Acasa InternationalBasarabia Vezi ce acuzaţii aduce Tiraspolul Chişinăului

Vezi ce acuzaţii aduce Tiraspolul Chişinăului

scris de A.H.
7 afisari

Tiraspolul a acuzat Chişinăul că îi foloseşte pe elevii şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului în calitate de „instrument de confruntare politică”, potrivit unui comunicat al Ministerului transnistrean de Externe.

Liceul Lucian Blaga din Tiraspol (timpul.md)

Liceul Lucian Blaga din Tiraspol (foto: Timpul.md)

„În legătură cu informaţiile apărute recent în presă, privind aşa-numita blocare a procesului de învăţământ în şcolile moldoveneşti din stânga Nistrului, considerăm că merită să atragem atenţia partenerilor internaţionali (…) asupra faptului că partea transnistreană a cerut în repetate rânduri o monitorizare comună a acestor şcoli”, notează ministerul transnistrean.

Potrivit autorităţilor de la Tiraspol, „la 1 octombrie 2013, s-a ajuns la un acord în acest sens, însă Republica Moldova până în prezent refuză să-şi îndeplinească angajamentele”.

Tiraspolul subliniază, în comunicat, că a susţinut întotdeauna găsirea unor compromisuri pentru „problemele sensibile, cum ar fi cele legate de funcţionarea şcolilor” moldoveneşti, de aceea „declaraţiile false şi insinuările autorităţilor de la Chişinău şi ale directorilor acestor şcoli, provoacă doar nedumerire”.

În opinia autorităţilor separatiste, „Republica Moldova (…) încearcă să menţină situaţia tensionată în jurul problemei acestor şcolilor cu predare în grafie latină şi utilizează această problemă ca un element de distragere a atenţiei mediatorilor internaţionali de la probleme mai importante”.

„Ministerul de Externe al Transnistriei consideră că folosirea elevilor (din şcolile cu predare în limbă română din Transnistria) în calitate de „instrument de confruntare politică” (…) este inacceptabilă şi trebuie să fie condamnată de comunitatea internaţională, precum şi de populaţiile” de pe ambele maluri ale Nistrului, informează acest comunicat, publicat joi.

De asemenea, Tiraspolul acuză Chişinăul că este „indiferent faţă de recomandările internaţionale şi faţă de soarta copiilor”.

„Autorităţile de la Tiraspol, în decursul ultimilor doi ani, nu au permis întreruperea procesului de învăţământ în şcolile cu predare în limba română, deoarece Transnitria este convinsă că singura prioritate în soluţionarea aceastei probleme trebuie să fie interesele şi drepturile copiilor”, apreciază ministerul transnistrean.

Recent, Tiraspolul a îngheţat conturile liceului cu predare în limba română Lucian Blaga. La începutul lui decembrie, acest liceu fost percheziţionat de către angajaţii procuraturii transnistrene, iar directorul instituţiei şi adjunctul său au fost interogaţi.

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat marţi misiunii OSCE în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, urmare a „presiunilor administrative” făcute de Tiraspol.

Traian Băsescu a apreciat că „acţiunile represive şi provocatoare împotriva cadrelor didactice, părinţilor şi copiilor care doresc să studieze în limba română sunt inacceptabile şi trădează încălcarea consistentă a drepturilor omului în regiunea separatistă”.

1 comentariu

Virgiliu Soare 18-01-2014 - 19:36

Regimul de la Tiraspol este un regim criminal. Regiune indepedentista nerecunoscuta de nimeni in lume, incearca recunoasterea din partea Rusiei care o foloseste precum cap de pod in expansiunea spre Vest, in zonele care au fost integrate in mod samavolnic in vechime in cadrul Imperiului Rus. Din pacate, formulele alese din partea Comunitatii Internationale pentru punerea la punct a acestei regiuni au fost simptomatice. Rezolvarea problemei romanesti in zona, fara posibilitatea interventiei ruse ramane in aceste conditii cedarea din partea R. Moldova a acelei zone, cu schimb de populatie. Populatia romanesca urgisita de decenii in aceasta regiune (cu incuviintarea lasa a Comunitatii Internationale, interesate de a nu deranja actuala conducere a Rusiei) trebuie sa gaseasca conditii de continuare a vietii populatiei romanesti intre granitele istorice ale Basarabiei. De asemenea, diplomatia romaneasca trebuie sa lupte sa isi gaseasca loc in aceste aranjamente internationale inutile.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult