Acasa International De ce invită The Economist românii și bulgarii în Marea Britanie

De ce invită The Economist românii și bulgarii în Marea Britanie

scris de G. D.
8 afisari

Un articol extrem de controversat a fost publicat în celebrea revistă The Economist, având ca subiect liberalizarea pieței muncii în UE, după 1 ianuarie 2014, și ostilitatea de care dau dovadă britanicii, de teama unei invazii a românilor și bulgarilor.

The Economist invitatie

The Economist invitatie

Spre deosebire, însă, de alte publicații din Albion, The Economist are un ton calm, iar mesajul este contrar a ceea ce s-ar aștepta britanicii. „Sunteți bineveniți”, se intitulează articolul din The Economist, iar ilustrația articolului este o invitație stilizată, pe care se poate citi „Vă rugăm, veniți în Britania, să munciți, să vă distrați, să vă stabiliți aici, orice…”

Textul articolului arată ca o argumentație făcută nu atât de o publicație ce reprezintă un popor speriat de iminența unui val de imigranți, ci mai degrabă ca una făcută de ambasadorul României sau de o agenție de PR. Și, cu toate astea, argumentele sunt valabile.

Pritnre altele, referirile la presiunile pe care Londra le-a exercitat în urmă cu 7 ani, pentru ca România să fie acceptată în UE, fac parte din lista cu explicații. Explicațiile pentru care românii și bulgarii ar trebui să fie bineveniți în Marea Britanie.

Evident, nu puteau să lipsească arguementele economice, care țintesc în primul rând acuzațiile aduse românilor că vin în Anglia doar pentru ajutoarele sociale.

„Ziarele din Marea Britanie sunt pline de materiale despre sărăcia, infracţionalitatea şi foamea voastră de ajutoare sociale. Politicienii săi denunţă regulile libertăţii de circulaţie care vă vor permite să veniţi aici şi se grăbesc să vă înăsprească accesul la ajutoare. Populaţia sa vă este mai ostilă decât germanilor sau francezilor: aproape jumătate din britanici cred că Guvernul lor ar trebui să vă interzică accesul în ţară, chiar dacă este împotriva legii să facă acest lucru.”

Dar faptul că cei mai mulți dintre românii care vor emigra în Marea Britanie vor munci și vor genera taxe și impozite pentru buget reprezintă cel mai bun argument al celor de la The Economist.

Iar finalul articolului vorbește despre numărul mare de imigranți din regat, despre eterogenitatea acestora și despre faptul că românii ar putea să se dea drept italieni, dacă le e rușine să spună de unde sunt. „Nimeni nu-și va da seama”, se încheie articolul.

Articolul este al doilea în numai câteva zile pe acest subiect, primul fiind dedicat unei preluări din ZIarul Financiar. Publicația românească făcea o demonstrație economică despre beneficiile financiare pe care economia britanică le-a avut din partea României, după intrarea țării noastre în UE. Însă există opinii potrivit cărora articolul este scris într-o notă ironică. Invitația revistei ar fi, astfel, doar o subliniere cu tușe groase a ostilității de care se „bucură” românii și bulgarii în Marea Britanie. Nimic altceva.â

Iar mesajul subliminal pe care viitorii potențiali imigranți ar trebui să-l citească nu este decât unul, în acest caz: nu veniți, nu sunteți bineveniți! O țară întreagă vă urăște, îi este frică de invazia voastră, de faptul că le veți lua asigurările sociale, locurile de muncă, liniștea pe străzi și în general tot ceea ce avea bun.

3 comentarii

digital 19-12-2013 - 22:59

ue e o mare ..uye!!!

UnUL 19-12-2013 - 23:04

Iar tu ești o mare „marhă (sau „marvă” în alte zone din Ardeal)”

Camelian Propinatiu 21-12-2013 - 10:07

Oricum, raul s-a produs si uitam prea repede. Grav este ca politicianismul tabloidic exporta in RO si saracie, si propriul rasism! Chiar in postromânism, nu e prea târziu sa infiintam Institutul pentru Semnalarea si Monitorizarea Antiromânismului (ISMAR), macar acumulându-se pe un site prin voluntari diferitele vexatiuni din presa, politica sau societate, pretutindeni in lume si eventual in RO, pentru a se condensa o imagine de ansamblu. Daca ne vom convinge ca nu exista antiromânism, cu atat mai bine!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult