Acasa InternationalExterne “Am inventat totul ca să-l răstorn pe Saddam Hussein”

“Am inventat totul ca să-l răstorn pe Saddam Hussein”

scris de Adrian Pătruscă
2 afisari

Inginerul chimist, a cărui mărturie asupra existenţei armelor bacteriologice a jucat un rol crucial în declanşarea celui de-al doilea război din Irak, recunoaşte că a minţit.

Minciuna lui l-a dat jos pe Saddam

Declaraţiile sale au stat la baza justificărilor americane pentru a invada Irakul în 2003. Disidentul irakian, aflat la originea informaţiilor despre existenţa armelor bacteriologice, mărturiseşte în premieră cotidianului britanic The Guardian, preluat de Le Figaro, că a inventat totul pentru a-l răsturna pe Saddam Hussein. Rafid Ahmed Alwan al-Janabi şi-a menţinut până acum declaraţiile, chiar dacă investigaţiile mai multor servicii secrete, citate de presă, le-au catalogat lipsite de fundament.

Racolat de serviciile secrete germane

Inginerul chimist fuge din Irak în 1999 şi se refugiază  în Germania. Este racolat în 2000 de serviciul secret german BND.

Rafid lucra în Irak la o uzină de seminţe sub control militar. Dar declară BND-ului că de fapt uzina produce arme bacteriologice şi că el a fost director acolo. Dă asigurări că Irakul ar camioane care transportă armele bacteriologice şi că există fabrici clandestine de armament.

Serviciul secret german încearcă să verifice informaţiile şi îl interoghează pe superiorul lui Rafid, fostul şef al Comisiei Industriei de Apărare irakiene, aflat în exil în Dubai. Bassil declară că în Irak nu sunt nici camioane, nici uzine secrete. Rafid recunoaşte că a fabulat. Dar BND îşi menţine încrederea în el şi-l contactează din nou în 2002. Potrivit lui Rafid, serviciile secrete fac presiuni asupra lui şi îl ameninţă că soţia sa însărcinată nu va mai putea intra în Germania dacă nu dă mai multe detalii asupra armelor de distrugere în masă ale lui Saddam. Rafid acceptă, fără să ştie că declaraţiile sale sunt transmise de Berlin autorităţilor americane.

Agentul Curveball se trezeşte sursă pentru administraţia Bush

Inginerul chimist, cu numele de cod Curveball, îşi dă seama de importanţa depoziţiilor sale cu ocazia unui discurs al lui Colin Powell la ONU în martie 2003. Spre surprinderea lui Rafid, secretarul de stat din acea vreme îi citează informaţiile, fără a-i dezvălui identitatea. Furios, pentru că nu voia ca declaraţiile sale să ajungă în străinătate, are un conflict cu BND. Drept represalii, este pus la izolare vreme de 90 de zile. Nici serviciul secret german nu este însă mai puţin şocat. “Noi am zis mereu Washingtonului că nu există nici o dovadă, că Curveball nu a văzut pe nimeni să producă arme biologice”, se plânge un responsabil citat de presa americană în 2005.

În ciuda rolului său cheie, Rafid nu are nici o remuşcare. Spune că a acţionat pentru a elibera Irakul de jugul dictaturii. “Poate am avut dreptate, poate am greşit, dar nu exista alt mod de a instaura libertatea”, declară Rafid pentru Guardian.

“Am avut ocazia unică să răstorn regimul, sunt mândru că am dat ţării puţină democraţie”.

Mai mult interes decât patriotism

Motive nobile asupra cărora planează îndoiala. Potrivit CIA, Rafid ar fi făcut declaraţiile în schimbul obţinerii azilului politic în Germania, ceea ce disidentul dezminte. Dacă Rafid, a cărui identitate a fost făcută publică de către CBS în 2007, vorbeşte astăzi, este pentru a atrage atenţia unui editor sau realizator.

Inginerul declară că este destul de strâmtorat după ce autorităţile germane i-au luat apartamentul şi telefonul.

Totuşi, dezvăluirile  sale au fost salutate de către fostul şef pentru Europa al CIA, care le-a catalogat drept “fascinante”.

“Mă simt uşurat. Mai sunt şi astăzi oameni care cred că ce a declarat el atunci a fost adevărat”.

1 comentariu

urbos 16-02-2011 - 18:51

Rahat in ploaie! Oriunde poti sa gasesti un ciumpalac, sa spuna ce vrei ca sa iasa cum vrei tu. De exemplu scarnaviile securiste care fac autodenunturi pentru Basescu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult