Acasa InternationalExterne “Dacă Bin Laden nu e dezbrăcat, împuşcaţi-l!”

“Dacă Bin Laden nu e dezbrăcat, împuşcaţi-l!”

scris de Adrian Pătruscă
1 afisari

Singura cale ca Bin Laden să scape cu viaţă din misiunea commando-urilor americane era ca liderul Al-Qaida să fie gol puşcă. Purta pijama şi a fost executat.

"Dacă Bin Laden nu e dezbrăcat, împuşcaţi-l!"Trupelor de elită Navy Seals care l-au ucis pe Ben Laden li s-a dat ordin să fie pregătite căci liderul Al-Qaida ar putea purta o vestă sinucigaşă, în cazul în care ar fi fost îmbrăcat, a declarat joi consilierul unui congresman. Potrivit acestuia, “ar fi trebuit ca Ben Laden să fie gol pentru ca să i se ofere o şansă să se predea”.

Capul teroriştilor era îmbrăcat în pijama când commandoul a dat intrat peste el în vila fortificată din Abbotabad.

Această dezvăluire a ridicat întrebarea dacă operaţiunea care îl viza pe liderul Al-Qaida se putea termina şi altfel decât cu uciderea lui Bin Laden.

Experţii militari au declarat că însăşi sosirea într-un elicopter zgomotos este ciudată, de vreme ce a alertat tot personalul fortăreţei. Aceasta a făcut lupta inevitabilă, totul desfăşurându-se după “tipicul unui raid ucigaş”, gândit ca atare.

Un ofiţer al forţelor speciale a declarat pentru Los Angeles Times: “Dacă vreunul simte în vreun fel că există o ameninţare, uciderea e autorizată. Se aplică sentinţa capitală.”

Raidul asupra bârlogului lui Bin Laden a fost obiectul unei permanente schimbări a informaţiilor oferite de Casa Albă.

Iniţial, consilierul şefului contraterorismului, John Brennan, a pretins că trupele speciale aveau ordin să-l captureze pe Bin Laden viu: “Dacă am fi avut ocazia să-l prindem viu, dacă nu ar fi constituit o ameninţare, oamenii erau instruiţi să facă asta.”

Totuşi, marţi, directorul CIA Leon Panetta a declarat că Bin Laden “a făcut câteva mişcări ameninţătoare”, adăugând “să fiu sincer, nu cred că a avut timp să zică ceva”.

În particular, oficiali ai securităţii naţionale au declarat că nu a existat niciodată intenţia de a-l captura pe Bin Laden viu.

Procurorul General Eric Holder, căutând să respingă afirmaţiile că uciderea lui Bin Laden, fără ca acesta să fie judecat, a fost ilegală, a declarat că trupele speciale americane au îndeplinit un act de auto-apărare naţională justificat.

Holder a spus că Bin Laden a fost o ţintă militară legitimă şi că nu a făcut nici o încercare să se predea forţelor americane care i-au luat cu asalt reşedinţa, drept urmare a fost împuşcat în cap.

“Dacă s-ar fi predat, dacă ar fi încercat să se predea, cred că este evident că am fi acceptat, dar nu există nici un semn că ar fi vrut să facă asta şi de aceea uciderea lui a fost necesară.”

Printre cei care s-au arătat preocupaţi de uciderea lui Bin Laden se numără şi Arhiepiscopul de Canterbury, care, citat de Daily Mail, a declarat joi că moartea acestuia îi produce un “sentiment neplăcut”.

“Cred că uciderea unui om neînarmat este întotdeauna de natură a lăsa un gust amar pentru că nu arată că astfel s-a făcut dreptate. Nu ştiu toate detaliile mai mult decât restul opiniei publice. Dar cred că în asemenea circumstanţe, când avem de-a face cu cineva care este acuzat de crime de război şi atrocităţi este important ca justiţia să fie lăsată să se pronunţe.”

În acest timp, Casa Albă a anunţat că nu va fi difuzată nici o fotografie cu Bin Laden mort. Obama a declarat pentru emisiunea “60 Minutes” de la CBS că “este important pentru noi să ne asigurăm că aceste imagini foarte explicite ale cuiva care a fost împuşcat în cap să nu fie răspândite pentru a nu fi interpretate ca o incitare la noi violenţe sau ca unelte de propagandă.

Noi nu suntem aşa. Noi nu ne folosim de o marfă ca asta ca să o transformăm în trofeu. Chestiunea este că e vorba de cineva care merita să se facă dreptate, aşa cum s-a făcut. Şi cred că americanii şi oamenii din toată lumea sunt bucuroşi că s-a întâmplat aşa.

Cred că natura explicită a acestor imagini reprezintă un risc asupra securităţii naţionale.”

Pentru cei care continuă să aibă îndoieli, Obama a adăugat: “Nu îl veţi mai vedea pe Bin Laden călcând pe faţa pământului”.

Ceea ce nu exclude teoria ca Bin Laden să fi fost mort de mult, iar fantoma lui să fi servit în ultimii ani pentru a justifica diverse gesturi ale Statelor Unite. Nu e exclus ca acum, odată cu schimbările survenite în politica americană faţă de lumea arabă, odată cu instigarea şi sprijinirea schimbărilor din această zonă, Bin Laden să fie mai util mort decât viu, iar operaţiunea din Abbotabad să fi fost organizată pentru a îngropa o fantomă. De aici şi povestea cu înmormântarea în mare a lui Bin Laden, de natură a irita mult mai tare sensibilităţile islamice decât o poză cu acesta împuşcat.

De altfel, fotografii înfiorătoare cu trei personaje din anturajul lui Bin Laden, victime ale raidului american, au fost făcute publice la numai câteva minute după declaraţia lui Obama. Despre ele Casa Albă nu a considerat că ar putea fi privite ca trofee, ca propagandă sau că ar incita la violenţă.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult