Acasa InternationalBasarabia Negocieri la Chişinău – Filat sparge gheaţa

Negocieri la Chişinău – Filat sparge gheaţa

scris de Ziua Veche
1 afisari

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a prezentat marţi oferta pentru Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal (PL) pentru crearea unei noi coaliţii de guvernare, transmite Agerpres.Conform acestei oferte, prezentată în cadrul unui briefing, PLDM i-ar reveni conducerea guvernului, PDM – funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, iar liberalilor – funcţia de preşedinte al parlamentului, adică exact aşa cum au fost repartizate aceste funcţii şi în cadrul actualei alianţei, dar democraţii nu au putut ocupa funcţia de şef al statului, deoarece candidatura lui Marian Lupu nu a fost susţinută de comunişti.

În privinţa partajării funcţiilor de miniştri, sau ‘asumarea răspunderii pe anumite domenii’, aşa cum a declarat Filat, el a spus că aceasta va ţine de rezultatul negocierilor, dar personal ar opta ca aceste funcţii să fie repartizate în conformitate cu votul cetăţeanului (asta în contextul în care PLDM deţine mai multe mandate decât PL şi PDM împreună).

Vlad Filat a anunţat că până acum a avut întrevederi bilaterale cu reprezentanţii celor două formaţiuni, iar în scurt timp va lansa propunerea de începere a negocierilor trilaterale, neexcluzând ca acestea să înceapă de miercuri. În context, Filat a vorbit despre necesitatea reconstituirii coaliţiei democratice care a guvernat ţara ultimul an, care să continue reformele şi procese democratice iniţiate. Oferta PLDM vine după discuţii între cele trei partide, dar şi după ce Partidul Democrat, care dialoghează şi cu comuniştii, a anunţat că a primit o ‘ofertă generoasă’ din partea acestora, lăsând să se înţeleagă că ar fi vorba de repartizarea în mod egal a funcţiilor.

Zvonuri la Chişinău privind alianţa Lupu-Voronin

Chişinăul freamătă din cauza zvonurilor privind o eventuală alianţă de guvernare între comuniştii lui Voronin şi democraţii lui Lupu, zvonuri potenţate de vizita de duminică a şefului Administraţiei Prezidenţiale Ruse, Serghei Narîşkin. Ziarul de Gardă de la Chişinău publică un articol în care afirmă că surse din Partidul Democrat susţin că PD şi PCRM s-au înţeles în privinţa unei alianţe de guvernare, însă, deocamdată, au căzut de acord să nu facă o declaraţie publică în acest sens. Ziarul de Gardă mai arată că cele două formaţiuni simulează negocierile, pentru a nu fi suspectaţi că decizia a fost luată sub influenţa Moscovei. «Întâlnirea de astăzi cu PL-ul face parte din acest scenariu de simulare», explică sursele Ziarului de Gardă. PD şi PCRM au căzut de acord ca Vladimir Voronin să nu ocupe niciuna din cele 3 funcţii importante în stat. «Aceasta constituie oferta generoasă despre care au anunţat Lupu şi Diacov», mai afirmă sursele ZdG. Cele două formaţiuni au decis să se alieze pentru a exclude PLDM de la guvernare. «Sunt interese economice, dar şi politice, or, la următorul scrutin PLDM risca să devanseze detaşat atât PCRM-ul cât şi PD-ul», spun membri ai PD.

Analistul politic Roman Mihăieş susţine pe blogul său că surse din anturajul conducerii PD şi PCRM au comunicat că la sediile celor două partide s-a declarat că Lupu şi cu Voronin în prezenţa lui Nariskin au decis formarea „Aliantei pentru Moldova”. S-a decis să nu se anunţe oficial constituirea acesteia, deoarece liderii PD şi PCRM se tem de manifestaţii de masă.

Ştirea de la Moscova

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi Partidul Democrat au creat o coaliţie majoritară de centru-stânga, a declarat duminică pentru RIA-Novosti liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. Agenţia rusă scrie că la o astfel de înţelegere s-a ajuns după o întrevedere între cele două formaţiuni şi că acestei coaliţii nu i-ar ajunge patru voturi pentru alegerea preşedintelui. Ştirea RIA Novosti a fost difuzată în contextul vizitei la Chişinău a şefului administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, despre care analiştii au scris că are drept scop crearea unii coaliţii de centru stânga după alegerile parlamentare din Republica Moldova.

Democraţii neagă, comuniştii confirmă cu jumătate de gură

Solicitat de Agerpres, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a negat informaţia transmisă de RIA Novosti. ‘Nu este corectă informaţia. Cum poate fi creată această coaliţie, dacă în partid chestia asta nu a fost discutată?’, a declarat el. Pe de altă parte, comunistul Vadim Mişin, unul dintre participanţii la negocierile de duminică, a comunicat pentru Agerpres că încă nu s-a ajuns la o înţelegere privind crearea alianţei, dar discuţiile sunt constructive. „Negocierile sunt intensive şi vor continua, iar întrevederea de astăzi a fost din nou în favoarea acestor negocieri”, a spus Mişin, precizând că cele două formaţiuni poartă negocieri de mai mult timp.

Lupu şi oferta generoasă

Liderul Partidului Democrat din R.Moldova, Marian Lupu, a declarat că a primit o ofertă „foarte generoasă” din partea PCRM, însă „este puţin prematur” să se vorbească despre existenţa unei coaliţii, conform ProTV Chişinău preluat de Mediafax.

„Este puţin prematur să vorbim despre oricare coaliţie, fiindcă suntem în etapa de discuţii, de dialog. Adevărul este că anumiţi parteneri vin cu anumite oferte foarte interesante, noi le examinăm, noi le discutăm; asta şi este esenţa dialogului şi este esenţa muncii pe care orişicare partid care a avut acces în Parlament trebuie să o desfăşoare”, a declarat Lupu, conform înregistrării video publicate pe site-ul ProTV Chişinău. Lupu a refuzat să ofere detalii în legătură cu oferta prezentată de Partidul Comuniştilor. „O să vină timpul şi o să discutăm acest subiect; dar este una foarte generoasă”, a spus el.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult