Acasa InternationalBasarabia Vicepremierul rus Dmitri Rogozin ameninţă România şi R Moldova

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin ameninţă România şi R Moldova

scris de M. BÂTCĂ
11 afisari

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin ameninţă România şi Republica Moldova într-un interviu acordat publicaţiei moscovite Kommersant.

Rogozin Romania Moldova

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin ameninţă România şi R Moldova

„Dacă politicienii moldoveni sunt patrioţi ai Republicii Moldova, atunci are sens să discuţi cu ei despre posibilităţile de soluţionare a conflictului transnistrean. Dacă prioritatea lor este unirea cu România, atunci, cu toată dorinţa noastră de a-i ajuta să păstreze integritatea statului, acest lucru nu ne va reuşi. Nu doar Transnistria, dar şi posibil alte regiuni ale Republicii Moldova nu vor dori să facă parte din România şi eu declar asta foarte tranşant”, a spus Dmitri Rogozin. Acesta a menţionat, în context, că „declaraţii unioniste se aud la Chişinău”, dar şi că există „un şir de provocări care vin de la Bucureşti împotriva statalităţii Republicii Moldova„.

Întrebat fiind de jurnalistul de la Kommersant dacă Transnistria este considerată o monedă de schimb, de care Rusia are nevoie ca NATO să „nu înghită Republica Moldova„, Dmitri Rogozin a afirmat că „România este NATO. Baza americană de acolo este, se pare, baza sistemului de apărare antirachetă al NATO. Dacă pe teritoriul României se va construi o infrastructură militară, iar R Moldova se va uni cu România, situaţia se va schimba şi vor exista consecinţe. Deocamdată, aceasta nu s-a întâmplat şi sper că nu se va întâmpla niciodată”, a declarat vicepremierul rus.

„Iar cât timp la Chişinău se aud declaraţii despre unirea de urgenţă cu România, iar partea română recurge, totodată, la o serie de provocări împotriva statalităţii Republicii Moldova, nu se poate vorbi despre o soluţionare rapidă”, a adăugat Dmitri Rogozin, subliniind că „politicenii moldoveni trebuie să se decidă ce sunt: moldoveni sau români”. „Dacă sunt români, hotarele trebuie să fie altele, şi în acest caz declaraţiile mele făcute cu şase ani în urmă rămân în vigoare”, a întărit oficialul rus, cu referire la ce a spus în 2006, când susţinea că Transnistria trebuie să intre în componenţa Federaţiei Ruse.

„Noi respectăm principiul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, dar acest principiu trebuie să fie respectat şi de înşişi cetăţenii acestei ţări. Rusia este garantul securităţii şi este gata să accepte orice realitate pe care o vor elabora participanţii la negocieri. Ce trebuie să facă moldovenii pentru a avea garanţia unui stat comun? În primul rând să recunoască Transnistria ca parte egală a dialogului. Fără aceasta, nicio împăcare nu va fi posibilă (…). Apoi trebuie create condiţii economice normale pentru supravieţuirea locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, să recunoască rolul Rusiei ca unic stat care deţine autoritate politică şi forţă în această regiune. Şi să nu se joace de-a mâţa cu şoarecele, implicând în calitate de mediatori părţi care nu au nicio treabă cu această regiune”, a mai declarat Dmitri Rogozin.

Vicepremierul rus a mai afirmat că trebuie să se înţeleagă foarte clar că, pentru menţinerea integrităţii teritoriale, Republica Moldova trebuie să fie un stat este ‘format exclusiv pe baze federale sau confederale”.

8 comentarii

Octavian 20-04-2012 - 14:19

Ok. Înţeleg politica Rusiei, nici nu are cum să fie alta. Dar cum poate minciuna să meargă atît de departe încît să afirme că Moldova implică „în calitate de mediatori părţi care nu au nicio treabă cu această regiune”? Cum n-au nici o treabă?
A doua chestiune: dacă politica Rusiei n-are cum să fie alta, politica noastră (inclusiv a Moldovei) poate aluneca uşor într-o parte sau alta. Ar trebui mult discernămînt pentru menţinerea unei politici corecte.

salut 20-04-2012 - 14:28

Adanc!

Rogojină 20-04-2012 - 15:12

Ceea ce cititorii ar trebui să mai ştie este faptul că Rogozin este atât de disperat, că misia sa a eşuat din start, încât uită să spună că numirea sa nu este decât capitularea Rusiei în faţa SUA, care au agreat ca Transnistria să aibă steag rusesc, iar la Chişinău să fie drapelul românesc.

Paul din Ohio 20-04-2012 - 16:57

Tu le stii pe toate, mai Rogojina! Asta este de fapt dorinta Rusiei NU a Americii. Wishful thinking!

Pribeagul 20-04-2012 - 19:57

“politicenii moldoveni trebuie să se decidă ce sunt: moldoveni sau români”

Mai Rogozin, esti timpit! Tu nu stii ca ardelenii, moldovenii si valahii sunt romani? Daca n-ai aflat asta pina acum, ia o carte de „istorie altermativa” si invata!

“Dacă sunt români, hotarele trebuie să fie altele,… ”

Sigur, mai timpitule, ca trebuie sa fie altele. Trebuie sa fie pe undeva dincolo de Bug.

„Transnistria trebuie să intre în componenţa Federaţiei Ruse… ”

Mai timpitule, dincolo de Transnistria este Ucraina. P linga ca nu stii istorie se vede ca esti bita si la geografie.

„Rusia este garantul securităţii… ” Se vede ca esti un timpit idiot. Rusia nu-si gaseste altceva sa fie?

„Ce trebuie să facă moldovenii pentru a avea garanţia unui stat comun? În primul rând să recunoască Transnistria ca parte egală a dialogului. Fără aceasta, nicio împăcare nu va fi posibilă… ”

Luati-va catrafusele si plecati, unde a intarcat mutu’ iapa, si vei vedea ca totul este posibil.

„…să recunoască rolul Rusiei ca unic stat care deţine autoritate politică şi forţă în această regiune.”

Dati inapoi ce ati furat, si mai vorbim!

kapa 21-04-2012 - 09:59

iti place cotetul de moldova.porky

banatu-i fruncea 21-04-2012 - 17:25

mare derbedeu Rogojină devenit „Ragozin”, mancurt!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult