Acasa InternationalBasarabia Voronin speriat de referendum

Voronin speriat de referendum

scris de Ziua Veche
7 afisari

Hotararea coalitiei de guvernare de la Chisinau de a organiza un referendum si a tine alegeri anticipate in aceasta toamna a schimbat atitudinea comunistilor care s-au declarat sa coopereze cu Alianta pentru Integrare Europeana in vederea modificarii Constitutiei prin intermediul Parlamentului. Presedintele Partidului Comunistilor, Vladimir Voronin a declarat chiar ca este gata sa renunte la actiunile de protest programate pentru data de 13 iunie la Chisinau – desi aceasta manifestatie a fost suspendata de primarul orasului Dorin Chirtoaca, transmite Unimedia.

„PCRM propune sa nu fie cheltuit timp si mijloace financiare. PCRM este gata sa sustina initiativa de alegere directa a sefului statului si sa modifice art. 78 din Constitutie direct in Parlament. Vom lua decizia doar dupa ce vom primi garantii ca Parlamentul va fi dizolvat. Ne anulam si propriile actiuni de protest si asteptam reactia AIE”, a declarat vineri Voronin. Fostul presedinte de la Chisinau a criticat dur si Consiliul Europei: „Si-a schimbat deschis propria decizie. Nu e rolul partidului nostru de a identifica cauzele unor astfel de „virajuri”. Consiliul Europei ne-a scutit partidul nostru de unele responsabilitati. Daca Consiliul Europei nu se conduce de standardele sale, PCRM va acorda o sustinere politica activa pentru alegerea directa a sefului statului”.

Voronin a criticat si societatea pentru ca isi doreste alegerea directa a presedintelui: „Majoritatea societatii se pronunta atat pentru alegrea directa a presedintelui, cat si pentru restabilirea pedepsei capitale. Pentru noi, pastrarea republicii parlamentare si alegerea presedintelui de catre Parlament a fost nu doar un instrument al stabilitatii, dar si ca o valoare democratica.” Primaria mun. Chisinau a interzis Partidului Comunistilor sa organizeze proteste in Piaţa Marii Adunari Naţioanale pe data de 13 iunie. Decizia a fost luata, deoarece, in aceiasi zi, Guvernul urmeaza sa comemoreze 69 de ani de la primul val al deportarilor din Basarabia, transmite PUBLIKA.MD. Primaria si-a argumentat decizia prin faptul ca reprezentanţii Guvernului au depus o cerere in acest sens inaintea comunistilor. Reprezentanţii PCRM vor putea protesta insa pe 12 iunie. Pentru aceasta data, Primaria si-a dat acceptul.

Alianta de guvernare respinge propunerile lui Voronin

Mihai Ghimpu, presedintele Parlamentului, presedinte interimar, a declarat: „Timpul compromisului cu comunistii a expirat. Pentru ei a fost creata si Comisia Parlamentara pentru modificarea art. 78, trebuiau atunci sa-si ofere votul. Nu credem in ce spun si semneaza ei”. Ghimpu a subliniat ca totusi un compromis ar fi posibil doar in cazul in care comunistii sustin propunerea Aliantei pentru Integrare Europeana si nu ca acest lucru sa se intample in „carul PCRM”.

„Alianta pentru Integrare Eropeana nu va accepta cursa in care vrea sa ne atraga Partidul Comunistilor. Trenul din gara lui Voronin deja a plecat, decizia de desfasurare a Referendumului a fost adoptata”, a spus liderul AMN, Serafim Urechean. Urechean spune ca comunistii au avut destul timp pana acum ca sa raspunda apelul deputatilor AIE de a gasi un compromis in Parlament. „Ei promit ca vor vota, dar de fapt nu o vor face”, a mai precizat liderul AMN.

Presedintele fractiunii PLDM, Mihai Godea a declarat pentru Unimedia: „Nu cred in sinceritatea comunistilor, dar oricum, pana la Referendum mai avem timp si noi suntem deschisi pentru dialog si in continuare, asa cum am fost si pana acum”. Dumitru Diacov, presedintele de onoare al PDM a afirmat: „Propunerea comunistilor reprezinta un gest de disperare, dar oricum trebuie sa ne asezam la masa de negocieri. Totusi cred ca se poate de evitat Referendumul si de gasit un consens in Parlament”.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult