Acasa InternationalBasarabia Votul de aur de la comunisti sau coalitie in jurul PCRM

Votul de aur de la comunisti sau coalitie in jurul PCRM

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) ar avea nevoie de votul de aur al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), reieşind din rezultatele preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), transmite Jurnal.md. „Datele ne sugerează că şi de această dată va fi un vot de aur, doar că de data aceasta AIE va trebui să câştige acest vot de la PCRM”, a declarat sociologul român, Dan Dungaciu, pentru TVR1.


Pe de altă parte, Dungaciu este de părere că dacă va fi modificată modalitatea de alegere a preşedintelui, atunci AIE n-ar mai avea nevoie de acest vot de aur al PCRM.
Referindu-se la rezultatele exit-poll-ului realizat de IRES, Dungaciu a menţionat: „IRES a lucrat foarte bine la capitolul cantitativ, dar la cel calitativ a avut probleme cu operatorii”. Potrivit datelor preliminare ale CEC, PCRM are acum ar avea 44 de mandate, iar PLDM, PD şi PL împreună ar acumula 57 de mandate. Din voturile din afara granitelor R.Moldova, se mai pot obtine încă 4 mandate.

Voronin se simte furat

Vladimir Voronin a declarat luni, în cadrul unui briefing, că numărătoarea paralelă a PCRM şi datele Comisiei Electorale Centrale nu corespund, comunică Moldpres. Voronin a afirmat că numărătoarea paralelă a PCRM s-a oprit la 30 de procente, din motiv că informaţiile difuzate de CEC nu corespund cu cele deţinute de formaţiunea sa. Acesta susţine că 10 la sută din voturi au fost furate. El însă nu a specificat cine şi în ce mod a furat voturile PCRM.
Cu toate acestea, liderul comunist declară rezultatele preliminare ale alegerilor drept o victorie a PCRM şi menţionează că „Partidul Comuniştilor, în ciuda presiunilor din perioada electorală şi falsificării voturilor, a rămas cea mai puternică forţă din ţară”.
Totodată, Voronin a remarcat că PCRM este deschis pentru dialog şi negocieri cu toate partidele, cu excepţia Partidului Liberal. De asemenea, nu a exclus formarea unei coaliţii cu Partidul Democrat. „Cea mai simplă coaliţie ar fi cea din două partide. Dacă vom avea în sumă cu vreun partid 61 de voturi, atunci e foarte bine. Am putea discuta şi cu PD”, a adăugat liderul comunist.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult