirea datei alegerilor din motiv că abia vineri dimineaţă formaţiunii pe care o conduce i-a fost prezentată candidatura propusă de PD şi PLDM. „Iniţial am avut o discuţie cu candidatul Ion Ababii, care, întrebat dacă vrea să fie candidatul AIE la preşedinţie, nu a putut răspunde. Atunci, PD şi PLDM au spus că putem examina candidatura Veronicăi Bacalu. Pe această doamnă nimeni nu o cunoaşte, din acest motiv avem nevoie de timp”, a afirmat Mihai Ghimpu, transmite Moldpres.

Liderul fracţiunii PD Dumitru Diacov şi liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ au încercat să-i convingă pe liberali să voteze data alegerilor, dar aceştia au părăsit sala. Deputatul socialist Igor Dodon a criticat acţiunile PL, dar a adresat critici şi la adresa deputaţilor din PD şi PLDM pe care i-a acuzat că se lasă şantajaţi de Partidul Liberal.

1 comentariu

Ciu Huhu 24-02-2012 - 20:18

V. Bacalu e evreica?
Ar fi culmea ca Moldova sa aiba presedinte evreu si Romania prim ministru evreu!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult