Acasa InternationalExterne Ȋnțelegere Rusia – SUA la ONU privind arsenalul chimic sirian

Ȋnțelegere Rusia – SUA la ONU privind arsenalul chimic sirian

scris de Laurentiu Banches
17 afisari

Statele Unite şi Rusia au ajuns joi, 26 septembrie, la ONU, la un acord asupra unui text care stabileşte cadrul distrugerii arsenalului chimic al regimului Bashar al-Assad.

Ȋnțelegere Rusia – SUA la ONU privind arsenalul chimic sirian (foto: iranreview.org)

Această rezoluţie, care ar putea să fie adoptată încă de vineri seara, constituie un progres diplomatic major. De la începutul conflictului sirian, în martie 2011, Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit să se pună vreodată de acord asupra unui text, Moscova şi Beijingul opunând câte un vot de veto în trei rânduri. „Este vorba despre un progres semnificativ în Consiliul de Securitate, care acţionează în mod unit pentru a impune obligaţii legale şi constrângătoare Siriei, pentru prima dată”, a declarat Samantha Power, ambasadoarea SUA la ONU.

Proiectul rezoluţiei prevede posibilitatea ca membrii Consiliului să stabilească sancţiuni împotriva regimului al-Assad în cazul în care nu este respectat planul dezarmării chimice. Totuşi textul nu precizează care sunt măsurile vizate şi nu impune sancţiuni în mod automat. În cazul unei încălcări a angajamentelor va fi necesară adoptarea unei noi rezoluţii, situaţie care îi oferă Moscovei, aliatul Damascului, constrolul şi posibilitatea unui blocaj. Conform mediafax, acest text a fost dezbătut joi seara într-o reuniune a celor 15 membri ai Consiliului de Securitate. Votul, la nivel ministerial, este prevăzut vineri, la ora locală 20.00 (sâmbătă, 3.00, ora României), a anunţat misiunea Franţei la ONU într-un mesaj postat pe contul de Twitter.

6 comentarii

pathfinder 27-09-2013 - 10:27

Hahaha
Si cu rebelii „democrati” cum ramane?!?
Da’ cu dictatura?!?
Razboiul civil poate sa continue…
N-asa?!?

Mare ti-e gradina…

UnUL 27-09-2013 - 13:56

D-le Pathfinder, nu se poate interveni într-un război civil de partea uneia dintre părți fără aprobarea ONU. Ori, datorită Rusiei și Chinei, o astfel de aprobare e imposibil de obținut. Și asta ține de „democrație”, ce să-i faci. Tot e bine că nu vor mai exista atacuri cu arme chimice pe teritoriul Siriei.

pathfinder 27-09-2013 - 14:04

Domnule UnUL, in teorie ai dreptate.
Dar nu ar fi prima oara cand jandarmul ar interveni fara acordul ONU…

Treaba cu armele chimice a fost „inventata” doar ca motiv.
Acum trebuie sa gaseasca altul…

„Problema” Siriei este de fapt prezenta trupelor rusesti acolo. In Mediterana. Ca altfel nu auzeam noi de dictator sau de razboi civil sau de arme chimice.

Odata „rezolvata” prezenta ruseasca in zona ii lasa pe aia sa-si dea in cap unul la celalalt cat vor.

UnUL 27-09-2013 - 14:09

Nu ar fi prima oară? De acord : așa s-a intervenit în Irak. dar după experientța irakiană toată lumea s-a ferit de o „recidivă”. Și acum se suflă și-n iaurt.

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 27-09-2013 - 14:25

In fond, ce se intimpla in aceasta tara, Siria? Pai, ce sa se intimple? Niste arabi se omoara intre ei. La fel ca si in Egipt, Tunisia, Omar, Irak, Iran, Qatar, name it! Pina acum, singurii vinovati de crime impotriva arabilor erau evreii. Intre timp, arabii s-au cam saturat sa se razboiasca cu evreii pentru ca, ei, evreii au ales democratia ca sistem statal. Or, in democratie, e foarte greu sa dai drumul la dulai si sa-i vinezi pe dusmani, asa ca, ce si-au zis arabii: „ia mai da-i dracului si pe evreii astia, domnule, ca pina se pornesc sa ne omoare, nu se mai termina dezbaterile in parlamentul lor. Ne-am saturat sa asteptam sa sara pe noi. e ca si cum astepti traNvaiu’ 41 si nu mai vine nici dupa ce iesi la pensie.” Asa ca? Au inceput sa se omoare intre ei, pentru ca, nu-i asa, acolo, intre arabi, democratia e ca parfumul intr-u n grajd de porci! Acum, „lumea civilizata” ce poate sa (mai) faca? Isi pun la micrwave o punga cu pop-corn dupa care se aseaza in fata plasmelor si se uita la eveniment! Intre timp, mai scuipa cite o rezolutie, care nu reprezinta altceva decit o inlocuitoare la hirtia (h)igienica ! Domnule, daca traim intr-o lume „libera”, de ce sa ii deranjam pe arabi sa se macelareasca intre ei? Bai, voi, da, da, da, evreilor, ia vedeti-va de viata voastra in democratie unde nu va mai saturati de filme porno, partiuri si handraleala, si lasati-i pe arabi in pace sa-si „faureasca” (ha, ha, ha) propriul lor viitor! Hai, gata, ajunge. Ce credeati voi, ca o sa puteti transforma niste lipitori in cai de curse? Nu merge, taticu. Nu va lasa DNA-ul, dar nu DNA-ul de la Bucale, ci deneaul din singele lor! Hai ca a piuit microwave-ul, ma duc sa-mi iau pop-corn-ul sa ma uit la stirile din Siria, sa vad care mai e scorul intre rebeli si armata („de eliberare”)

pathfinder 27-09-2013 - 15:15

„Ce credeati voi, ca o sa puteti transforma niste lipitori in cai de curse?”
🙂

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult